Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

RC Sociaal en maatschappelijk domein

donderdag 11 mei 2023

19:30 - 23:00
Locatie

Vergaderkamer III

Voorzitter
Peter Versteeg
Toelichting

Deze openbare vergadering vindt plaats in vergaderkamer III met livestream.
Mededelingen voor raads(commissie)leden:
Technische en detailvragen kunt u mailen aan de griffie tot woensdag 3 mei, 10.00 uur; de antwoorden komen op maandag 8 mei beschikbaar.
Een rondvraag voor dit domein kunt u aanmelden tot 12.00 uur op de dag van de vergadering.
De spreektijdenregeling voor raads(commissie)- en collegeleden is van toepassing.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Openen vergadering en vaststellen agenda
  2. 2
    19.30-20.00 uur Spreekrecht over aan de raad gerichte brieven, mededelingen college en gemeenschappelijke regelingen en kort bespreken collegebesluiten
  3. 2.a

    Tineke de Haas van Participe, Anneke Wenker van Kwadraad en Arjan Wille van Alphen Vitaal zijn aanwezig om de raads(commissie)leden en andere belangstellenden te informeren over de Preventie opdracht:

    • Korte terugblik 2022; wat hebben we bereikt en hoe doen we dat?
    • Huidige stand van zaken en doorontwikkelingen
  4. 3

    De huidige opdracht aan GO! voor jeugd, om de jeugdhulp voor de gemeente Alphen aan den Rijn te organiseren, eindigt in december 2023. Op basis van de ervaringen de afgelopen periode en de uitgevoerde evaluaties heeft de gemeente besloten de jeugdhulp op een andere manier te organiseren. Er is besloten om de jeugdhulp op te knippen in verschillende onderdelen om de opdrachten minder groot te maken. Met een eigen budget zijn deze onderdelen minder afhankelijk van elkaar wanneer er financiële keuzes moeten worden gemaakt. Voor de lokale jeugd- en gezinsteams wordt de stichting ‘Jeugd- en Gezinshulp’ opgericht die een langdurige stabiele basis vormt als samenwerkingspartner voor het bredere sociale domein. Door middel van de transformatiedoelen zijn de opdrachten voor de lokale jeugd- en gezinsteams en de specialistische jeugdhulp wel aan elkaar verbonden met de gemeente die hier mede door middel van de effectenmonitor op (bij)stuurt. De sturing vanuit de gemeente op de stichting ‘Jeugd- en Gezinshulp’ wordt geborgd in de bijlage ‘Memo stichting ‘Jeugd- en Gezinshulp’ in oprichting’. De inhoudelijke opdracht aan de stichting ‘Jeugd- en Gezinshulp’ wordt beschreven in de bijlage ‘Opdracht aan de stichting‘ Jeugd- en Gezinshulp’.

  5. 4

    TEAN is een bloeiende tennisvereniging. De huidige tennisbanen zijn aan grondige renovatie toe. TEAN is een vereniging die zich inzet voor leden, maar ook een maatschappelijke rol neemt als het gaat om zich openstellen voor niet-leden en projecten met maatschappelijke doelen. Het vraagt de gemeente om voor 50% garant te staan voor de investering. De garantstelling voor de andere 50% gebeurt door de Stichting Waarborgfonds voor de Sport (SWS).

  6. 5

    De gemeente is op basis van artikel 4 van de Wet op het Primair Onderwijs (WPO)/Wet op het Voortgezet Onderwijs (WVO)/Wet op de Expertisecentra (WEC) verantwoordelijk voor het vervoer van leerlingen uit de gemeente naar de voor hen dichtstbijzijnde toegankelijke school. Vanwege de vele ontwikkelingen in het sociaal domein en specifiek in het passend onderwijs bleek er behoefte te zijn aan een herziening van de Model Verordening leerlingenvervoer. Op basis van de aangepaste Model Verordening heeft de Gemeente Alphen aan den Rijn nu een nieuwe Verordening leerlingenvervoer opgesteld.
    De gemeente Alphen aan den Rijn heeft, om verdere uitvoering te geven aan deze nieuwe verordening, ook beleidsregels opgesteld. Deze zijn vastgesteld door het college.