Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

RC Ruimtelijk en economisch domein

donderdag 9 september 2021

19:30 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
M. Vermeulen
Toelichting

De vergadering vindt fysiek plaats in de raadzaal (zonder publiek, de vergadering wordt live uitgezonden). Insprekers kunnen de vergadering bijwonen. Aanmelden is gewenst.
Mededelingen voor raads(commissie)leden:
Het is belangrijk dat u technische en detailvragen voor woensdag 1 september 12.00 uur aan de griffie mailt, De antwoorden komen op maandag 6 september beschikbaar. In eerste termijn kunt u het fractiestandpunt inbrengen.
De spreektijdenregeling is van toepassing.
Een rondvraag voor dit domein kunt u aanmelden bij de griffie voor 12.00 uur op de dag van de vergadering.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening en vaststellen agenda
  2. 2

    Inspreker namens omwonenden over bouwplan Dorpsstraat Benthuizen
    Inspreker namens Nekovast over bouwplan Voorkade Boskoop
    Inspreker namens Klankbordgroep Bouw Voorkade
    Onder punt 2.b vindt u informatie over het collegebesluit en een brief aan de raad over de plannen div percelen Voorkade, Boskoop.

  3. 2.b

    Om te komen tot een herontwikkeling van een tweetal locaties aan de Voorkade en om te voorzien in de behoefte aan meer parkeerplaatsen en een betere waterhuishouding in het gebied tussen de Voorkade en de Nieuwstraat in Boskoop, is de afgelopen periode getracht te komen tot een stedenbouwkundige invulling (concept-kavelpaspoort) die zoveel mogelijk recht doet aan het karakter van de bestaande bebouwing aan de Voorkade en de Nieuwstraat. Het geldende bestemmingsplan moet worden herzien om de ontwikkelingen mogelijk te maken. Het college wenst inzicht te verkrijgen in de haalbaarheid van de voorgestane herontwikkeling van de locaties aan de Voorkade en het gebied tussen de Voorkade en de Nieuwstraat.

  4. 3

    Inspreker namens VvE Swaenswijkplaats
    Inspreker: omwonenden hr Van Rijn
    Inspreker namens omwonenden
    Schriftelijke inspraakreactie omwonende (verhinderd om in te spreken)


    Op 11 december 2019 is een aanvraag om omgevingsvergunning ingediend voor de realisatie van in totaal 7 woningen op het huidige niet-bebouwd terrein aan de Swaenswijkplaats (naast de fietsbrug aan de Prins Hendrikstraat) te Alphen aan den Rijn (artikel 2.1, lid 1 onder a / c en artikel 2.2, lid 1 onder e van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, hierna: Wabo). Vanwege de geconstateerde strijdigheden met het bestemmingsplan ‘Alphen Stad' heeft het college van burgemeester en wethouders op 12 januari 2021 besloten om een uitgebreide planologische afwijkingsprocedure op grond van artikel 2.12, lid 1, onder a sub 3 van de Wabo op te starten. Op 18 februari 2021 heeft de raad de hiervoor vereiste ontwerp verklaring van geen bedenkingen afgegeven. Gedurende de termijn van terinzagelegging van de ontwerpstukken (vanaf 4 maart tot en met 14 april 2021) zijn 13 zienswijzen ontvangen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om, na de afweging van de diverse belangen die spelen bij dit bouwplan, de ingediende zienswijzen ongegrond te verklaren en de gevraagde omgevingsvergunning te verlenen.
    Hiertoe is de raad verzocht om een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven.

    Voorgesteld besluit

    een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven voor het afwijken van het bestemmingsplan ‘Alphen Stad’, in het kader van de omgevingsvergunningsprocedure voor de nieuwbouw van 7 woningen, Swaenswijkplaats te Alphen aan den Rijn (ex artikelen 2.27 en 3.11 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht juncto artikel 6.5 van het Besluit omgevingsrecht).

  5. 4

    Het Rijk, de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, heeft provincies en gemeenten opgeroepen om het Schone Lucht Akkoord te tekenen omdat als gevolg van blootstelling aan luchtverontreiniging Nederlanders op dit moment gemiddeld 9 maanden korter leven en er jaarlijks 11.000 mensen vroegtijdig overlijden. Deelnemende partijen  In dit akkoord stellen als gezamenlijk doel om in 2030 minimaal 50% gezondheidswinst uit binnenlandse bronnen te realiseren ten opzichte van 2016. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft dit Akkoord, samen met 35 andere gemeenten, 9 provincies en het Rijk in januari 2020 ondertekend. Later in 2020 zijn daar nog meer dan 30 nieuwe deelnemers bijgekomen. De maatregelen uit het akkoord zijn vertaald naar een landelijke standaard (In een Excel bestand) voor het opstellen van een uitvoeringsplan. Elke deelnemer van het SLA moet dit standaard uitvoeringsplan (Excel bestand) invullen en voor 1 maart 2021 opsturen naar het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het RIVM gaat vervolgens, op basis van de lokale plannen, de maatregelen uit de gezamenlijke uitvoeringsagenda en andere maatregelen van het Rijk, berekenen wat de te verwachten gezondheidseffecten zijn.

    Voorgesteld besluit

    De VVD heeft verzocht om een korte bespreking van het collegebesluit van 16 februari jl. omdat de raad niet met de portefeuillehouder van gedachten heeft kunnen wisselen over het Schone Lucht Akkoord , ook niet over het uitvoeringsplan. Het Schone Lucht akkoord kan impact hebben op grote projecten en zeker voor het bouwen van nieuwe woningen.
    De korte bespreking heeft plaatsgevonden in de raadscommissievergadering van 10 juni jl.
    De heer van Polanen (VVD) krijgt als eerste het woord en geeft een toelichting op het proces en het Schone Lucht akkoord in relatie tot woningbouw.
    De VVD geeft de commissie in overweging om de agendacommissie te verzoeken om het schone lucht akkoord en uitvoeringsplan in alle breedte te bespreken. Dit verzoek wordt
    gesteund door de commissie en aan de agendacommissie zal worden gevraagd om hier kort na de zomer een moment voor te zoeken.
    Wethouder steunt het verzoek om hier nog nader over te spreken en geeft aan dat fracties bij de griffie kunnen aanleveren welke nadere informatie gewenst is. Tevens
    zegt de wethouder toe de vragen over de kosten, impact en de bouwcapaciteit schriftelijk te zullen beantwoorden. Wethouder levert de nadere informatie/ beantwoording binnen
    een week aan.
    De toegezegde nadere informatie is bij het dossier gevoegd (4a).

  6. 4.a

    Tijdens de raadscommissie ruimtelijk en economisch domein van 10 juni 2021 is gevraagd een nadere toelichting te geven op het uitvoeringsplan Schone Lucht Akkoord en de laatste stand van zaken. Voorgesteld wordt om de raad te informeren middels bijgevoegde brief.

    Voorgesteld besluit

    De gemeenteraad door toezending van bijgaande raadsinformatiebrief te informeren.

  7. 5

    Inspreker namens Molenberaad
    Inspreker namens BOPZ (bewonersoverleg plan zuid)


    Bij de besluitvorming over de Maatregelen Hazerswoude-Dorp in februari jl., heeft de raad gevraagd om bij de uitwerking te kijken naar optimalisaties. Het onderzoek naar de optimalisaties is afgerond. Gebleken is dat het niet mogelijk is om meer afslaande bewegingen toe te voegen op het kruispunt N209/Dorpsstraat. Er is geen fysieke ruimte op het kruispunt om een extra rijstrook aan te leggen en het toevoegen van extra rijrichtingen resulteert direct in een te hoge cyclustijd en een verslechterde verkeersafwikkeling. Uit het onderzoek blijkt tevens dat een derde aantakking van de wijkontsluitingsweg (Rubenslaan) niet nodig is. Wel is het wenselijk om de rotonde bij Weidelanden naar het zuiden te verschuiven tot net onder de Eerste Tocht.

  8. 5.a

    Bij de besluitvorming over de Maatregelen Hazerswoude-Dorp in februari jl., heeft de raad gevraagd om bij de verdere uitwerking te kijken naar optimalisaties. In het onderzoek naar de optimalisaties is bij de bewegingen op het kruispunt N209 / Dorpsstraat niet afzonderlijk gekeken naar de cyclustijden in relatie tot het toevoegen van een extra beweging. Deze berekening is alsnog uitgevoerd.