Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Gemeenteraad

donderdag 27 maart 2025

20:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
J.P. Rehwinkel
Toelichting

Agenda en stukken nog onder voorbehoud
Deze openbare vergadering vindt plaats in de raadzaal en wordt live uitgezonden.
Mededelingen voor raadsleden:
Vragen voor agendapunt 3 kunt u tot 12.00 uur op de dag van de vergadering aanmelden bij de griffie.
Een stemverklaring bij een hamerstuk dient u te melden

Agendapunten

  1. 1
    Opening en vaststellen agenda
  2. 2
    Vaststellen besluitenlijst
  3. 3
    Vragen raadsleden
  4. 4
    Ingekomen stukken en mededelingen
  5. 4.1
    Mededelingen en brieven van het college
  6. 4.1.a

    Gewerkt wordt aan een nieuw beleid voor vrijkomende agrarische bebouwing. Het nieuwe beleid moet een goede afweging bieden tussen het versterken van de ruimtelijke kwaliteit en economische/sociale belangen. Het beleid moet aansluiten bij de Omgevingswet om meer te werken vanuit doelen dan vanuit regels. De Omgevingswet is erop gericht om stap voor stap te komen tot versterking van de omgevingskwaliteit

    Voorgesteld besluit

    Instemmen met het versturen van de bijgevoegde informatiebrief aan de raad.

  7. 4.1.b

    In 2024 vierde de gemeente Alphen aan den Rijn haar 10-jarig bestaan. Het jubileumjaar is achter de rug en er hebben veel evenementen plaatsgevonden. Het college wordt gevraagd de gemeenteraad te informeren met een raadsinformatiebrief.

    Voorgesteld besluit

    De raad te informeren over de afronding van de viering van 10 jaar gemeente Alphen aan den Rijn door middel van een raadsinformatiebrief.

  8. 4.1.c

    In het kader van inclusie heeft het onderwerp toegankelijkheid, in de breedste zin van het woord, voortdurend de aandacht binnen onze gemeente. Jaarlijks brengt het college de gemeenteraad op de hoogte van de ontwikkelingen op dit vlak.

    Voorgesteld besluit

    Middels bijgevoegde raadsbrief de gemeenteraad te informeren over de stand van zaken rondom toegankelijkheid in onze gemeente.

  9. 4.1.d

    De Jachthavenbrug nabij de Heimanswetering in Alphen aan den Rijn is een gemeentelijke brug in de langzaam verkeer verbinding tussen het Galjoen en de Windjammer/Staalweg. De brug vormt tevens de toegang voor de gebruikers van de Jachthaven van de Watersportvereniging Alphen aan den Rijn en een aantal aanwonenden. De brug is in slechte staat. In december 2023 is door de gemeenteraad een krediet beschikbaar gesteld om de brug in goede technische staat te brengen en de bediening te wijzigen. De brug wordt na het onderhoud door de watersporter zelf bediend.
    Door leden van de gemeenteraad en gebruikers van de jachthaven is verzocht om ook andere varianten van het voorgenomen onderhoud te onderzoeken. De studie naar andere varianten leidt niet tot een andere aanpak van het onderhoud. De gemeenteraad wordt via een brief op de hoogte gesteld van de uitkomsten van de variantenstudie.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis nemen van de variantenstudie doorgang Jachthavenbrug Alphen aan den Rijn;
    2. De voorkeur uitspreken voor de variant groot onderhoud Jachthavenbrug (1) als nader uit te werken en te realiseren ontwerp;
    3. De raadscommissie Ruimtelijk en Economisch Domein in de gelegenheid stellen advies te geven over de verschillende varianten en de voorkeursvariant van het college;
    4. Na overleg met de raadscommissie een definitief besluit nemen over de uit te werken variant.
    5. De gemeenteraad informeren via bijgaande brief.

  10. 4.1.e

    De gemeente Alphen aan den Rijn werkt aan nieuw sportaccommodatiebeleid. Met het sportaccommodatiebeleid maakt de gemeente duidelijk welke rol het heeft en hoe de gemeentelijke middelen worden ingezet om zoveel mogelijk inwoners de kans te geven om te sporten en bewegen. Het laten meegroeien van sportaccommodaties met de toename van het aantal inwoners en het zorgen voor heldere afspraken met gebruikers van sportaccommodaties zijn specifieke aanleidingen om nu het beleid te formuleren. Nieuw sportaccommodatiebeleid kan gevolgen hebben voor de huidige gebruikers, veelal de sportverenigingen in de gemeente. Om deze verenigingen te betrekken bij het nieuwe beleid wordt er nu een discussienota opgesteld en gedeeld met gebruikers. De gemeente organiseert daarbij een tweetal inspraaksessies waarvoor sportverenigingen en andere belanghebbenden worden uitgenodigd om daar hun wensen en opmerkingen mee te geven. De inbreng van belanghebbenden wordt waar mogelijk en passend verwerkt en leidt tot een definitieve nota die in het tweede kwartaal van 2025 ter besluitvorming aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

    Voorgesteld besluit

    1. De discussienota sportaccommodatiebeleid vast te stellen en vrij te geven voor inspraak 
    2. De discussienota sportaccommodatiebeleid voor inspraak te delen met sportverenigingen, gebruikers en andere belanghebbenden 
    3. Een tweetal inspraaksessies te organiseren om wensen en opmerkingen van sportverenigingen, gebruikers en andere belanghebbende op te halen

  11. 4.1.f

    Een aantal leden en de voorzitter van de Adviesraad Samenleving hebben besloten te stoppen. De Adviesraad Samenleving heeft vijf nieuwe leden geworven, waarmee de raad weer compleet is.
    Het college benoemt de nieuwe leden voor een zittingstermijn van vier jaar als lid van de Adviesraad Samenleving.

    Voorgesteld besluit

    Marjoleine Sloos, Rene Verkuylen, Joan Remmerswaal, Leonie Poot en Peter van Velthoven te benoemen als nieuwe leden van de Adviesraad Samenleving voor een zittingstermijn van vier jaar.

  12. 4.1.g

    Hierbij worden aan het college de verslagen over het jaar 2023 aangeboden. Normaliter wordt het jaarverslag van de adviescommissie bezwaarschriften gelijktijdig aangeboden. Omstandigheden binnen JZ gelegen maken dat de verslagen uw college (veel) later worden aangereikt en dat het verslag van de adviescommissie bezwaarschriften gelijktijdig met dat over het jaar 2024 zal worden aangeboden in april of mei 2025.


    De jaarverslagen en de gedane aanbevelingen zijn besproken in het DT afgelopen december. Het DT gaf de directeur Dienstverlening en Bedrijfsvoering opdracht onderzoek te doen naar de wijze van werken en de inrichting van het onderwerp Gegevensbescherming. Bij het onderzoek moet acht geslagen worden op de aanbevelingen – onder andere de capaciteit voor de functie van Privacy Officer - van de FG, waar nodig in samenhang met de aanbevelingen – denk aan awareness programma’s en ondersteuningsmaatregelen - van de andere functionarissen als bedoeld onder één en de visie en doelen als vastgesteld in 2024. Aan de hand van de uitkomsten van dat onderzoek worden vervolgstappen genomen.


    De directeur Dienstverlening en Bedrijfsvoering stelt vast welke overgenomen moeten worden en - waar mogelijk – zorgt zij voor implementatie, uiteraard in samenspraak en samenhang met de domeinen Sociaal en Fysiek.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennisnemen van de jaarverslagen van de Externe Adviseurs (Participatiewet), Functionaris gegevensbescherming, Integriteit en Vertrouwenspersonen, Klachten en Klachten Serviceplein.
    2. Kennis nemen van de in de jaarverslagen opgenomen conclusies en aanbevelingen en de directie op te dragen onderzoek als hieronder beschreven en de voortgang in dit proces te bewaken.
    3. Jaarverslagen ter kennis van de raad brengen.
  13. 4.1.h

  14. 4.1.i

    In de week van Orange the World (28 november 2024) diende de gemeenteraad de motie ‘Herken en Voorkom Femicide’ in. Het college heeft de strekking overgenomen en binnen de beschikbare capaciteit en middelen gekeken naar mogelijkheden. In 2025 komt er een expositie over femicide in het gemeentehuis en kleurt de televisietoren oranje om bewustwording te vergroten. Verder bevat de raadsbrief een overzicht van ondersteuning en hulpbronnen bij huiselijk- en gendergerelateerd werk in gemeente Alphen aan den Rijn.


    Voorstel wordt 3 maart besproken in PO Zorg en Veiligheid

    Voorgesteld besluit

    1. Akkoord gaan met het informeren van de gemeenteraad over de afhandeling van de motie 'herken en voorkom femicide' middels bijgaande raadsbrief.
    2. Financiële consequenties te dekken vanuit Programma 4.

  15. 4.1.j

    Het college van burgemeester en wethouders informeert de gemeenteraad en de rekenkamercommissie met bijgevoegde raadsinformatiebrief over de voortgang van de uitvoering van de aanbevelingen uit het update rapport onderzoek Omgevingswet.

    Voorgesteld besluit

    De raad en de rekenkamercommissie te informeren over de aandachtspunten en uitvoering van de aanbevelingen naar aanleiding van de rekenkamer update onderzoek Omgevingswet

  16. 4.1.k

    Op 12 oktober 2023 heeft de gemeenteraad het Contourenplan Gnephoek vastgesteld. In dit Contourenplan staat de ambitie om in de Gnephoek onder andere 5.500 woningen, bijbehorende voorzieningen en 60 hectare natuur te realiseren. Om dit planologisch mogelijk te maken moet de provincie het omgevingsbeleid aanpassen en wijzigt de gemeente het omgevingsplan. Hiervoor wordt de procedure van de milieueffectrapportage doorlopen. Deze procedure heeft als doel om het milieubelang een volwaardige rol te geven in de planologische besluitvorming.
    De eerste stap in deze procedure is het opstellen en publiceren van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Een NRD beschrijft op hoofdlijnen wat er in het Milieueffectrapport (MER) wordt onderzocht en op welke wijze dit onderzoek uitgevoerd wordt. De NRD heeft ter inzage gelegen en er is een advies gevraagd aan de Commissie voor de milieueffectrapportage.
    Het college wordt nu gevraagd de reactienota vast te stellen waarin wordt gereageerd op ingediende reacties en het ontvangen advies. Deze geven aanleiding de onderzoeksopzet zoals die is opgenomen in de NRD op enkele bij te stellen. Daarnaast bevatten ze punten die worden door het college worden meegenomen en verwerkt in het MER dat nu wordt opgesteld.

  17. 4.1.l

    Met bijgaand memo wordt de raad geïnformeerd dat de ruimte voor lokaal maatwerk beperkt is tot 30%, maar dat in de praktijk al een groot deel van de sociale huurwoningen wordt toegewezen aan eigen inwoners. Daarnaast hebben we afspraken gemaakt in de prestatieafspraken (zie pagina 7 van de prestatieafspraken). Extra inzet op lokaal maatwerk lijkt daarom op dit moment niet nodig. Voorgesteld wordt het memo met bijlage ter informatie aan de raad te sturen.

  18. 4.1.m

    In de brief naar de gemeenteraad van 7 januari jl. over het verloop van de jaarwisseling, is er toegezegd om de schade door vuurwerk aan de openbare ruimte op een later moment te communiceren. Daarnaast, hebben er in december en januari twee flitspeilingen plaatsgevonden onder inwoners van de gemeente, waarin de meningen en ervaringen werd gevraagd omtrent vuurwerk.


    Middels deze brief willen wij u informeren over de definitieve geïnventariseerde schade aan de openbare ruimte en over de resultaten van de twee flitspeilingen.

    Voorgesteld besluit

    De gemeenteraad met bijgaande brief informeren over de definitieve schade aan de openbare ruimte rondom de jaarwisseling 2024-2025 en de resultaten van de flitspeiling omtrent vuurwerk

  19. 4.2
    Collegebesluiten ter inzage gelegd
  20. 4.2.a

    Op 24 september 2020 heeft de gemeenteraad de Parkeernota 2020 vastgesteld.
    Vanwege ontwikkelingen in maatschappij, actuele woningbouwontwikkelingen waardoor gebiedsindeling (die normen mede bepaalt) wijzigt, meer behoefte bij ontwikkelaars en de Gemeente aan flexibiliteit voor slimme woon- en/of mobiliteitsconcepten en maatwerk, heldere structuur en duidelijke tekst, is in 2024 besloten om de parkeernota te actualiseren. Omdat kennisinstituut CROW medio 2024 met nieuwe kencijfers is gekomen voor autoparkeren en in januari 2025 met nieuwe kencijfers voor fietsparkeren zijn ook deze nieuwe kencijfers meegenomen in het vaststellen van de parkeernormen. Deze Parkeernota 2025 vervangt de Parkeernota 2020. Voor een soepele overgang is een gunstige overgangsregeling opgenomen.

    Voorgesteld besluit

    1. De ontwerp-Parkeernota 2025 vast te stellen;
    2. De ontwerp-Parkeernota 2025 voor inspraak voor een periode van zes weken ter inzage te leggen, op grond van de inspraakverordening Alphen aan den Rijn 2016;

  21. 4.3
    Collegebesluiten betrekken bij financiële producten
  22. 4.3.a

    In mei 2023 is een krediet beschikbaar gesteld om de renovatie van het gemeentehuis te bekostigen. In de besluitvorming over het beschikbaar stellen van het krediet is aangegeven dat het investeringskrediet is gebaseerd op een bouwtechnische kostenraming. Eind 2023 is vanuit een nationaal openbare aanbesteding JP van Eesteren als aannemer geselecteerd om de renovatie in bouwteamverband te onderzoeken en de herstelwerkzaamheden uit te werken. Om zekerheid te krijgen of de werkzaamheden het beoogde resultaat hebben, is een tweetal proeven uitgevoerd. Tijdens deze proeven is de complexiteit en de omvang van de werkzaamheden boven tafel gekomen wat leidt tot aanzienlijk hogere bouwkosten. Om de werkzaamheden niet te veel te laten vertragen en de kosten niet hoger op te laten lopen dan noodzakelijk wordt de renovatie in twee fases uitgevoerd. De eerste fase past binnen het eerder door de gemeenteraad beschikbaar gestelde krediet. Om de tweede fase te kunnen uitvoeren is extra krediet van de gemeenteraad nodig.

    Voorgesteld besluit

    1. De renovatie gefaseerd uit te voeren en J.P. van Eesteren opdracht te verstekken ad € 917.630,- voor fase 1 van de renovatie van het gemeentehuis;
    2. De uitvoering van de tweede fase van de renovatie die vanaf februari-maart 2026 aan zal vangen, voor een bedrag van ad € 7.828.726,- excl. btw, waarvoor het aanvullend investeringskrediet ad. € 5.787.540,- excl. btw voor de renovatie voor nodig is.
    3. De dekking van de hieruit voortvloeiende kapitaallasten ad. € 314.000 (o.b.v. lineaire afschrijving in 25 jaar) te betrekken bij de integrale afwegingen in de Kadernota 2026.
    4. Vanwege de overschrijding van het drempelbedrag van een Europese aanbesteding het werk vrijwillig publiceren om te verifieren of en nog gegadigde zijn om de renovatie van het gemeentehuis uit te voeren; 5. De gemeenteraad informeren via de bijgevoegde raadsinformatiebrief over het onderzoek om de klimaatinstallaties op een acceptabel niveau te krijgen.

  23. 4.4
    Schriftelijke vragen raadsleden op grond van artikel 40 of 42 van het Raadsreglement van orde en collegebeantwoording
  24. 4.4.a

  25. 4.4.b

    Beantwoording van de artikel 40 vragen, gesteld door Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) over de doelmatigheid inwonersavond gebiedscyclus.

    Voorgesteld besluit

    Akkoord gaan met de beantwoording van de artikel 40 vragen door Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) over de doelmatigheid inwonersavond gebiedscyclus.

  26. 4.4.c

    Beantwoording door het college van de artikel 40 vragen die gesteld zijn door de heer E. Zevenbergen (Nieuw Elan).

    Voorgesteld besluit

    In te stemmen met de beantwoording van de artikel 40 vragen van de heer E. Zevenbergen Nieuw Elan, d.d. 23 januari 2025

  27. 4.4.d

  28. 4.4.e

    Op grond van artikel 40 van het Reglement van Orde kunnen raadsleden schriftelijk vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Rebecca Sterk (PvdA)en Pauline Thoomes (GroenLinks) hebben een aantal vragen gesteld over de afspraak over het diversiteits- en inclusiebeleid. Deze vragen worden beantwoord.

    Voorgesteld besluit

    Op grond van artikel 40 van het Reglement van Orde kunnen raadsleden schriftelijk vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Rebecca Sterk (PvdA)en Pauline Thoomes (GroenLinks) hebben een aantal vragen gesteld over de afspraak over het diversiteits- en inclusiebeleid. Deze vragen worden beantwoord.

  29. 4.4.f

    Op grond van artikel 40 van het Reglement van Orde kunnen raadsleden schriftelijk vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Mevrouw De Groot-Slagter heeft vragen gesteld over de brandveiligheid omtrent het parkeren van elektrische voertuigen in parkeergarages. Zij vraagt het college of de parkeergarages in Alphen aan den Rijn voldoen, wat er wordt gedaan als ze niet voldoen en of de gemeente zich in wil zetten voor landelijke aandacht op dit onderwerp. Het college heeft geantwoord dat er vanuit de brandweer aandacht is voor de brandveiligheid van parkeergarages, dat de gemeentelijke garages voldoen aan de richtlijnen voor het parkeren van elektrische voertuigen in parkeergarages en dat er bij de brandweer en VNG aandacht is voor dit onderwerp.

    Voorgesteld besluit

    Bijgevoegde concept-brief vaststellen en verzenden waarin wordt geantwoord dat er vanuit de brandweer aandacht is voor de brandveiligheid van parkeergarages, dat de gemeentelijke garages voldoen aan de richtlijnen voor het parkeren van elektrische voertuigen in parkeergarages en dat er bij de brandweer en VNG aandacht is voor dit onderwerp.

  30. 4.4.g

    Het college heeft op 5 november 2024 het besluit genomen een participatietraject voor windturbines te starten, onder andere met de brief Routekaart Elektriciteit van de provincie in het achterhoofd. Forum voor Democratie heeft in februari Artikel 40 vragen gesteld over dit traject, die wij beantwoorden in de bijlage.

    Voorgesteld besluit

    1. Instemmen met beantwoording van de artikel 40 vragen

  31. 4.4.h

  32. 4.5

    Bijlagen

  33. 4.6
    Antwoordbrieven aan inwoners/organisaties
  34. 4.6.a

    Op 17 januari heeft de gemeenteraad een brief ontvangen van omwonenden aan de Lemelerberg in Alphen aan den Rijn naar aanleiding van het ondertekenen van de anterieure overeenkomst inzake de ontwikkeling aan de Lemelerberg 1-11. De antwoordbrief beantwoord de geuitte zorgen van de omwonenden en is afgestemd met de ontwikkelende partij.

    Voorgesteld besluit

    In te stemmen met de beantwoording van de brief aan de omwonenden van de Lemelerberg

  35. 4.6.b

    De OSO-commissie Wonen maakt zich er hard voor dat er een divers aanbod komt van seniorenwoningen in Alphen aan den Rijn. De OSO-commissie vraagt gemeente om het woonconcept “Het Ouden Huis” onder de aandacht te brengen bij de nog te selecteren markpartij voor het nieuwbouwplan Nieuwe Sloot.

    Voorgesteld besluit

    In te stemmen met de beantwoording van een e-mail van de OSO-commissie Wonen over het toepassen van het woonconcept “Het Ouden Huis’’ in het project herinrichting Nieuwe Sloot (zie LIS 5.g d.d. 23 januari 2025).

  36. 4.7
    Ontwerp antwoordbrieven
  37. 5

    De raad heeft op 15 december 2022 een ontwerpverklaring van geen bedenkingen afgegeven voor deze omgevingsvergunning. Een definitieve verklaring van geen bedenkingen kan pas verleend worden als op ingediende zienswijzen gereageerd is.

    Voorgesteld besluit

    De raad voor te stellen:
    * 1. De indieners van de zienswijzen, zoals vermeld in het overzicht indieners zienswijzen omgevingsvergunning V2022/113 Lasbedrijf Alphen B.V. ontvankelijk te verklaren;
    * 2. De ingediende zienswijzen ongegrond te verklaren, zoals vermeld in de Nota van beantwoording zienswijzen;
    * 3. De raad voor te stellen een definitieve verklaring van geen bedenkingen (VVGB) af te geven voor het verlenen van de omgevingsvergunning staalconstructiebedrijf Lasbedrijf Alphen B.V (V2022/113).

  38. 6

    Voor u ligt het Actieplan geluid 2024-2029 van de gemeente Alphen aan den Rijn. Dit derde plan van de gemeente is onder het regime van de Omgevingswet. In verband met de invoering van de Omgevingswet per 1-1-2024 zijn rekengegevens voor de rekenmethode geluid later in 2024 vanuit het Rijk beschikbaar gekomen waardoor dit plan later dan gebruikelijk aan u ter vaststelling wordt voorgelegd. Hiermee geeft de gemeente invulling aan de Europese Richtlijn Omgevingslawaai die zich richt op de evaluatie en beheersing van de geluidsbelasting waaraan geluidsgevoelige gebouwen (mensen) worden blootgesteld. Met dit actieplan zet de gemeente stappen naar het verminderen van te hoge geluidsbelastingen als gevolg van wegverkeer op gemeentelijke wegen en industrieterreinen, met als doel het bevorderen van een goede en gezonde woon- en leefomgeving. Voorafgaand aan het actieplan stelde de gemeente de geluidskaarten 2021 vast. Met deze kaarten is de theoretische geluidshinder in beeld gebracht voor de bronnen wegverkeer, railverkeer en industrie. Uit de geluidsbelastingkaarten blijkt dat de belangrijkste bron van geluidshinder het wegverkeerslawaai is. Uit de monitoring van de GGD Hollands Midden blijkt dat 10,2% van de inwoners ernstige geluidshinder door brommers en/of scooters, 8,2% door zijn of haar buren, 8,2% door wegverkeer (< 50 km/u) en 5,9% door vliegtuigen ervaart.

    Voorgesteld besluit

    1. Het vaststellen van het Ontwerp Actieplan geluid richtlijn omgevingslawaai Alphen aan den Rijn 2024-2029; 
    2. Publicatie van het ontwerpbesluit volgens voorstel en bijgevoegde publicatietekst; 
    3. De raad in de gelegenheid te stellen om wensen en bedenkingen kenbaar te maken conform bijgevoegd raadsvoorstel.

  39. 7
    Moties en sluiting