Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsactiviteit

Hoorzittingen bestemmingsplannen

donderdag 20 januari 2022

20:00 - 22:30
Locatie

Vergadering via Teams

Voorzitter
H.H. Goes
Toelichting

Hoorzitting en technische toelichting over de geagendeerde punten

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 0
    Opening vergdering en vaststellen agenda
  2. 1

    De heer Huigen, namens Vereniging van Eigenaren Dok 2404 (zienswijze 05)
    De heer Van den Corput, namens Green (zienswijze 06)
    De heer De Laat, namens Zandhandel & Overslagbedrijf Van der Waal B.V. (zienswijze 03)
    De heer Van der Bijl namens Van der Bijl Mengvoeders (zienswijze 08)
    De heer Steketee namens Steevast Beheermaatschappij B.V. (zienswijze nr 09)


    In 2012 heeft de gemeente in de “RijnHavenwijzer” haar visie op en belang bij het Rijnhavengebied geschetst. Het Rijnhavengebied moet weer een aantrekkelijk en goed functionerend deel van de stad worden. Het huidige bestemmingsplan Rijnhaven-Oost, vastgesteld in 2018, maakt transformatie van het bedrijventerrein naar een gemengd gebied met wonen, bedrijvigheid en diverse andere voorzieningen mogelijk. Op dit moment zijn op basis van het huidige bestemmingsplan al diverse woningbouwprojecten gerealiseerd of in ontwikkeling in Rijnhaven-Oost. De aanwezigheid van verschillende ‘zwaardere’ bedrijven zorgt er echter voor dat woningbouw in grote delen van het gebied niet mogelijk is, omdat er rekening moet worden gehouden met geluids- en geurcontouren (hindercontouren) die de bedrijven veroorzaken. Dit terwijl er in de gemeente Alphen aan den Rijn een groot tekort aan woningen is. De gemeente heeft daarom de strategie voor een deel van het gebied veranderd in een actievere strategie en wil het bestemmingsplan aanpassen om deze contouren weg te kunnen nemen. Ook wordt het maximaal aantal toegestane woningen verhoogd van 1120 naar 2000. Daarnaast zijn andere aanpassingen doorgevoerd om het bestemmingsplan actueel te maken.

  3. 2

    Insprekers::
    indiener van zienswijze 03
    Indiener van zienswijze 10 (geen antwoord op vragen)
    Indiener van zienswijze 12
    Indiener van zienswijze 13
    Indiener van zienswijze 06
    Indiener van zienswijze 08


    Op 8 juni 2021 hebben burgemeester en wethouders de bereidheid uitgesproken om medewerking te verlenen,aan de ontwikkeling van vijf woningen, het omzetten van twee bedrijfswoningen en een natuurcamping, door het ontwerpbestemmingsplan vrij te geven voor de zienswijzen periode. Het ontwerpbestemmingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen van 17 juni 2021 tot en met 28 juli 2021.Hierop zijn zestien zienswijzen ingediend. Naar aanleiding hiervan is een Nota van beantwoording zienswijzen opgesteld, waarin de zienswijzen verkort worden weergegeven en van beantwoording zijn voorzien. De conclusie van de Nota is dat -na volledige afweging van alle belangen -de zienswijzen geen aanleiding geven om de onderhavige planologische procedure te staken en af te zien van vaststelling van het bestemmingsplan. De zienswijzen geven wel aanleiding om onderdelen van het bestemmingsplan aan te passen. De raad wordt voorgesteld om het versie d.d. 23 november 2021 pagina 2 van 2 bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen om de bouw van vijf woningen, het omzetten van twee bedrijfswoningen en een natuurcamping voor max.40 kampeerplaatsen mogelijk te maken.

    Bijlagen

  4. 3

    Schriftelijke reactie bewonersvereniging Wielingen toegevoegd (zienswijze 03) vertegenwoordigers zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.
    Inspreker: de heer Stassen, voorzitter VvE Polderzicht 1 en VVE Polderzicht 2 (zienswijze 09)
    Inspreker: de heer Van der Veldt van de bewonersgroep LOHW-Team Warmte (zienswijze 05)
    Indiener zienswijze 08
    Schriftelijke reactie indieners zienswijze 06


    Bijna de helft van de energievraag in Alphen aan den Rijn is een warmtevraag voor de verwarming van huizen en kleine bedrijven (utiliteit). De verwarming van deze huizen gebeurt vandaag de dag nog bijna alleen met de fossiele brandstof aardgas. Door het reduceren van het gebruik van dit aardgas en het overstappen op duurzame niet-fossiele brandstoffen wordt de CO2-uitstoot drastisch verlaagd. In het landelijk klimaatakkoord is onder andere afgesproken dat elke gemeente
    uiterlijk in 2021 een plan maakt voor de overstap van aardgas op andere, duurzame warmtebronnen. Dat plan presenteren we in deze Transitievisie Warmte (TVW). Als onderdeel van de TVW is een Afwegingskader Warmte opgesteld dat de basis vormt bij de uitwerking van de TVW.
    In de TVW is de impact omschreven die verwacht wordt, welke technische mogelijkheden er zijn en wat de keuze voor bepaalde technieken betekent in het dagelijks leven van inwoners en ondernemers. De oplossingen kunnen individueel zijn, collectief (warmtenet) of op basis van duurzaam gas. Tevens zijn vijf gebieden in Alphen aan den Rijn aangewezen als verkenningsgebied: Planetenbuurt, omgeving Archeon, Ridderveld-west, Zeeheldenbuurt en
    Boskoop-west. Hier ziet de gemeente kansen om voor 2030 stappen te zetten richting CO2-neutraal en aardgasvrij. Dit wordt samen met iedereen die het aangaat uitgewerkt in een WUP: wijkuitvoeringsplan. Naast de verkenningsgebieden is een voorlopige fasering aangebracht voor de (overige) wijken en buurten, zodat bekend is wanneer welk gebied aan de beurt is om aardgasvrij te maken. De gemeente Alphen aan den Rijn hanteert twee hoofdaanpakken (samenwerking met bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties is hierbij cruciaal):
    versie d.d. 14 december 2021 pagina 2 van 8
    • Gemeentebrede aanpak: het voorbereiden van de gebouwde omgeving op aardgasvrij door isolatie, energiebesparing en een stappenplan aardgasvrij met tussenoplossingen.
    • Aanpak verkenningsgebieden: op gebieds/buurtniveau worden wijkuitvoeringsplannen opgesteld om de concrete overstap naar aardgasvrij nader te onderzoeken en te organiseren samen met bewoners en andere belanghebbenden.