- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- J.P. Rehwinkel
- Toelichting
-
Agenda en stukken nog onder voorbehoud
Deze openbare vergadering vindt plaats in de raadzaal en wordt live uitgezonden.
Mededelingen voor raadsleden:
Vragen voor agendapunt 3 kunt u tot 12.00 uur op de dag van de vergadering aanmelden bij de griffie.
Een stemverklaring bij een hamerstuk dient u te melden
Agendapunten
-
1Opening en vaststellen agenda
-
2Vaststellen besluitenlijst
-
3Vragen raadsleden
-
4Ingekomen stukken en mededelingen
-
4.1Mededelingen en brieven van het college
-
4.1
Voor een perceel aan de Westkanaalweg nabij 20 in Alphen aan den Rijn wordt een wijziging van het omgevingsplan voorbereid. De wijziging maakt de ontwikkeling mogelijk van openbaar toegankelijk recreatie- en natuurgebied in combinatie met de bouw van een woning met bijgebouw. Behalve wijziging van het omgevingsplan zijn voor de ontwikkeling ook andere besluiten nodig, zoals een omgevingsvergunning voor het bouwen. Initiatiefnemer van de ontwikkeling heeft aan de gemeente gevraagd om de coördinatieregeling als bedoeld in afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing te verklaren op de voorbereiding van de verschillende besluiten. De besluiten worden dan zoveel mogelijk tegelijk en gecoördineerd voorbereid met dezelfde procedure. Mogelijke zienswijzen en bezwaren kunnen dan in één keer behandeld worden, wat tijd scheelt. De wijziging omgevingsplan wordt door de gemeenteraad vastgesteld terwijl de omgevingsvergunning door het college wordt verleend. Om aan het verzoek tot toepassing van de coördinatieregeling medewerking te kunnen verlenen, is een besluit van de gemeenteraad nodig (coördinatiebesluit). Het college heeft aan de raad voorgesteld om dit besluit te nemen. Het besluit impliceert niet op voorhand planologische medewerking. Het is slechts een procedurestap.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De raad voor te stellen:
1 De voorbereiding en bekendmaking van:
a. De wijziging omgevingsplan Westkanaalweg nabij 20, Alphen aan den Rijn;
b. De omgevingsvergunningen en mogelijke andere toestemmingen voor het realiseren van een complex van openbaar toegankelijk recreatie- en natuurgebied en het oprichten van een woning met bijgebouw en tuin aan de Westkanaalweg nabij 20 in Alphen aan den Rijn te coördineren op basis van afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).
2 Het college van burgemeester en wethouders aan te wijzen als coördinerend bestuursorgaan.
3 Het besluit de dag na bekendmaking in werking te laten treden. -
4.1.a
Bijlagen
Voorgesteld besluit
In te stemmen met het versturen van bijgaande raadsinformatiebrief
-
4.1.b
Bijlagen
-
4.1.c
Stichting Platform Recreatie en Toerisme (PReT) heeft het inhoudelijke en financiële jaarverslag over het jaar 2024 ingediend. Op basis van het inhoudelijke en financiële jaarverslag wordt de subsidie 2024 nu definitief vastgesteld.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
* Kennis te nemen van het PReT jaarverslag 2024.
* Decharge te verlenen voor de taken en werkzaamheden van Stichting Platform Recreatie en Toerisme (PReT) voor het jaar 2024 en de waardering uit te spreken voor het jaarverslag en de werkzaamheden die in 2024 zijn uitgevoerd;
* Op basis van het inhoudelijke en financiële jaarverslag 2024 van Platform Recreatie en Toerisme (PReT) de subsidie 2024 vast te stellen op een bedrag van € 100.000,- -
4.1.d
Aan het ’s-Molenaarspad in Alphen aan den Rijn gaat een woningbouwontwikkeling gerealiseerd worden. De locatie aan het ’s-Molenaarspad bestaat uit de voormalige Asfaltcentrale, de voormalige Bakkerij Visser en locatie De Leeuw. De locaties van de Asfaltcentrale en Bakkerij Visser zijn in eigendom van de gemeente. Niersman heeft de percelen De Leeuw in eigendom gekregen. Deze 3 percelen bij elkaar vormen de ontwikkellocatie De Centrale. Daarnaast is een 3/25ste deel van een derde, welk aan de gemeente geleverd gaat worden. Niersman heeft het voornemen om op deze locatie 225 woningen te realiseren. Om die reden wenst Niersman de grond van de gemeente te kopen. Hiervoor is door Niersman een woningbouwplan opgesteld en een bieding voor de gemeentelijke percelen uitgebracht. Met Niersman wordt een koop- en ontwikkelingsovereenkomst gesloten.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Het aangaan van een koop- en ontwikkelovereenkomst (hierna: de “Overeenkomst”, genoemd) met NIERSMAN PROJECTONTWIKKELING 2 B.V. (hierna: “Niersman”, genoemd) voor de verkoop en ontwikkeling van de percelen grond aan het ’s-Molenaarspad te Alphen aan den Rijn;
2. Wethouder Van As mandaat te verlenen om tekstuele en juridische wijzigingen van
ondergeschikt belang aan te brengen in de Overeenkomst;
3. Wethouder Van As te mandateren deze Overeenkomst aan te gaan en ondertekenen en om volmacht aan de notaris te verlenen voor de notariële afwikkeling. -
4.1.e
Begin 2024 ontving de gemeente Alphen aan den Rijn een verzoek om woningbouwmogelijkheden te onderzoeken op de locatie van de Volvo-garage aan de Willem de Zwijgerlaan 37-39. Om dit te faciliteren is een intentieovereenkomst gesloten tussen de gemeente en de eigenaar van het perceel, waarin een stedenbouwkundig kader wordt omschreven en verkenningen worden uitgevoerd voor een mogelijk woningprogramma. Om een realistisch onderzoek uit te voeren, is ook de naastgelegen perceel van de Kwikfit bij het onderzoek betrokken. Volgens de gemeente is een ontwikkeling van beide percelen als een geheel wenselijk in de ontwikkeling, maar toevoeging van deze locatie is niet noodzakelijk voor een realistische ontwikkeling en realisatie. Naar aanleiding van het onderzoek is de Nota van Uitgangspunten, een Kavelpaspoort en Spelregels Architectuur opgesteld. De Nota van Uitgangspunten biedt, samen met het Kavelpaspoort en de Spelregels Architectuur op transparante wijze inzicht in de ontwikkelpotentie van deze locaties. Het college heeft met dit besluit de Nota van Uitgangspunten in samenhang met het Kavelpaspoort en de Spelregels Architectuur vastgesteld.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Het vaststellen van de Nota van Uitgangspunten voor de ontwikkeling van de Willem de Zwijgerlaan 37-39, in samenhang met het Kavelpaspoort en de Spelregels Architectuur.
-
4.1.f
Op 9 april 2025 heeft de Adviesraad Samenleving een advies uitgebracht aan het college ten aanzien van de indicatie scootmobiel en stalling scootmobiel. Daarin worden 3 adviezen gegeven aan het college. In de bijgevoegde conceptreactie wordt beschreven dat de wettelijke regelingen omtrent scootmobielen en gehandicaptenparkeerkaarten verschillend zijn en daarom de werkwijze niet gelijk te trekken is. Daarnaast biedt de Besluit bouwwerken Leefomgeving (Bbl) geen basis om eigenaren van bestaande wooncomplexen te verplichten om stallingen te realiseren. Echter, gaan we wel in gesprek met deze partijen om te kijken of er meer stallingen gerealiseerd kunnen worden. Inmiddels zijn de eerste contacten al gelegd omtrent dit onderwerp.
Bijlagen
-
4.1.g
Het college werkt momenteel aan het sportaccommodatiebeleid. In maart hebben inspraaksessies voor sportverenigingen over dit beleid plaatsgevonden. De inbreng van deze avonden wordt verwerkt in de definitieve nota. Het college informeert de gemeenteraad dat de nota sportaccommodatiebeleid naar verwachting beginnen juli ter besluitvorming aan de raad wordt aangeboden.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De raadsbrief planning nota sportaccommodatiebeleid te versturen aan de gemeenteraad.
-
4.1.h
Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Kaag en Braassem, Leiderdorp en Zoeterwoude werken in het RIA project Toekomstbestendige Landschappen en Energylane, samen aan het opstellen van een integrale kansenkaart voor de opgaven energie, landelijk gebied, economie en mobiliteit. We onderzoeken over de gemeentegrenzen heen hoe deze opgaven elkaar kunnen versterken, welke opgave waar het beste past en of we slimme combinaties of uitwisseling kunnen creëren. We kijken hierbij niet alleen naar het gebied grenzend aan de N11 en A4, maar juist ook naar het landelijk gebied. In het project starten we vanuit energie en landschap. Denk bijvoorbeeld aan hoe opbrengsten vanuit opwek ingezet kunnen worden voor het stimuleren van de landbouwtransitie of het verbeteren van de kwaliteit van natuurgebieden. We zoeken met dit project naar de mogelijkheden voor optimalisatie, in ruimtegebruik en maatschappelijk effect, door samenhangend te programmeren in plaats van maximalisatie op enkelvoudige opgaven.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Kennisnemen van de Raadsinformatie brief over RIA Holland Rijnland project 7 Toekomstbestendige Landschappen en Energylane;
2. Instemmen de raad te informeren over het project via bijgevoegde raadsinformatiebrief. -
4.1.i
Tijdens de commissiebehandeling op 3 april zijn een aantal vragen gesteld, waaronder het opstellen van een feitenrelaas over de huisvesting van arbeidsmigranten aan de Middelburgseweg 88a in Boskoop.
Het college van burgemeester en wethouders beantwoordt de gestelde vragen.Bijlagen
-
4.1.j
Op het gebied van bezwaarschriftbehandeling, gegevensbescherming, integriteit en klachten wordt jaarlijks gerapporteerd. In deze jaarverslagen worden aan de raad, de burgemeester en het college aanbevelingen gedaan waarmee de gemeente Alphen aan den Rijn de besluitvorming, bejegening en het integer handelen kan verbeteren.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Kennisnemen van de jaarverslagen van de Commissie Bezwaarschriften, Integriteit en Vertrouwenspersonen, Klachten en Klachten Serviceplein.
2. Kennis nemen van de in de jaarverslagen opgenomen conclusies en aanbevelingen
3. Jaarverslagen ter kennis van de raad brengen. -
4.1.k
De gemeente werkt aan de ontwikkeling van de sporthal aan De Bijlen, zodat er voldoende sporthallen zijn in Alphen aan den Rijn voor scholen, sportverenigingen en andere gebruikers. Om ruimte te maken voor deze ontwikkeling moeten het vrachtwagenparkeerterrein en het Poppodium MAX wijken. De gemeente vindt het belangrijk dat de bewoners en betrokkenen kunnen meedenken. Hiervoor is een participatieplan opgesteld. In het participatieplan staat beschreven hoe en wanneer mensen kunnen meepraten over het ontwerp van de sporthal aan De Bijlen. De gesprekken met o.a. de verenigingen van Sportpark Zegersloot en de toekomstige gebruikers worden ingepland. Het eerste gesprek met de basketbalvereniging heeft al plaatsgevonden. In het vervolgtraject worden ook directe omwonende en andere belanghebbenden geïnformeerd en betrokken bij de planvorming.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Kennis te nemen van het participatieplan dat is opgesteld ten behoeve van de realisatie van sporthal de Bijlen;
2. Het participatieplan vaststellen en als leidraad gebruiken voor het ontwerptraject in het proces van de realisatie van sporthal de Bijlen;
3. het participatieplan via de lijst van ingekomen stukken aan de raad aanbieden. -
4.1.l
Op 13 mei jl. heeft de commissaris van de Koning de procedure die moet leiden tot een nieuwe burgemeester van Alphen aan den Rijn uitgesteld. Dit betekent dat voorbereidingen die de vertrouwenscommissie hiervoor treft zijn gepauzeerd. Raadsleden die lid zijn van de vertrouwenscommissie en de voorzitter van de vertrouwenscommissie ontvangen voor de duur van de activiteiten van de vertrouwenscommissie maandelijks een toelage. De burgemeester heeft eerder de duur van de activiteiten vastgesteld op de periode januari 2025 tot en met oktober 2025. De burgemeester heeft de periode nu gewijzigd naar januari tot en met mei 2025. Indien de procedure weer wordt opgestart wordt opnieuw bekeken voor welke periode een vergoeding wordt vastgesteld.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De burgemeester stelt de duur van de activiteiten van de vertrouwenscommissie gewijzigd vast op januari 2025 tot en met mei 2025.
-
4.1.n
De provincie Zuid-Holland heeft het college van Burgemeester en wethouders per brief geïnformeerd over de voortgang van het project N207 Zuid. Geadviseerd wordt bijgaande brief ter kennisgeving aan de raad door te sturen.
Bijlagen
-
4.2Collegebesluiten ter inzage gelegd
-
4.2.a
Op 8 september 2020 een omgevingsvergunning verleend voor het oprichten van een appartementencomplex met negen appartementen in een leegstaand horecapand aan de Rozenlaan 4 in Boskoop. Dit appartementencomplex is reeds gerealiseerd en wordt bewoond. Tegen het besluit is door een omwonenden beroep en hoger beroep ingediend. Bij uitspraak van 12 februari 2025 heeft de Raad van State het hoger beroep gegrond verklaard en bepaald dat een nieuw besluit op de aanvraag omgevingsvergunning van 17 juni 2019 moet worden genomen. Dit om reden dat de Raad van State van oordeel is dat het hele pand Rozenlaan 4 (en niet alleen de voorgevel) gemeentelijk monument is en geen vergunning was aangevraagd en verleend voor het slopen van het monumentale gedeelte. In het kader van de hernieuwde behandeling is deze aanvraag alsnog ingediend. Met inachtneming hiervan is besloten om de procedure om tot een vergunning te komen opnieuw op te starten.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Medewerking te verlenen aan de aanvraag omgevingsvergunning om af te wijken van het bestemmingsplan ten behoeve van de realisatie van een appartementencomplex met 9 appartementen op het perceel Rozenlaan 4 te Boskoop, door het opstarten van een procedure ex artikel 2.12 lid 1, sub a onder 3 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;
2. De ontwerp omgevingsvergunning met bijbehorende stukken voor een periode van zes weken ter inzage leggen op grond van artikel 3.10 e.v. van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht juncto afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. -
4.2.b
Eén van de onorthodoxe woningbouwlocaties in Alphen aan den Rijn ligt aan het ’s-Molenaarspad in Alphen aan den Rijn. In mei 2020 heeft de gemeenteraad ingestemd met het in ontwikkeling nemen van de onorthodoxe woningbouwlocaties. De locatie aan het ’s-Molenaarspad bestaat uit de voormalige asfaltcentrale, de voormalige ‘Bakkerij Visser’ en locatie ‘De Leeuw’. In de afgelopen periode hebben de gemeente Alphen aan den Rijn en Niersman Projectontwikkeling samen een stedenbouwkundig plan opgesteld voor deze locatie. Het plan voorziet in 225 woningen. Het woningprogramma bestaat uit minimaal 35% sociale huurwoningen, minimaal 20% middeldure woningen, minimaal 20% betaalbare koopwoningen en maximaal 25% vrije sectorwoningen. Omdat het voorgenomen plan niet past in het gemeentelijke omgevingsplan is het ‘TAM-Omgevingsplan Hoofdstuk 22c De Centrale’ opgesteld. Daarnaast is het ‘Beeldkwaliteitsplan De Centrale’ opgesteld. Het college stelt deze ontwerpen nu vast en legt deze ter inzage.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De Nota van afstemmingsoverleg “TAM-Omgevingsplan Hoofdstuk 22c De Centrale” vast te stellen;
2. Geen milieueffectrapport op te stellen, omdat de activiteit geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu heeft zoals beschreven in de motivering van het ontwerp “TAM-Omgevingsplan Hoofdstuk 22c De Centrale”, Alphen aan den Rijn;
3. Het ontwerp "TAM-Omgevingsplan Hoofdstuk 22c De Centrale”, met identificatienummer NL.IMRO.0484.Adecentrale-ON01, vast te stellen;
4. Het ontwerp van het Beeldkwaliteitsplan De Centrale vast te stellen;
5. Het ontwerp "TAM-Omgevingsplan Hoofdstuk 22c De Centrale” en het ontwerp van het Beeldkwaliteitsplan De Centrale ter inzage te leggen conform artikel 16.30 Omgevingswet juncto afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht;
6. De raad te informeren middels bijgaande raadsinformatiebrief;
7. Aan wethouder G.P. van As de bevoegdheid te mandateren om namens het college het "TAM-Omgevingsplan Hoofdstuk 22c De Centrale”, met bijbehorende bestanden, het beeldkwaliteitsplan De Centrale en/of de raadsinformatiebrief vóór de terinzagelegging aan te passen op ondergeschikte punten en/of redactionele aanpassingen. -
4.3Collegebesluiten betrekken bij financiële producten
-
4.3.a
In december 2024 heeft het college een investeringskrediet ‘Verduurzaming gemeentelijk vastgoed’ beschikbaar gesteld om het bestaande gemeentelijke vastgoed te verduurzamen. Om dit krediet te benutten en toe te kennen aan concrete verduurzamingsprojecten is een collegebesluit nodig. Via dit collegebesluit wordt budget toegekend aan specifieke verduurzamingsprojecten. Een deel van het budget wordt benut voor de uitvoering van concrete maatregelen, een ander deel voor het op projectbasis aantrekken van de benodigde capaciteit voor voorbereiding en projectbegeleiding.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Uit het investeringskrediet “Verduurzaming gemeentelijk vastgoed 2024”
a. Het totaal van € 1.126.837,78 incl. BTW (€ 931.270,90 excl. BTW) specifiek toe te kennen voor verduurzamingsmaatregelen bij de panden zoals aangegeven in de tabel van dit besluitformulier.
b. Bovenstaande financiële gevolgen in de begroting te verwerken via de Voorjaarsnota 2025. -
4.4Schriftelijke vragen raadsleden op grond van artikel 40 of 42 van het Raadsreglement van orde en collegebeantwoording
-
4.4.a
Deze vragen zijn mede ingediend door raadscommissie lid Bremer (PvdA)
Bijlagen
-
4.4.b
Op 21 april 2025 hebben de heren Matthijssen en Scholten (VVD) vragen gesteld over de brand aan de Middelburgseweg 88a, de locatie waar plannen voor huisvesting van arbeidsmigranten bestaan. Het college van burgemeester en wethouders beantwoordt de gestelde vragen.
Bijlagen
-
4.4.c
De fractie Nieuw Elan heeft op 1 mei jl. artikel 40 vragen gesteld. De vragen zijn beantwoord.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De beantwoording van de artikel 40 vragen inzake het kabinetsbesluit aangaande de huurbevriezing van sociale huurwoningen waarover melding is gemaakt in de voorjaarsnota.
-
4.4.d
Bijlagen
-
4.4.e
Op grond van artikel 40 van het Reglement van Orde kunnen raadsleden schriftelijk vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Mevrouw Thoomes en de heer Straver hebben namens de fracties van GroenLinks en de PvdA vragen gesteld naar aanleiding van de ‘Digitale toegankelijkheid gemeente website’. Deze vragen worden met bijgaande brief beantwoord.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
In te stemmen met bijgaande beantwoording artikel 40 vragen van GroenLinks en de PvdA.
-
4.4.f
Bijlagen
-
4.5
Bijlagen
-
4.6.a
Van ‘Red de Polder” uit Boskoop zijn aanvullende vragen gesteld op de gestelde vragen uit de aangeboden petitie over huisvesting van arbeidsmigranten aan de Middelburgseweg 88a te Boskoop. Met bijgaande brief beantwoordt het college de in de brief gestelde vragen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Akkoord te gaan met bijgaande antwoordbrief aan “Red de Polder” Boskoop en deze te verzenden.
-
4.6.b
De gemeente heeft een zorgplicht voor de bekostiging van de lokale omroep. Jaarlijks wordt hiervoor landelijk een normbedrag vastgesteld. De gemeenten kunnen dit bedrag uitbetalen aan de lokale omroep. De Lokale Omroepstichting Alphen en Omstreken heeft hiervoor een subsidieaanvraag ingediend. In januari heeft de gemeente de Stichting Lokale Omroep (hierna Studio Alphen) geïnformeerd dat zij in 2025 een subsidie ontvangt ter grootte van het normbedrag per huishouden. Dit bedrag is aangevuld met een extra subsidie op basis van de prestatieovereenkomst uit 2019. Gemaximeerd tot het beschikbare bedrag van de begroting 2025. Als reactie hierop stuurde Studio Alphen een brief waarin zij aangeeft verrast te zijn over ons besluit en niet zonder de tijdelijke prestatiesubsidie te kunnen. Daarbij vraagt zij om een intensievere samenwerking en te komen tot een gezamenlijke oplossing voor het tekort.
De gemeente draait dit besluit niet terug. Alle instanties in de gemeente merken dat de gemeente minder geld heeft. Iedereen krijgt minder, we kunnen geen uitzondering maken. Daarbij gaat het om een subsidie die voor 2019-2022 gold. Er zijn voor de jaren daarna geen afspraken gemaakt. We zetten de subsidie ook niet in een keer stop, maar bouwen hem af. In 2025 beginnen we daarmee en gaan graag met het bestuur van Studio Alphen in gesprek hoe we de subsidie in 2026 en 2027 verder kunnen afbouwen tot €0 in 2028. Vanaf 2028 ontvangt de Lokale Omroepstichting de normbijdrage rechtstreeks van het Rijk. We streven ernaar om dit proces zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Bijgaande brief te versturen aan de Lokale Omroepstichting Alphen aan den Rijn en Omstreken.
-
5Bespreekstukken
-
6
Vanwege het vertrek van wethouder A. Noordermeer is er een functie vacant in het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland. Op dit moment zijn Peter Rehwinkel, burgemeester, lid van het Dagelijks Bestuur en Max van Lent, raadslid, lid van het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland. De gemeenten hebben drie posities in het Algemeen Bestuur. Het verzoek is om nu wethouder G.P. van As voor te dragen als lid van het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Holland Rijnland.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Wethouder G.P. van As namens de gemeente Alphen aan den Rijn te benoemen in (Gemeenschappelijke regeling): Holland Rijnland: Lid van het algemeen bestuur en dit voor te leggen aan de raad.
-
7
De gemeenteraad heeft op 15 juni 2023 het bestemmingsplan Wijkdijk 36, Boskoop vastgesteld. Het plan voorziet in het uitbreiden van een loon- en grondbedrijf, in combinatie met het realiseren van compensatie van landschap, water en natuur, op het perceel Wijkdijk 36 te Boskoop.
Tegen het vaststellingsbesluit is een beroepschrift met een verzoek om voorlopige voorziening ingediend. De voorzieningenrechter van de Raad van State heeft op 1 december 2023 uitspraak gedaan op het verzoek om voorlopige voorziening. De voorzieningenrechter heeft de voorlopige voorziening toegewezen. De uitspraak geeft aanleiding om enkele leemten in het oorspronkelijke vaststellingsbesluit te herstellen. De leemten hebben betrekking op de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan i.v.m. de cultuurhistorische waarde, weidevolgelcompensatie en de kenbaarheid van de afweging van uitstoot van CO2 en van de impact van de bedrijfsactiviteiten op het woon- en leefklimaat.
De gemeenteraad wordt, met in achtneming van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, voorgesteld om een herstelbesluit voor het bestemmingsplan Wijkdijk 36, Boskoop vast te stellen. Verwezen wordt naar het bijbehorende raadsvoorstel en –besluit en de daarvan deel uitmakende bijlagen
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De raad voor te stellen om:
1. Het bestemmingsplan Wijkdijk 36, Boskoop met identificatienummer NL.IMRO.0484.BKwijkdijk36-VA01, in digitale en analoge vorm vastgesteld op 15 juni 2023, te wijzigen zoals aangegeven in het raadsvoorstel;
2. Het herstelbesluit bestemmingsplan Wijkdijk 36, Boskoop, met identificatienummer NL.IMRO.0484.BKwijkdijk36-VA02, digitaal en analoog met de bijbehorende bestanden vast te stellen;
3. Geen exploitatieplan vast te stellen op grond van artikel 6.12, tweede lid onder a van de Wet ruimtelijke ordening, omdat de kosten van de grondexploitatie anderszins zijn verzekerd.
4. Dit besluit op de voorgeschreven wijze bekend te maken en aan de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State mede te delen. -
8
De gemeenteraad stelde op 15 december 2022 het bestemmingsplan Kop West, Alphen aan den Rijn vast. Het plan maakt op de locatie Hoorn 75 tot en met 79 en Ondernemingsweg 1a in Alphen aan den Rijn een gemengd woon- en werkgebied mogelijk. Tegen de vaststelling is beroep in gesteld. De Raad van State heeft op 16 april 2025 een zogenaamde tussenuitspraak gedaan. Daarin is de gemeenteraad opgedragen om binnen 20 weken het bestemmingsplan plan op twee punten aan te passen. Het college doet daarvoor nu een concreet voorstel aan de gemeenteraad.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Kennis te nemen van de tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State inzake het bestemmingsplan ‘Kop West, Alphen aan den Rijn’ van 15 april 2025;
2. Aan de raad voor te stellen om:
1. Kennis te nemen van de tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State inzake het bestemmingsplan ‘Kop West Alphen aan den Rijn’ van 16 april 2025 en de daarin met toepassing van artikel 8:72, vierde lid, van de Awb gegeven opdracht om de geconstateerde gebreken te herstellen binnen een termijn van 20 weken;
2. Het bestemmingsplan ‘Kop West Alphen aan den Rijn’, met identificatienummer NL.lMRO.0484.Akopwest-VA01, zoals vastgesteld op 15 december 2022, mede ten uitvoer van onder beslispunt 1 genoemde tussenuitspraak, te herstellen en te wijzigen zoals aangegeven de ‘Nota aanpassingen bestemmingsplan Kop West Alphen aan den Rijn (NL.IMRO.0484.Akopwest-VA02)’;
3. Het gewijzigde bestemmingsplan ‘Kop West Alphen aan den Rijn’, met identificatienummer NL.IMRO.0484.Akopwest-VA02 vast te stellen op de punten opgenomen in de onder 2 genoemde ‘Nota aanpassingen bestemmingsplan Kop West Alphen aan den Rijn (NL.IMRO.0484.Akopwest-VA02)’;
4. Geen exploitatieplan vast te stellen op grond van artikel 6.12, tweede lid onder a van de Wet ruimtelijke ordening, omdat de kosten van de grondexploitatie anderszins zijn verzekerd;
5. Het besluit op de in de tussenuitspraak voorgeschreven wijze bekend te maken. -
15Moties vreemd
-
16Sluiting