- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- P.T.F. Langerak
- Toelichting
-
Technische en detailvragen kunt u mailen aan de griffie tot woensdag 13 november 2024, de antwoorden komen op maandag 18 november 2024 beschikbaar.
Spreektijdenregelingen voor het inbrengen van het fractiestandpunt in eerste termijn en de reactie van het college/ambtelijke ondersteuning is van toepassing.
Een rondvraag voor dit domein kunt u indienen tot 12.00 uur op de dag van de vergadering. - Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1Opening en vaststellen agenda
-
2Spreekrecht voor inwoners en organisaties
-
3
Op 11 december 2023 heeft de gemeente Alphen aan den Rijn een aanvraag omgevingsvergunning ontvangen voor het slopen van een bestaand kantoorpand en het terugbouwen van 8 nieuwe woningen op het perceel Steekterweg 92.
Voor de gronden in het plangebied geldt het bestemmingsplan “Limes', vastgesteld door de raad van de gemeente Alphen aan den Rijn op 23 april 2014. Hierin heeft het perceel de bestemming ‘Kantoor’ en is ter plaatse van het huidige kantoor een bouwvlak toegekend. De gronden tussen de kantoorbestemming en de rijbaan van de Steekterweg hebben de bestemming ‘Verkeer – Verblijfsgebied’. Binnen de bestemming ‘Kantoor’ is het niet toegestaan om acht woningen te realiseren.
Er zal daarom van het bestemmingsplan moeten worden afgeweken om het plan mogelijk te maken. In de (Wabo) wet is een mogelijkheid opgenomen om medewerking te verlenen aan een afwijking van het bestemmingsplan via een uitgebreide afwijkingsprocedure (uitgebreide Wabo procedure), mits de activiteit niet in strijd is met ‘een goede ruimtelijke ordening’ en de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen heeft afgegeven.
De initiatiefnemer heeft een ruimtelijke onderbouwing laten opstellen waarin is aangetoond dat er wordt voldaan aan een goede ruimtelijke ordening. Ter plaatse van de woningen kan een aanvaardbaar woon- en leefklimaat worden gegarandeerd en daarnaast levert het project geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu op, waardoor een milieueffectrapport niet nodig is.
Het college verleent medewerking aan de aanvraag door het opstarten van de procedure en verzoekt de gemeenteraad tot het afgeven van de vereiste (ontwerp)verklaring van geen bedenkingen. Na afgifte van deze verklaring, worden de ontwerp stukken ter inzage gelegd. Indien er geen zienswijzen of geen zienswijzen van ruimtelijke aard worden ingediend tegen de verklaring van geen bedenkingen, dan is de verklaring van de gemeenteraad definitief. De omgevingsvergunning kan dan worden verleend door het college.Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Medewerking te verlenen aan de aanvraag omgevingsvergunning om af te wijken van het bestemmingsplan ten behoeve van 8 nieuwbouwwoningen op het perceel Steekterweg 92 te Alphen aan den Rijn, door het opstarten van een procedure ex artikel 2.12 lid 1, sub a onder 3 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;
2. De gemeenteraad voor te stellen om een ontwerp- verklaring van geen bedenkingen af te geven en gelijktijdig de gemeenteraad voor te stellen bij geen zienswijzen of zienswijzen die niet van ruimtelijke aard zijn een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven;
3. Na het besluit van de gemeenteraad de ontwerp omgevingsvergunning met bijbehorende stukken voor een periode van zes weken ter inzage leggen op grond van artikel 3.10 e.v. van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht juncto afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. -
4
Op 15 december 2023 heeft de gemeente Alphen aan den Rijn een aanvraag omgevingsvergunning ontvangen voor het wijzigen van de aanduidingsmast van de horecagelegenheid aan de Gouwelandenlaan 15 in Alphen aan den Rijn. De zichtbaarheid van de huidige aanduidingsmast van 15 meter zal door de komst van een hotel naast het perceel en door de groei van de naastgelegen bomen verminderen. De initiatiefnemer wil daarom een nieuwe aanduidingsmast van 30 meter op een meer zichtbare plek.
Voor de gronden in het plangebied geldt o.a. de beheersverordening ‘De Schans en De Vork’, vastgesteld door de raad van de gemeente Alphen aan den Rijn op 25 april 2013. In dit bestemmingsplan heeft de nieuwe locatie van de mast de bestemming ‘Groen’. Deze grond is bestemd voor o.a. groenvoorzieningen, waterpartijen en nutsvoorzieningen. Op deze grond zijn alleen bouwwerken, geen gebouwen, toegestaan met een maximale bouwhoogte variërend van 3 tot 6 meter. Een aanduidingsmast van 30 meter is binnen de bestemming ‘Groen’ niet toegestaan.
Er zal daarom van de beheersverordening moeten worden afgeweken om het plan mogelijk te maken. In de wet is een mogelijkheid opgenomen om medewerking te verlenen aan een afwijking van de beheersverordening via een uitgebreide afwijkingsprocedure (uitgebreide Wabo procedure)
mits het plan niet in strijd is met ‘een goede ruimtelijke ordening’ en de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen heeft afgegeven.
De initiatiefnemer heeft een ruimtelijke onderbouwing laten opstellen, waarin is aangetoond dat er wordt voldaan aan een goede ruimtelijke ordening. Ter plaatse kan een aanvaardbaar woon- en leefklimaat worden gegarandeerd en daarnaast levert het project geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu op, waardoor een milieueffectrapport niet nodig is.
Het college verleent medewerking aan de aanvraag door het opstarten van de procedure en verzoekt de gemeenteraad tot het afgeven van de vereiste ontwerp-verklaring van geen bedenkingen. Na afgifte van deze verklaring, worden de ontwerp-stukken ter inzage gelegd.
Indien er geen zienswijzen of geen zienswijzen van ruimtelijke aard worden ingediend tegen de ontwerp-verklaring van geen bedenkingen, dan is de verklaring van de gemeenteraad definitief. De omgevingsvergunning kan dan worden verleend door het college.Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Medewerking te verlenen aan de aanvraag omgevingsvergunning om af te wijken van de beheersverordening ten behoeve van het wijzigen van de aanduidingsmast van de horecagelegenheid aan de Gouwelandenlaan 15 in Alphen aan den Rijn, door het opstarten van een procedure ex artikel 2.12 lid 1, sub a onder 3 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;
2. De gemeenteraad voor te stellen om een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen af te geven en gelijktijdig de gemeenteraad voor te stellen bij geen zienswijzen of zienswijzen die niet van ruimtelijke aard zijn een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven;
3. Na het besluit van de gemeenteraad de ontwerp-omgevingsvergunning met bijbehorende stukken voor een periode van zes weken ter inzage te leggen op grond van artikel 3.10 e.v. van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht juncto afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.