Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

RC Ruimtelijk en economisch domein

woensdag 29 september 2021

20:00 - 21:30
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
G. van den Ham
Toelichting

Extra vergadering over de ontwikkeling van de stadsranden
Wilt u inspreken of de vergadering bijwonen:
Aanmelden kan bij griffie@alphenaandenrijn.nl

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening en vaststellen agenda
  2. 2
    Debat over de ontwikkeling van de stadsranden (Gnephoek en Noordrand)
  3. 2.a

    Steeds meer mensen kiezen voor Alphen aan den Rijn als plaats om te wonen, te werken of te recreëren. Om de toenemende verstedelijkingsdruk in goede banen te leiden en in te spelen op maatschappelijke duurzaamheidsopgaven, zet de gemeente stevig in op binnenstedelijke verdichting en vergroening van woon- en werkgebieden, versteviging van haar positie in het mobiliteitsnetwerk van de Randstad en het benutten van haar recreatieve potentie. De gemeente wil ruimte blijven bieden aan haar woningzoekenden, ondernemers en recreanten. Daarom zet zij stevig in op binnenstedelijke verdichting, ruimte voor bedrijvigheid en groen en water in de stad. De keuze wordt gemaakt om niet ieder bedrijfsterrein of groene open ruimte te transformeren naar woningbouw. Om een gezond en levendige stad te creëren en in te spelen op de grote woningvraag is een aantal jaren geleden gestart met de herstructurering en transformatie van minder goed functionerende binnenstedelijke locaties tot waardevolle plekken. Denk hierbij aan het Stadshart, de stationsomgeving en Rijnhaven-Oost. Op deze locaties worden aanzienlijke woningaantallen gerealiseerd en wordt tegelijkertijd een impuls gegeven aan het groene karakter van de stad.
    Ondanks deze inspanningen is dit onvoldoende om op de middellange termijn (2025-2040) in onze woningbehoefte te voorzien. Daarom is in een pilot klimaatbestendige stadsrandontwikkeling onderzocht hoe een tweetal stadsrandlocaties -Noordrand en Gnephoek- op een verantwoorde en hoogwaardige manier ontwikkeld kunnen worden. Dusdanig dat ze een perspectief bieden voor het landschap en de stad. Als Groene Hart-gemeente beseffen we ons terdege dat we zeer zorgvuldig met onze ruimte om moeten gaan. In onze afweging voor stadsrandontwikkeling stellen we daarom de kwaliteit van het landschap als uitgangspunt. Hoogwaardig landschap beschermen we. Laagwaardig landschap geven we een impuls.
    Dit is verwoord in een propositie, waarin de gemeente laat zien op welke manier zij zich wil ontwikkelen tot klimaatbestendige gemeente, die enerzijds het leefklimaat voor mens en dier verbetert en anderzijds is voorbereid op de grote maatschappelijke opgaven. Deze propositie is een handreiking aan partijen om samen met de gemeente verder invulling aan deze ambitieuze doch realistische pilot, die ruimte biedt aan 8.000-10.000 duurzame woningen in een klimaatbestendige en biodiverse leefomgeving.

  4. 2.b

  5. 2.c

  6. 2.d
    Achtergrondinformatie
  7. 2.d.2

    Gedeputeerde Staten van Provincie Zuid-Holland hebben gereageerd op vragen van Statenleden op de Motie Gnephoek van Tweede Kamerlid Koerhuis. In deze beantwoording loopt GS vooruit op uitkomsten van het bestuurlijk overleg met het college dat nog plaats moet vinden. Bovendien stelt het college de nodige kanttekeningen bij de beantwoording. Het college wijst GS hierop en nodigt de provincie uit tot een open dialoog over de invulling van de gemaakte afspraken Oude Rijnzone en de mogelijkheden die onze stadsranden bieden om meerdere urgente maatschappelijke opgaven aan te pakken.

  8. 3
    Debat
  9. 4
    Conclusie en Sluiting