Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Gemeenteraad

donderdag 22 september 2022

20:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
J.W.E. Spies
Toelichting

Deze vergadering vindt plaats in de raadzaal en wordt live uitgezonden.
Mededelingen voor raadsleden:
Een vraag voor agendapunt 3 kunt u mailen aan de griffie tot 12.00 uur op de dag van de vergadering.
Het afgeven van een stemverklaring bij een hamerstuk dient u te melden bij de griffie.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening vergadering en vaststellen agenda
  2. 1.a

    Besluit

    De heren P. van Dam en J. van Dam worden benoemd en beëdigd als raadscommissielid voor de fractie van D66.

  3. 2

    Besluit

    De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld.

  4. 3
    Vragen raadsleden
  5. 4

    Op de inhoud van de op lijst ingekomen mededelingen brieven staande stukken wordt niet ingegaan tijdens de raadsvergadering. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de afdoeningsadviezen.

    00:15:05 - 00:15:30 - Liesbeth Spies
    00:15:30 - 00:15:52 - Ank de Groot-Slagter
    00:15:52 - 00:15:58 - Liesbeth Spies
    00:15:58 - 00:16:00 - Gert-Jan Schotanus
    00:16:02 - 00:16:31 - Liesbeth Spies
  6. 4.1
    Mededelingen en brieven van het college
  7. 4.1.a

    De raad wordt per brief geïnformeerd over wensen en uitgangspunten ten aanzien van het nieuwe dorpshuis Hazerswoude-Rijndijk. De belangrijkste wens is dat de toekomstige gebruikers unaniem meer tijd willen voor het onderzoek.

    Voorgesteld besluit

    De raad door middel van bijgevoegde raadsbrief informeren over de stand van zaken haalbaarheidsonderzoek dorpshuis Hazerswoude-Rijndijk.

  8. 4.1.b

    Het college heeft een brief aan de gemeenteraad gestuurd om de raad te informeren over de stand
    van zaken van de herontwikkeling van de Aarhof.

    Voorgesteld besluit

    De raad met bijgaande brief te informeren over de laatste stand van zaken van de herontwikkeling van de Aarhof.

  9. 4.1.c

    In december 2021 raad geïnformeerd over de situatie bij Jeugdhulpplusaanbieder Schakenbosch. De nu voorliggende raadsbrief geeft informatie over de borging van de zorgcontinuїteit, de bredere ontwikkelingen binnen de Jeugdhulpplus en de vervolgstappen.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van de ontwikkelingen Jeugdhulpplus
    2. De gemeenteraden met bijgevoegde brief hierover te informeren.
  10. 4.1.d

    Het beleidsdocument herijking dorps- en buurthuizen is op 16 juli 2021 vastgesteld door de gemeenteraad. Dit beleidsdocument is in het tweede kwartaal van 2022 geëvalueerd.
    De evaluatie bestond uit het bevragen van de exploitanten van de dorps- en buurthuizen op de 12 uitgangspunten van het beleid en het tariefstelsel. Daarnaast is gesproken met de betrokken gebiedsadviseurs en (een deel van) het projectteam.
    In de gesprekken komt naar voren dat de dorps- en buurthuizen niet aan alle 12 uitgangspunten voldoen. Bij de uitkomsten van de gesprekken komen vier onderwerpen naar voren die zich een rode draad door alle gesprekken hebben gevormd: het tariefstelsel, technisch beheer, sociaal beheer en good governance. Hieruit volgen diverse aanbevelingen.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van het Evaluatierapport beleid dorps- en buurthuizen
    2. De voorgestelde aanbevelingen uit het evaluatierapport over te nemen.
    3. In te stemmen met het voorstel naar aanleiding van de bij de evaluatie genoemde aanvullingen, om het dorpshuis De Juffrouw en het Oude Raadhuis Boskoop vooralsnog een status aparte te geven en voor deze beide gebouwen te onderzoeken hoe beheer en exploitatie toekomstbestendig worden ingevuld.
    4. Eind 2023 terug te komen met de bevindingen van deze onderzoeken.
    5. De raad hierover te informeren en het collegebesluit en evaluatierapport toe te sturen ter kennisname.

    Besluit

    Desgevraagd gaat wethouder Schotanus bekijken of het college eerder dan eind 2023 terug kan komen op het beheer en de exploitatie van De Juffrouw in Hazerswoude-Dorp en het Oude Raadhuis in Boskoop.

  11. 4.1.e

    In 2016 stelde de gemeenteraad de Erfgoedbrief ‘Erfgoedbeleid in zicht’ vast voor de periode 2016-2018. Dit beleid heeft na 2018 geen directe opvolging gekregen. Met de gepresenteerde Cultuurhistorische waardenkaart in 2019; in 2022 de vaststelling van het bestemmingsplan Cultuurhistorie, de beheersverordening Cultuurhistorie (op grond van de cultuurhistorische waardenkaart), de Erfgoedverordening 2021 en de subsidieregeling Instandhouding Erfgoed; de aankomende Omgevingswet in 2023 en nieuwe inzichten is nu behoefte aan een nieuwe Erfgoedvisie. Nieuw Erfgoedbeleid draagt bij aan het behouden en uitdragen van de identiteit van de stad, de dorpen en het landschappelijk gebied én geeft richting aan nieuwe ontwikkelingen. In de op te stellen Erfgoedvisie komen een aantal erfgoedthema’s aan bod. Het doel is een beknopte maar duidelijke en richtinggevende Erfgoedstrategie, opgesteld in samenspraak met het voltallige Erfgoedveld.
    De Erfgoedvisie staat in de raadsplanning voor het derde/vierde kwartaal van dit jaar voor behandeling ingepland maar door diverse omstandigheden is nu reeds duidelijk dat deze planning niet behaald wordt. De raad wordt hierover geïnformeerd middels een raadsinformatiebrief.

    Voorgesteld besluit

    1. Bijgevoegde raadsinformatiebrief versturen aan de raad, om de raad te informeren over de stand van zaken van de Erfgoedvisie.
  12. 4.1.f

    Het college van B&W heeft besloten om Anouk Noordermeer en Gert-Jan Schotanus voor te dragen als bestuurslid resp. plaatsvervangend bestuurslid van de GR Serviceorganisatie Zorg.

    Voorgesteld besluit

    1. De portefeuillehouder Jeugd, (Anouk Noordermeer), aan te wijzen als bestuurslid voor de GR Serviceorganisatie Zorg Holland Rijnland namens de gemeente Alphen aan den Rijn voor de huidige zittingsperiode;
    2. De portefeuillehouder Gert-Jan Schotanus aan te wijzen als plaatsvervangend bestuurslid voor de GR Serviceorganisatie Zorg Holland Rijnland namens de gemeente Alphen aan den Rijn voor de huidige zittingsperiode.
    3. De Serviceorganisatie Zorg hierover te informeren.
  13. 4.1.g

    De jaarwisseling is in de gemeente Alphen aan den Rijn doorgaans een veilige en feestelijke festiviteit. De gemeenteraad heeft in het najaar van 2018 ingestemd met de 'Aanpak Vuurwerkoverlast 2019-2022'. De maatregelen die hierin staan sluiten aan bij het landelijke kader en lokaal worden er aanvullende maatregelen genomen. Na de jaarwisseling 2022-
    2023 loopt de huidige aanpak vuurwerkoverlast 2019-2022 af. Vooruitlopend daarop wordt nu alvast teruggekeken naar het verloop van de jaarwisseling van afgelopen jaren om van daaruit leerpunten mee te nemen in de actualisatie van de aanpak voor 2023-2026. De actualisatie zal in het najaar gereed zijn.

    Voorgesteld besluit

    Instemmen met de concept raadsbrief over de actualisatie van de aanpak jaarwisseling 2023-2026.

  14. 4.1.h

    Tijdens de collegebehandeling over de huisvesting van vluchtelingen in de Noorderkeerkring is door wethouder van As toegezegd om de raad tijdens een informatiemarkt mee te nemen in de mogelijkheden om de productiecijfers te verdubbelen. In de informatiebrief aan de raad legt het college uit dat het niet haalbaar is om de woningproductie structureel te verdubbelen, omdat tal van oorzaken buiten de invloedssfeer van het college liggen. Het college legt uit wat ze eraan doet om de productie te verhogen, geeft aan dat de toegezegde informatiemarkt over wonen op dit moment geen toegevoegde waarde heeft en geeft aan hoe ze de raad informeert over de voortgang van de woningproductie.

    Voorgesteld besluit

    Versturen van een informatiebrief aan de raad over de woningproductie en informatiemarkt wonen.

  15. 4.1.i

    Naar aanleiding de motie: ‘Gelijk trekken terrastijden centrum Alphen’ is er vorig jaar (2021) gestart met een pilot om te onderzoeken of het verruimen van terrastijden binnen de gemeente wenselijk is. Door de Covid-19 pandemie en de daaruit voortvloeiende maatregelen heeft deze pilot geen representatief onderzoek voort kunnen brengen. Daarom is er besloten deze pilot in 2022 door te zetten.
    Inmiddels is deze pilot wederom aan de gang en hebben verscheidene horecagelegenheden zich opgegeven voor de pilot. De bijgevoegde brief geeft inzicht in het huidige verloop van deze pilot. Wij hopen hiermee u en de gemeenteraad op de hoogte te stellen van dit verloop.

    Voorgesteld besluit

    Bijgaande brief over de pilot verruimde openingstijden 2022 te versturen naar de gemeenteraad.

  16. 4.1.j

    In december zal het Integraal Veiligheidsbeleid 2023-2026 worden vastgesteld door de gemeenteraad. Op 9 juni jl. heeft de gemeenteraad hiervoor de Startnotitie vastgesteld. Voor het betrekken van inwoners, partners en ondernemers is, aan de hand van het Participatiekader, een aanpak gemaakt waarin staat beschreven wie op welke manier wordt betrokken bij de
    totstandkoming van het Integraal Veiligheidsbeleid.

    Voorgesteld besluit

    1. Het college besluit in te stemmen met de aanpak participatie bij het Integraal Veiligheidsbeleid.
    2. Het college past participatie van het IVB zelf toe in de bestaande overleggen, indien van toepassing.

  17. 4.1.k

    De benoemingstermijn van vier leden van de commissie bezwaarschriften loopt af 1 september 2022. Drie van hen komen graag voor herbenoeming in aanmerking. Aan de herbenoeming staan geen belemmeringen in de weg.

    Voorgesteld besluit

    1. Mr. K.M. van Dijk-Opstal en mr. Y.E. Staal te herbenoemen als lid van de Commissie Bezwaarschriften;
    2. Dhr. J.A.J. Verheijen te herbenoemen als lid en plaatsvervangend voorzitter van de Commissie Bezwaarschriften;
    3. Te bepalen dat de benoemingen onder 1 en 2 in gaan per 1 september 2022 en gelden voor de periode van 4 jaar.
    4. Kennis te nemen van de wens van Mr. G.J. Broekhuis niet herbenoemd te worden per 1 september 2022 en hem te danken voor zijn inzet gedurende de afgelopen 4 jaar.
  18. 4.1.l

    Op 30 mei 2022 heeft deelvoertuigaanbieder GO Sharing een vergunningaanvraag ingediend voor het exploiteren van 100 deelfietsen en 100 deelscooters in de openbare ruimte van gemeente Alphen aan den Rijn. De aanleiding van deze aanvraag was het aanpassen van onze Algemene Plaatselijke Verordening (APV) in december 2021, waarin is vastgesteld dat het exploiteren van deelvoertuigen in onze openbare ruimte zonder vergunning verboden is.
    De aanvraag en bijbehorende documenten zijn door de daarvoor aangestelde ambtelijke beoordelingscommissie positief beoordeeld. De Teamleider van het team Vergunningen, gerechtigd tot het verlenen van de goedkeuring van deze aanvraag, heeft op basis van dit advies besloten de vergunning te verlenen. De vergunning gaat 17 augustus 2022 in en is 3 jaar geldig.

    Voorgesteld besluit

    Het college besluit de gemeenteraad middels bijgevoegde brief te informeren over het besluit t.a.v. de vergunningaanvraag van deelvoertuigaanbieder GO Sharing.

  19. 4.1.m

    Het college informeert de gemeenteraad over de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State op de beroepen die zijn ingesteld tegen het bestemmingsplan Rijnpark.

    Voorgesteld besluit

    De bijgevoegde raadsbrief met betrekking tot het bestemmingsplan Rijnpark door te sturen naar de gemeenteraad.

    Besluit

    In oktober volgt nadere informatie. Binnenkort gaat een bestemmingsplan in procedure.
    Voor alleen het gebied van Rijnpark Ontwikkeling B.V. (voormalige Bosbeton-terrein) en voor de omringende gronden zal separaat een procedure worden gevolgd.

    00:16:20 - 00:16:31 - Liesbeth Spies
    00:16:50 - 00:17:16 - Gerard van As
    00:17:16 - 00:17:35 - Liesbeth Spies
  20. 4.1.n

    Sinds 1 januari 2021 bestaat in de regio Hollands Midden officieel een Zorg- en Veiligheidshuis (ZVH). Het ZVH is gevormd door een samenvoeging van de sector Maatschappelijke Zorg en Veilig Thuis van de GGD en het Veiligheidshuis. Het ZVH heeft verschillende teams die zich bezighouden met vraagstukken rondom zorg en veiligheid. In de jaarrapportage over 2021 geeft het ZVH inzage in de verschillende werkzaamheden van het afgelopen jaar.

    Voorgesteld besluit

    Middels bijgevoegde raadsbrief de gemeenteraad te informeren over de jaarrapportage 2021 van het Zorg- en Veiligheidshuis Hollands Midden.

  21. 4.1.o

    De gemeente Alphen aan den Rijn kent verschillende gemeentelijke onderscheidingen waarmee zij haar waardering kan tonen voor buitengewone prestaties van inwoners, ondernemers, verenigingen, stichtingen en soortgelijke instanties. Specifiek voor kinderen en jongeren is er nog geen onderscheiding. Daarom heeft de gemeenteraad besloten om een lintje toe te kennen aan kinderen en jongeren die een bijzondere bijdrage leveren aan de maatschappij. Het Alphense Jeugdlintje is een jaarlijks uit te reiken onderscheiding dat kan worden uitgereikt aan een kind of jongere die een voorbeeld is voor anderen of die zich op uitzonderlijke manier inzet voor de Alphense samenleving.
    Het college stelt de samenstelling van de jury vast. De jury beoordeelt alle inzendingen voor het Alphense Jeugdlintje.

    Voorgesteld besluit

    De jury voor het Jeugdlintje vast te stellen.

  22. 4.1.p

    Onze gemeente kent bijna 300 Rijks- en gemeentelijke monumenten. Met de vaststelling van het bestemmingsplan en de beheersverordening Cultuurhistorie zijn daar bijna 200 monumentale bouwwerken bij gekomen (cultuurhistorische waardevolle bouwwerken met een zeer hoge cultuurhistorische waardering). Hierbij geldt dat het reguliere onderhoud vergunningvrij is. Voor alle overige werkzaamheden (van grotere aard), die verricht worden aan of op het bouwwerk dat
    vanuit cultuurhistorie waarde heeft, is een omgevingsvergunning nodig. Dit houdt in dat het plaatsen van zonnepanelen op Rijks- en gemeentelijke monumenten en op monumentale bouwwerken vergunningplichtig is.
    In de beoordeling van een aanvraag om omgevingsvergunning die (mede) ziet op cultuurhistorische aspecten wordt bekeken of de cultuurhistorische waarden met de werkzaamheden wordt aangetast. Indien gewenst kunnen initiatiefnemers voor een beoordeling voorafgaand aan deze formele procedure de plannen voorleggen aan het gemeentelijke
    Erfgoedloket. In de praktijk wordt hier veelvuldig gebruik van gemaakt. Hierbij zitten veel vragen over de voorwaarden tot het plaatsen van zonnepanelen op monumenten of monumentale bouwwerken.
    De ‘Beleidsregel zonne-energie voor beschermde monumenten en monumentale bouwwerken in de gemeente Alphen aan den Rijn 2022’ beoogt daarom om een eenduidig en begrijpelijk kader aan inwoners en eigenaren te bieden én criteria die voor toetsing en vergunningverlening eenvoudig en efficiënt toe te passen zijn.
    Het beleid schept veel ruimte voor zonnepanelen op monumenten. Dit is een bewuste keuze van de gemeente vanuit duurzaamheidsambities. De voorwaarden zoals vastgelegd in de beleidsregel zijn tegelijkertijd opgesteld om de monumentale beeldkwaliteit te waarborgen. Vanwege het relatief tijdelijke en reversibele karakter van de zonnepanelen is immers vooral de visuele impact ervan maatgevend.
    De toetsing door het bevoegd gezag (burgemeester en wethouders) en de advisering door een door het bevoegd gezag aan te wijzen deskundige inzake cultuurhistorie blijft, binnen deze criteria, echter altijd maatwerk.

    Voorgesteld besluit

    1. De ontwerp ‘Beleidsregel zonne-energie voor beschermde monumenten en monumentale bouwwerken in de gemeente Alphen aan den Rijn 2022’ vast te stellen;
    2. Deze beleidsregel voor inspraak voor een periode van zes weken van 15 september tot en met 26 oktober 2022 ter inzage te leggen, op grond van de inspraakverordening Alphen aan den Rijn 2016;
    3. De ‘Beleidsregel zonne-energie voor beschermde monumenten en monumentale bouwwerken in de gemeente Alphen aan den Rijn 2022’ definitief vast te stellen, indien geen inspraakreacties worden ingediend.
    4. Te bepalen dat de ‘Beleidsregel zonne-energie voor beschermde monumenten en monumentale bouwwerken in de gemeente Alphen aan den Rijn 2022’ de dag na bekendmaking in werking treedt.

    Besluit

    Een verzoek van mevrouw Verloop om dit besluit te bespreken in commissieverband wordt niet gehonoreerd.

    00:17:26 - 00:17:35 - Liesbeth Spies
    00:17:35 - 00:17:53 - Filine Verloop
    00:17:53 - 00:18:20 - Liesbeth Spies
  23. 4.1.q

    De conceptbeleidsregels voor standplaatsen en venten 2022 zijn aan het college voorgelegd ter vaststelling. Met deze beleidsregels beoogt de gemeente het proces rondom de vergunningverlening te verduidelijken en de vergunningen voor standplaatsen op een transparante wijze te vergeven. De beleidsregels liggen nu voor 6 weken open voor inspraak.

    Voorgesteld besluit

    1. De concept beleidsregels standplaatsen en venten 2022 en de concept nadere regels 2022 vaststellen.
    2. De concept beleidsregels en concept nadere regels vrij te geven voor inspraak.

  24. 4.1.r

    De gemeente werkt aan vergroening van het Stadshart. Tijdens graafwerkzaamheden bij het zuidelijk groenvak op het Stadhuisplein zijn twee medewerkers van de aannemer onwel geworden door klachten aan de luchtwegen. Het werk is onmiddellijk stil gelegd en de gemeente heeft opdracht gegeven een bodemonderzoek uit te voeren.
    Het college besluit te kiezen voor scenario 2, waarmee de sanering beperkt blijft tot het zuidelijk groenvak.

    Voorgesteld besluit

    1. Kiezen voor scenario 1, waarmee alle gezondheidsrisico’s bij het uitvoeren van de werkzaamheden worden ondervangen.
    2. Om geen tijd te verliezen, de dekking voor de opdrachtverstrekking uit het bestaande Groenfonds-budget financieren. Op korte termijn zal een analyse worden gemaakt van de impact van deze besteding op het vergroenen van het stadshart en wordt het college daarover geïnformeerd.
    3. De omwonenden en gebruikers van het Stadhuisplein nader informeren over de aanpak en de planning.

  25. 4.1.s

    In de raadsvergadering op 30 juni 2022 heeft wethouder Schotanus toegezegd een toelichting te geven op het niet toekennen van de door St. de Hospicegroep Alphen aan den Rijn Nieuwkoop aangevraagde subsidie van € 1.000,- in reactie op voorgestelde motie van mevrouw De Groot-Slagter, Rijn Gouwe Lokaal. Het college herziet de afwijzing van de subsidieaanvraag van € 1.000,- en besluit, bij wijze van uitzondering en onder voorwaarden, eenmalig € 1.000 euro subsidie te verstrekken. Middels deze raadsbrief ontvangt de raad deze toelichting.

    Voorgesteld besluit

    1. De raad middels bijgevoegde raadsbrief te informeren over het herzien van de afwijzing van de door St. de Hospicegroep Alphen aan den Rijn Nieuwkoop gevraagde subsidie van € 1.000,-.

    Besluit

    Complimenten van mevrouw De Groot over dit besluit.

    00:18:15 - 00:18:20 - Liesbeth Spies
    00:18:20 - 00:18:35 - Ank de Groot-Slagter
    00:18:35 - 00:18:49 - Liesbeth Spies
  26. 4.2

    00:18:36 - 00:18:49 - Liesbeth Spies
  27. 4.2.a

    Aan de Spoorlaan in Zwammerdam is de voormalige locatie van Ipsen de Brugge en de Scholenlocatie aan de Buitendorpstraat aanwezig. De initiatiefnemer en de gemeente zijn voornemens om de bestaande (woon)bebouwing en op de huidige scholenlocatie aan de Buitendorpstraat te saneren. Voor deze ontwikkeling heeft het college van B&W een nota van uitgangspunten op 26 mei 2020 vastgesteld. In deze nota zijn de mogelijke woningbouwontwikkellocaties
    beschreven, waaronder de Spoorlaanzone.De gemeente heeft met IPSE de Bruggen en de ontwikkelaar een overeenkomst opgesteld, waarin is afgesproken om de ontwikkeling van woningbouw aan de Spoorlaan en de Buitendorpstraat
    gezamenlijk te onderzoeken om tot haalbare plannen te komen.
    De beoogde ontwikkeling past echter niet binnen het bestemmingsplan 'Buitengebied Aarlanderveen - eerste herziening' dat ter plaatse van het plangebied geldt.Om de planontwikkeling mogelijk te maken is voorliggend bestemmingsplan ‘Spoorlaanzone, Zwammerdam’ opgesteld.

    Bijlagen

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de Nota van beantwoording vooroverleg reacties Spoorlaanzone, Zwammerdam;
    2. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Spoorlaanzone, Zwammerdam’ met identificatienummer
    NL.IMRO.0484.ZDspoorlaanzone-ON01 en de bijbehorende bestanden, vast te stellen;
    3. De analoge afgeleide verbeelding en de inventarisatiekaart van het ontwerpbestemmingsplan ‘Spoorlaanzone, Zwammerdam’ vast te stellen;
    4. De procedure ex artikel 3.8 onder 1 Wro voor het ontwerpbestemmingsplan te starten en het ontwerpbestemmingsplan ‘Spoorlaanzone, Zwammerdam’ en bijbehorend ontwerpbesluit Hogere waarden geluid gedurende zes weken ter inzage te leggen;
    5. De raad te informeren via de lijst van mededelingen;
    6. Vast te stellen dat voor het bestemmingsplan ‘Spoorlaanzone, Zwammerdam’ geen milieueffectrapportage hoeft te worden opgesteld, omdat er geen belangrijke nadelige milieugevolgen zijn te verwachten;
    7. Wethouder van As te machtigen om in de toelichting op basis van de uitwerking de waterparagraaf zo nodig beperkt aan te passen voor de terinzagelegging

  28. 4.2.b

    Er is zowel regionaal als lokaal grote vraag naar verschillende type woningen in de verschillende prijssegmenten. Door het beperkte aanbod ontstaat een steeds groter gat tussen koopwoningen en sociale huurwoningen. Dit zorgt voor problemen op de woningmarkt. Voor huishoudens met een middeninkomen is het beperkte aanbod van koopwoningen vaak niet betaalbaar. Zij zijn aangewezen op huurwoningen in de vrije sector. Het aanbod van middeldure huurwoningen blijft echter achter bij de vraag en woningen in de vrije sector zijn veelal te duur. Daarnaast staan we voor de opgave voldoende sociale huur te realiseren.
    In de doelgroepenverordening wordt publiekrechtelijk geregeld en geborgd dat voor de beoogde doelgroepen de gewenste woningen worden gebouwd en dat deze voor een langere periode beschikbaar en betaalbaar blijven.

    Voorgesteld besluit

    1. De ontwerp ‘Doelgroepenverordening 2022 woningbouw Alphen aan den Rijn’ vast te stellen;
    2. Deze verordening voor inspraak voor een periode van zes weken van 1 augustus 2022 tot 12 september 2022 ter inzage te leggen, op grond van de Inspraakverordening Alphen aan den Rijn 2016.

  29. 4.2.c

    Sinds 1 januari 2015 zijn de Verordening en Nadere regels sociaal domein Alphen aan den Rijn van kracht, waarin het gemeentelijk beleid met betrekking tot de Participatiewet, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) en de Jeugdwet op integrale wijze zijn opgenomen. De Rijnstreek gemeenten Alphen aan de Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop hebben, waar mogelijk, dit beleid met elkaar afgestemd.
    De laatste actualisatie dateert van 1 januari 2022. Om een aantal redenen zijn er ook dit jaar wijzigingen nodig om de Verordening en Nadere regels te actualiseren voor komend jaar. De voornaamste redenen hiervoor zijn jurisprudentie en wetswijzigingen.
    Een aantal artikelen die zowel betrekking hebben de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) als de Jeugdwet worden gewijzigd.
    Voor de Wmo 2015 weegt financiële draagkracht niet langer mee bij de beoordeling van een aanvraag om een maatwerkvoorziening hulp bij het huishouden. Verder zijn de toekenningsvereisten voor een maatwerkvoorziening ondersteunen met wonen en Opvang in de Verordening vastgelegd.
    Door wijziging in de Participatiewet is de plicht om voorwaarden in voor individuele studietoeslag in de Verordening op te nemen komen te vervallen. Bij wet is nu een landelijk uniforme invulling vastgesteld. De voorwaarden staan nu in de Participatiewet zelf. Inhoudelijk wijzigt er qua voorwaarden op dit moment niets.
    Verder is ten aanzien van de Participatiewet in de Nadere regels opgenomen dat de gemeentelijke bijdrage voor de aanvullende premie voor de collectieve zorgverzekering voor de laagste inkomensgroep opgehoogd wordt tot 100%. In het oude artikel was dit 85%. Doordat hiermee de gemeente de gehele AV-standaard premie betaalt voor deze doelgroep, blijven ook deelnemers met betaalachterstanden bij de zorgverzekeraar aanvullend verzekerd.
    Voor de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening is in de Nadere regels verankerd dat de dienstverleningsproducten voor Schuldhulpverlening zijn uitgebreid. Zo is bijvoorbeeld budget-coaching (zonder problematische schulden) als dienstverlening toegevoegd als onderdeel van de Helpdesk Geldzaken om inwoners zo goed (en vroeg) mogelijk te kunnen ondersteunen bij beginnende financiële problemen en zo te voorkomen dat zij problematische schulden krijgen
    Verder zijn de wijzigingen voor bovenstaande wetten van taalkundige en technische aard.
    Het college legt de voorgestelde wijzigingen ter advies voor aan de Adviesraad Samenleving van de gemeente Alphen aan den Rijn. Het college geeft de wijzigingen van de Verordening ook gedurende een periode van 6 weken voor inspraak vrij. Tot slot biedt het college de wijzigingen van de Verordening ter vaststelling aan de raad aan.

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de voorgestelde wijziging van de Verordening sociaal domein Alphen aan den Rijn.
    2. In te stemmen met de voorgestelde wijziging van de Nadere regels sociaal domein Alphen aan den Rijn.
    3. De voorgestelde wijziging van de Verordening voor een periode van 6 weken vrijgeven voor inspraak.
    4. De voorgestelde wijziging van de Verordening en Nadere regels voor een periode van 6 weken voor advies vrijgeven aan de Adviesraad Samenleving
    5. Bijgevoegde raadsbrief te ondertekenen en te versturen aan de gemeenteraad ter informatie of ter bespreking voor de raadsvergadering van 6 oktober 2022.

    Besluit

    Desgevraagd merkt wethouder Noordermeer op dat de groep met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm straks 100% vergoed krijgt voor hun deelname aan de AV-Standaard. De AV-Standaard is het instappakket van de aanvullende zorgverzekering. Wij bieden op dit moment een tegemoetkoming in de kosten voor de aanvullende zorgverzekering voor minima.

    00:18:39 - 00:18:49 - Liesbeth Spies
    00:18:49 - 00:19:18 - Filine Verloop
    00:19:18 - 00:19:30 - Liesbeth Spies
    00:19:30 - 00:20:23 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    00:20:23 - 00:20:25 - Liesbeth Spies
    00:20:25 - 00:20:28 - Filine Verloop
    00:20:28 - 00:20:47 - Liesbeth Spies
  30. 4.3
    Collegebesluiten betrekken bij financiële producten
  31. 4.4

    00:20:35 - 00:20:47 - Liesbeth Spies
    00:20:47 - 00:21:04 - Iris van de Kolk
    00:21:04 - 00:21:32 - Liesbeth Spies
  32. 4.4.a

    Mevrouw H. v.d. Louw (CDA) heeft artikel 40 vragen gesteld naar aanleiding van vragen van de bewoners over de aanleg van een glasvezelnetwerk Laag Boskoop. Deze vragen worden beantwoord.

    Voorgesteld besluit

    De artikel 40 vragen van mevrouw H. v.d. Louw met bijgaande antwoordbrief beantwoorden.

  33. 4.4.b

    De heer Driesen (GroenLinks) heeft artikel 40 vragen gesteld naar aanleiding van het vertrek van het Voedselpark. Deze vragen worden beantwoord.

    Voorgesteld besluit

    De artikel 40 vragen van de heer R. Driesen met bijgaande antwoordbrief beantwoorden.

  34. 4.4.c

    (deels beantwoord met collegebrief college over de beleidsregels ambtshalve verstrekking van energietoeslag, overige antwoorden volgen na verwerking toeslagen).
    Vraag 3 = de gemeente is begonnen en druk bezig
    Vraag 4 en verder = de gemeente ontvangt voldoende middelen
    Antwoorden op vragen 1 en 2 volgen nog

  35. 4.4.d

    Op grond van artikel 40 van het Reglement van Orde kunnen raadsleden schriftelijk vragen stellen aan het collega van burgemeester en wethouders. Fractievoorzitter Van Gool van CDA Alphen aan den Rijn stelde vragen betreffende het Nationaal Programma Landelijk Gebied over stikstof. Het college informeert de fractie met een antwoordbrief.
    De CDA fractie wilde weten welke consequenties het NPLG voor Alphen heeft, hoe de gemeente daarover in contact is met Rijk en provincie, of de gemeente zelf een plan heeft om de agrarische sector te ondersteunen en of de gemeente met de sector in gesprek zou willen gaan. In de antwoordbrief wordt uitgelegd dat alle agrarische bedrijven hun stikstofemissie moeten reduceren, dat een deel via generieke maatregelen opgelost gaat worden, maar dat er ook een deel via bedrijfs- en gebiedsspecifieke maatregelen aangepakt moet worden (zoals bijvoorbeeld rond de Nieuwkoopse Plassen). De provincie maakt daarvoor een gebiedsplan. De gemeente doet actief mee in alle overlegstructuren, bewaakt het proces en de verschillende belangen, probeert de sector te faciliteren en gaat graag met de gemeentelijke agrarische sectoren in gesprek om e.e.a. uit te leggen.

    Voorgesteld besluit

    Bijgevoegde concept-antwoordbrief vast te stellen en te verzenden aan dhr. Van Gool,
    fractievoorzitter van CDA Alphen aan den Rijn.

  36. 4.4.e

    Op grond van artikel 40 van het Reglement van Orde kunnen raadsleden schriftelijk vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. De heer Van Lent heeft vragen gesteld over kansspelreclame in de buitenruimte. Hij vraagt wanneer nieuwe aanbestedingen gaan lopen, of hierin bepalingen meegenomen kunnen worden om dergelijke reclame te weren en of er nog andere mogelijkheden zijn dergelijke reclame te weren. Het college heeft geantwoord tot wanneer de huidige exploitatieovereenkomsten lopen, welke bepalingen hierin zijn opgenomen mbt reclame-uitingen plaatsen die in strijd zijn met de openbare orde en/of goede zeden, dat de gemeente nu geen mogelijkheden heeft deze reclames te verbieden, maar dat het college de zorg deelt en de actuele ontwikkelingen nauwlettend volgt.

    Voorgesteld besluit

    Bijgevoegde concept-brief vaststellen en verzenden waarin wordt geantwoord tot wanneer de huidige exploitatieovereenkomsten lopen, welke bepalingen hierin zijn opgenomen mbt reclame-uitingen plaatsen die in strijd zijn met de openbare orde en/of goede zeden, dat de gemeente nu geen mogelijkheden heeft deze reclames te verbieden, maar dat het college de zorg deelt en de actuele ontwikkelingen nauwlettend volgt.

  37. 4.4.f

  38. 4.4.g

    De fractie van de CU heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college conform artikel 40 Reglement van Orde Gemeenteraad. De vragen gaan over uiteenlopende zaken die gerelateerd zijn aan de ambitie van het college om een multifunctionele sportaccommodatie te realiseren. Het college beantwoordt de vragen schriftelijk, zie bijgevoegde brief.

    Voorgesteld besluit

    • Instemmen met beantwoording artikel 40 vragen van de CU over de Multifunctionele Sportaccommodatie, beoogde locatie De Bijlen;
    • Bijgevoegde brief met beantwoording versturen naar de fractie van de CU en cc aan overige raadsleden.
  39. 4.4.h

    De heer G. Kapteijn heeft vragen gesteld op grond van art. 40 van het regelement van orde, inzake de molenbiotoop voor de Vrouwgeestmolen aan Heimanswetering. Tevens is door de SP- Fractie vragen gesteld over de molenbiotoop. Het college heeft middels bijgevoegde brieven de gestelde vragen beantwoord.

    Voorgesteld besluit

    De door GroenLinks gestelde artikel 40 vragen en vragen door SP, betreffende de molenbiotoop voor de Vrouwgeestmolen, beantwoorden middels bijgevoegde brieven.

  40. 4.4.i

    In een groot deel van de gemeente Alphen aan den Rijn wordt oud papier opgehaald door in totaal 11 verenigingen. De gemeente Alphen aan den Rijn is tevreden over de inzameling en wil deze samenwerking graag voortzetten.


    Vanwege veranderende omstandigheden (corona, dalende papierprijzen) is er de laatste jaren intensiever contact geweest met de verenigingen. Voorheen was dat contact minder. De contracten en het contact met betrekking tot de uitvoering liepen via Cyclus.  Daarnaast draaiden de verenigingen de activiteiten zeer zelfstandig en dat ging goed.


    Echter het contact met de verenigingen is voor de gemeente belangrijk want de gemeente is verantwoordelijk voor de inzameling van huishoudelijk afval. Het voornemen is daarom om vanaf volgend jaar overeenkomsten met de verenigingen te sluiten en daar een regulier overleg aan te koppelen. Daarvoor zijn we nu in overleg met deze verenigingen.

    Voorgesteld besluit

    1. Akkoord gaan met de beantwoording van de artikel 40 vragen van dhr. F Out inzake papierinzameling

  41. 4.4.j

    Op grond van artikel 40 van het Reglement van Orde kunnen raadsleden schriftelijk vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. De heer De Jong heeft vragen gesteld over te hard rijdend verkeer op de Hondsdijk, Dorpsstraat en Hoogewaard in Koudekerk aan den Rijn. Hij vraagt of het college het eens is dat dit de verkeersveiligheid en leefbaarheid aantast, om flitspalen te plaatsen en als dat niet kan wat de gemeente aan het probleem gaat doen. Geantwoord is dat het college de zorgen deelt dat te hard rijdend verkeer invloed heeft op de verkeersveiligheid en leefbaarheid, dat de gemeente niet bevoegd is flitspalen te plaatsen en te handhaven en dat in het vervolg op het categoriseringsplan dit nader aandacht krijgt.

    Voorgesteld besluit

    Bijgevoegde concept-brief vaststellen en verzenden waarin wordt geantwoord dat het college de zorgen deelt dat te hard rijdend verkeer invloed heeft op de verkeersveiligheid en leefbaarheid, dat de gemeente niet bevoegd is flitspalen te plaatsen en te handhaven en dat in het vervolg op het categoriseringsplan dit nader aandacht krijgt.

  42. 4.4.k

    Mevrouw Groep – Eijsackers (SP) heeft vragen gesteld op grond van artikel 40 van het reglement van orde over het vervolg van het schietincident in de Snijdelwijk in Boskoop op 8 augustus jl. In bijgevoegde brief is antwoord gegeven op de vragen van Mevrouw Groep – Eijsackers (SP).

    Voorgesteld besluit

    De door Mevrouw Groep – Eijsackers (SP) gestelde artikel 40 vervolgvragen over het Schietincident in de Snijdelwijk op de Windakker in Boskoop op 8 augustus jl. te beantwoorden met bijgevoegde brief.

    Besluit

    Een verzoek van mevrouw Van de Kolk om dit besluit te bespreken in commissieverband wordt niet gehonoreerd.

  43. 4.4.l

    De Rijn Gouwe Lokaal fractie heeft op basis van artikel 40 van het Raadsregelement van Orde schriftelijke vragen gesteld over de woning Magerhorst 9 in Alphen aan den Rijn. De vragen hebben onder andere betrekking op een verzoek tot afwijking van het bestemmingsplan om kamerverhuur op dit adres mogelijk te maken. Met bijgaande brief worden de vragen door het college beantwoord.

    Voorgesteld besluit

    De schriftelijke vragen van de Rijn Gouwe Lokaal fractie over Magerhorst 9 in Alphen aan den Rijn met bijgevoegde brief te beantwoorden (artikel 40 Raadsreglement van Orde).

    Besluit

    Mevrouw De Groot dringt aan handhaving ter plaatse; Wethouder Van As zegt toe een en ander na te gaan.

    00:21:24 - 00:21:32 - Liesbeth Spies
    00:21:32 - 00:22:10 - Ank de Groot-Slagter
    00:22:10 - 00:22:33 - Gerard van As
    00:22:33 - 00:22:56 - Liesbeth Spies
  44. 4.4.m

    Naar aanleiding van berichten in de media over de verkoop van sociale huurwoningen door Woonforte heeft de fractie RijnGouweLokaal op 14 augustus jl. artikel 40 vragen gesteld. De vragen zijn beantwoord.

    Voorgesteld besluit

    De beantwoording van de artikel 40 vragen inzake verkoop woningen Woonforte, opkoopbescherming, zelfbewoningsplicht verzenden aan de fractie RijnGouweLokaal.

  45. 4.4.n

    Beantwoording artikel 40 vragen over de dienstverlening van de Regiotaxi.

    Voorgesteld besluit

    - het instemmen van bijgaande collegebrief aan de gemeenteraad en deze te ondertekenen en te versturen.

  46. 4.4.o

    Raadslid Van Zuylen heeft aan burgemeester en wethouders vragen gesteld over het drinkwaterverbruik in onze gemeente. Deze vragen zijn beantwoord met een overzicht van het drinkwaterverbruik, hoe de gemeente gaat besparen op het gebruik van water en wat de gemeente doet om water op te slaan.

    Voorgesteld besluit

    De gestelde vragen te beantwoorden conform de bijgevoegde concept-antwoordbrief

  47. 4.4.p

  48. 4.4.q

  49. 4.4.r

  50. 4.4.s

  51. 4.4.t

  52. 4.4.u

  53. 4.5

    Bijlagen

    Besluit

    4.5.a: brief SOEB opslag goederen Van Sieboldstraat Boskoop: de agendacommissie wordt gevraagd bespreking van zowel de brief als de collegebeantwoording voor bespreking in commissie te agenderen.


    Met de overige afdoeningsadviezen wordt ingestemd.

    00:22:52 - 00:22:56 - Liesbeth Spies
    00:22:56 - 00:23:24 - Ank de Groot-Slagter
    00:23:24 - 00:24:21 - Liesbeth Spies
  54. 4.7

    Overeenkomstig artikel 11 lid 2 van de statuten van de Stichting Scala College en Coenecoop College is de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn bevoegd om leden van de Raad van Toezicht van de stichting te benoemen. Het college heeft daarom besloten om de gemeenteraad via de lijst van antwoord-brieven voor te stellen in te stemmen met de benoeming van de heer J. Smid als lid van de Raad van Toezicht van het Scala College per 1 augustus 2022. Omdat de gemeente geen rol heeft bij de benoeming van de voorzitter van de Raad van Toezicht, neemt het college kennis van de benoeming van de heer mr. W.S.A.H. Croes als nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad via de lijst van antwoord-brieven voor te stellen in te stemmen met de benoeming van de heer J. Smid als lid van de Raad van Toezicht van het Scala College per 1 augustus 2022.
    2. Kennisnemen van de benoeming van de heer mr. W.S.A.H. Croes als nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht.
  55. 5

    Op 9 mei jongstleden heeft minister Hugo de Jonge een werkbezoek aan Alphen aan den Rijn gebracht om de ontwikkelingsmogelijkheden van de Gnephoek en de Noordrand te bekijken. Tijdens dit bezoek heeft de minister de wens uitgesproken om eind van het jaar een besluit te willen nemen of de Gnephoek (en de Noordrand) een bijdrage kan leveren aan de woningbouwopgave. De minister wint hiervoor onafhankelijk advies in van de heer Wim Kuijken (voormalige deltacommissaris).
    Naast dat proces heeft provincie Zuid-Holland laten weten dat ze voor een ontwikkeling in de Gnephoek op een aantal deelonderwerpen meer informatie wil.
    Een logische vervolgstap om voortgang te houden in de planontwikkeling van de stadsranden is het opstellen van een masterplan, zoals dat in 2021 voor de Noordrand is gedaan. Het Masterplan brengt de drie processen (richtinggevend advies minister, beantwoording vragen van de provincie en planvorming van de stadsranden) bij elkaar. Het opstellen van het Masterplan kent organisatorische en financiële gevolgen van het vervolg van de planontwikkeling. Daarom wordt een krediet voor dit vervolg aangevraagd.

    Stemuitslag

    voor 70%
    tegen 30%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), NieuwElan (7), RijnGouweLokaal (2), SGP (1), VVD (5)
    tegen
    Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), PvdA (2), SP (2)

    Voorgesteld besluit

    1. Een voorbereidingskrediet van € 750.000,- voor de planontwikkeling Gnephoek beschikbaar te stellen;
    2. Dit krediet, conform het BBV, voor maximaal 5 jaar te activeren als immateriële activa (“kosten onderzoek en ontwikkeling”) en hierop niet af te schrijven;
    3. De gemaakte voorbereidingskosten (boekwaarde) binnen maximaal 5 jaar te dekken door deze op te nemen in de grondexploitatie Gnephoek wanneer deze wordt vastgesteld;
    4. De hiervoor benodigde wijziging van de programmabegroting 2022 vast te stellen.

    Besluit

    Na de toelichting van de wethouder met de daarin gedane toezeggingen wordt het amendement niet in stemming gebracht.


    De raad besluit het gevraagde krediet voor de planontwikkeling ter beschikking te stellen met 26 stemmen voor (NE, VVD, RGL, D66, SGP, CDA en CU).

    00:22:42 - 00:22:56 - Liesbeth Spies
    00:22:56 - 00:23:24 - Ank de Groot-Slagter
    00:23:24 - 00:24:21 - Liesbeth Spies
    00:24:21 - 00:25:33 - Gé Kapteijn
    00:25:33 - 00:25:35 - Liesbeth Spies
    00:25:35 - 00:26:32 - Ernst Jan Straver
    00:26:32 - 00:27:56 - Filine Verloop
    00:27:56 - 00:28:44 - Caroline Blom-de Ruiter
    00:28:47 - 00:30:24 - Ank de Groot-Slagter
    00:30:24 - 00:31:51 - Winfried Ponsioen
    00:31:51 - 00:31:57 - Liesbeth Spies
    00:31:57 - 00:32:12 - Robert Jan Blom
    00:32:12 - 00:32:43 - Hans van Kuijk
    00:32:43 - 00:33:34 - Jeroen Matthijssen
    00:33:34 - 00:33:38 - Liesbeth Spies
    00:33:38 - 00:34:02 - Pieter Jan Morssink
    00:34:02 - 00:34:38 - Iris van de Kolk
    00:34:38 - 00:34:52 - Liesbeth Spies
    00:34:52 - 00:36:38 - Gerard van As
    00:36:38 - 00:37:15 - Ank de Groot-Slagter
    00:37:15 - 00:38:02 - Gerard van As
    00:38:02 - 00:38:13 - Ernst Jan Straver
    00:38:13 - 00:38:17 - Gerard van As
    00:38:17 - 00:38:32 - Ernst Jan Straver
    00:38:32 - 00:38:55 - Gerard van As
    00:38:55 - 00:39:00 - Liesbeth Spies
    00:39:00 - 00:39:03 - Iris van de Kolk
    00:39:03 - 00:39:04 - Liesbeth Spies
    00:39:04 - 00:40:01 - Gerard van As
    00:40:01 - 00:40:02 - Liesbeth Spies
    00:40:02 - 00:40:09 - Gerard van As
    00:40:09 - 00:40:26 - Iris van de Kolk
    00:40:26 - 00:40:41 - Liesbeth Spies
    00:40:41 - 00:40:54 - Gé Kapteijn
    00:40:54 - 00:42:01 - Liesbeth Spies
  56. 6

    Van 24 maart tot en met 4 mei 2022 heeft het ontwerpbestemmingsplan Herbestemmen sierteelt binnen de contour 2021 voor een ieder ter inzage gelegen. Het (ontwerp)bestemmingsplan voorziet in het omzetten van drie bedrijfswoningen, het wijzigen van een bedrijfsperceel met het oog op een toekomstbestendige bedrijfsvoering, het bestemmen van een restperceel voor een passende bedrijfsfunctie, het verwerken van een verleende vergunning voor opslagboxen en het via de toepassing van de Ruimte-voor-Ruimte-regeling realiseren van een nieuwe woning. De percelen, waarop het plan betrekking heeft, zijn: Baanwegsekade 20-24/Jagerspad 10 en Biezen 103-105 en achter 107 in Boskoop en Burgemeester Smitweg tussen 17 en 19 en Loeteweg 9 in Hazerswoude-Dorp. Tijdens de inzageperiode zijn op het ontwerpbestemmingsplan twee zienswijzen ingekomen. Eén van deze zienswijzen geeftaanleiding de gemeenteraad voor te stellen om het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen. Verwezen wordt naar het bijbehorende raadsvoorstel en –besluit en de daarvan deel uitmakende bijlagen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), NieuwElan (7), PvdA (2), RijnGouweLokaal (2), SGP (1), SP (2), VVD (5)

    Voorgesteld besluit

    1 De Nota van zienswijzen en ambtshalve aanpassingen naar aanleiding van het ontwerpbestemmingsplan Herbestemmen sierteelt binnen de contour 2021 (bijlage 1) vast te stellen;
    2 Met inachtneming van de beslispunt 1, het bestemmingsplan Herbestemmen sierteelt binnen de contour 2021 met identificatienummer NL.IMRO.0484.hrsierteeltbindc21-VA01, met de bijbehorende bestanden, gewijzigd vast te stellen;
    3 De analoge afgeleide verbeelding van het bestemmingsplan Herbestemmen sierteelt binnen de contour 2021 gewijzigd vast te stellen;
    4 Geen exploitatieplan vast te stellen op grond van artikel 6.12, tweede lid, onder a, van de Wet ruimtelijke ordening, omdat de kosten van de grondexploitatie anderszins verzekerd zijn.

    Besluit

    De heer De Jeu meldt dat zijn fractie verdeeld zal stemmen.


    Vervolgens vindt besluitvorming plaats.
    Het amendement wordt met 21 stemmen aangenomen (mevrouw Hoogenes, en de heren Blom, Langerak, Versteeg en Zevenbergen) en GL, RGL, SP, CU, SGP, PvdA en FvD.
    Het geamendeerde besluit wordt met algemene stemmen vastgesteld

    00:41:34 - 00:42:01 - Liesbeth Spies
    00:42:01 - 00:44:56 - Hans van Kuijk
    00:44:56 - 00:46:00 - Ernst Jan Straver
    00:46:00 - 00:46:07 - Filine Verloop
    00:46:07 - 00:46:14 - Caroline Blom-de Ruiter
    00:46:14 - 00:46:32 - Nico de Jong
    00:46:32 - 00:48:45 - Helma van der Louw-Vergeer
    00:48:45 - 00:49:05 - Caroline Blom-de Ruiter
    00:49:05 - 00:49:35 - Helma van der Louw-Vergeer
    00:49:35 - 00:49:57 - Hans van Kuijk
    00:49:57 - 00:50:21 - Helma van der Louw-Vergeer
    00:50:21 - 00:50:30 - Hans van Kuijk
    00:50:30 - 00:50:42 - Helma van der Louw-Vergeer
    00:50:42 - 00:51:07 - René Driesen
    00:51:07 - 00:51:09 - Liesbeth Spies
    00:51:09 - 00:51:33 - René Driesen
    00:51:33 - 00:52:00 - Helma van der Louw-Vergeer
    00:52:00 - 00:53:10 - Iris van de Kolk
    00:53:10 - 00:53:15 - Liesbeth Spies
    00:53:15 - 00:53:40 - René Driesen
    00:53:40 - 00:56:55 - Peter Versteeg
    00:56:55 - 00:57:16 - Elise de Veth-Braat
    00:57:16 - 00:57:26 - Peter Versteeg
    00:57:26 - 00:57:49 - Elise de Veth-Braat
    00:57:49 - 00:58:14 - Peter Versteeg
    00:58:14 - 00:58:30 - Helma van der Louw-Vergeer
    00:58:30 - 00:58:39 - Peter Versteeg
    00:58:39 - 00:59:09 - Helma van der Louw-Vergeer
    00:59:09 - 00:59:18 - Peter Versteeg
    00:59:18 - 00:59:28 - Ernst Jan Straver
    00:59:28 - 00:59:46 - Elise de Veth-Braat
    00:59:46 - 01:01:23 - Peter Versteeg
    01:01:23 - 01:02:28 - Elise de Veth-Braat
    01:02:28 - 01:02:35 - René Driesen
    01:02:35 - 01:02:56 - Hans van Kuijk
    01:02:56 - 01:03:13 - Elise de Veth-Braat
    01:03:13 - 01:03:34 - Hans van Kuijk
    01:03:34 - 01:04:24 - Elise de Veth-Braat
    01:04:31 - 01:05:28 - Pieter Jan Morssink
    01:05:28 - 01:05:56 - Hans van Kuijk
    01:05:56 - 01:06:35 - Pieter Jan Morssink
    01:06:35 - 01:07:31 - Ernst Jan Straver
    01:07:31 - 01:07:58 - Pieter Jan Morssink
    01:07:58 - 01:08:31 - Peter Versteeg
    01:08:31 - 01:08:42 - Pieter Jan Morssink
    01:08:42 - 01:08:43 - Liesbeth Spies
    01:08:43 - 01:08:46 - Peter Versteeg
    01:08:46 - 01:09:06 - Liesbeth Spies
    01:09:06 - 01:09:17 - Peter Versteeg
    01:09:17 - 01:09:53 - Pieter Jan Morssink
    01:09:53 - 01:09:57 - Liesbeth Spies
    01:09:57 - 01:11:53 - René Driesen
    01:11:53 - 01:12:02 - Liesbeth Spies
    01:12:09 - 01:18:16 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    01:18:16 - 01:18:20 - Liesbeth Spies
    01:18:20 - 01:19:07 - Hans van Kuijk
    01:19:07 - 01:19:26 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    01:19:26 - 01:19:29 - Liesbeth Spies
    01:19:29 - 01:19:35 - Hans van Kuijk
    01:19:35 - 01:19:40 - Liesbeth Spies
    01:19:40 - 01:19:41 - Liesbeth Spies
    01:19:41 - 01:20:00 - Hans van Kuijk
    01:20:00 - 01:20:35 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    01:20:35 - 01:21:05 - Iris van de Kolk
    01:21:05 - 01:21:40 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    01:21:40 - 01:21:53 - Iris van de Kolk
    01:21:53 - 01:22:19 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    01:22:19 - 01:22:41 - Peter Versteeg
    01:22:41 - 01:22:44 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    01:22:44 - 01:22:46 - Peter Versteeg
    01:22:46 - 01:23:26 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    01:23:26 - 01:23:32 - Peter Versteeg
    01:23:32 - 01:24:39 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    01:24:39 - 01:24:51 - Ernst Jan Straver
    01:24:51 - 01:25:23 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    01:25:23 - 01:26:15 - René Driesen
    01:26:15 - 01:28:05 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    01:28:05 - 01:28:39 - Hans van Kuijk
    01:28:39 - 01:28:56 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    01:28:56 - 01:29:09 - Hans van Kuijk
    01:29:09 - 01:29:22 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    01:29:22 - 01:29:37 - Peter Versteeg
    01:29:37 - 01:29:57 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    01:29:57 - 01:30:25 - René Driesen
    01:30:25 - 01:30:56 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    01:30:56 - 01:31:37 - Liesbeth Spies
    01:45:15 - 01:45:27 - Liesbeth Spies
    01:46:09 - 01:46:17 - Liesbeth Spies
    01:46:17 - 01:46:23 - Robert Jan Blom
    01:46:23 - 01:46:27 - André de Jeu
    01:46:27 - 01:47:47 - Liesbeth Spies
    01:47:47 - 01:48:39 - René Driesen
  57. 6.a

    Stemuitslag

    voor 57%
    tegen 43%
    voor
    ChristenUnie (2), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), NieuwElan (5), PvdA (2), RijnGouweLokaal (2), SGP (1), SP (2)
    tegen
    CDA (5), D66 (4), NieuwElan (2), VVD (5)

    Besluit

    Het amendement wordt met 21 stemmen aangenomen (mevrouw Hoogenes, en de heren Blom, Langerak, Versteeg en Zevenbergen) en GL, RGL, SP, CU, SGP, PvdA en FvD.

  58. 6.a.a

    De (technische) vragen vanuit de raadscommissie Ruimtelijk en Economisch Domein inzake het bestemmingsplan Herbestemmen sierteelt binnen de contour 2021 worden beantwoord.

    Voorgesteld besluit

    De (technische) vragen inzake het bestemmingsplan Herbestemmen sierteelt binnen de contour 2021 te beantwoorden met bijgaande brief.

  59. 7

    De bestuursopdracht volgt op het collegebesluit van 14 juni 2022 (2915250) over het niet publiceren van de aanbesteding exploitatie pand Castellum. De bestuursopdracht richt zich op het opbouwen van een nieuwe entiteit binnen een passende, duurzaam en bestendig governance model. Belangrijk is om binnen deze herijking te behouden wat goed is en te vernieuwen of te veranderen wat gewenst is. Bovenstaande betekent ook dat de huidige exploitant, Castellum B.V., de bedrijfsvoering voortzet tot aan de nieuwe situatie én dat Castellum B.V. wordt betrokken bij het ontwikkelen van een nieuwe entiteit en nieuwe subsidierelatie.

    Stemuitslag

    voor 97%
    tegen 3%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), GroenLinks (6), NieuwElan (7), PvdA (2), RijnGouweLokaal (2), SGP (1), SP (2), VVD (5)
    tegen
    Forum voor Democratie (1)

    Voorgesteld besluit

    Geen wensen en bedenking kenbaar te maken over het voorgenomen besluit van het college en de concept bestuursopdracht die het proces vormgeeft om te komen tot een nieuwe entiteit binnen een passend en duurzaam governance model, waardoor de uitvoering van de exploitatie van het pand Castellum toekomst bestendig wordt vormgegeven.

    Besluit

    De raad besluit geen wensen en bedenkingen mee te geven aan het college over de conceptbestuursopdracht, FvD stemt tegen.

    01:47:48 - 01:48:39 - René Driesen
    01:48:39 - 01:48:57 - Filine Verloop
    01:48:57 - 01:49:18 - Liesbeth Spies
  60. 8

    In Benthuizen wordt nieuwbouw voor de Brede school Benthuizen gerealiseerd om zodoende te voorzien in adequate en toekomstbestendige voorzieningen voor onderwijs en kinderopvang in Benthuizen. De nieuwe aanbesteding heeft een bouwteam-aannemer opgeleverd. In goed overleg met de beide schoolbesturen, bestuur kinderopvang, de adviseurs, de aannemer en de gemeente zijn alle mogelijke bezuiniging uitgewerkt. Door grote onvoorziene bouwprijsstijgingen hebben alle mogelijke bezuinigingen op het uitgewerkte Technisch Ontwerp niet tot het gewenste resultaat geleid. Met de doorvoering van alle bezuinigingen is het schoolgebouw niet te realiseren binnen het vastgestelde investeringsbudget. Extra financiële middelen zijn noodzakelijk om het schoolgebouw met inachtneming van onze duurzaamheidsambities mogelijk te maken.

    Stemuitslag

    voor 97%
    tegen 3%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), GroenLinks (6), NieuwElan (7), PvdA (2), RijnGouweLokaal (2), SGP (1), SP (2), VVD (5)
    tegen
    Forum voor Democratie (1)

    Voorgesteld besluit

    1. Voor de aanvullende bouwkosten van de nieuwbouw van de Brede School Benthuizen (onderdeel onderwijshuisvesting) een krediet beschikbaar te stellen van € 616.000,-;
    2. De investering, conform beleid af te schrijven in 40 jaar, en de kapitaallasten ten laste te brengen van de reserve onderwijshuisvesting;
    3. De benodigde dekking voor de totale kapitaallasten (rente € 315.700,- en afschrijving € 616.000,-) ad. € 931.700,-- te onttrekken aan de algemene reserve en te storten in de reserve onderwijs-huisvesting;
    4. Voor de aanvullende bouwkosten van de nieuwbouw van de Brede School Benthuizen (onderdeel kinderopvanglocatie) een krediet beschikbaar te stellen van € 84.000,-;
    5. De investering, conform beleid af te schrijven in 40 jaar, en de kapitaallasten van gemiddeld € 3.176,- per jaar en te dekken middels een jaarlijkse bijdrage van de schoolbesturen Vereniging Mantum Onderwijs en Morgenwijzer;
    6. De hiervoor benodigde wijziging van de programmabegroting 2022 vast te stellen.

    Besluit

    Het voor de Brede School gevraagde extra krediet wordt beschikbaar gesteld. FvD stemt tegen.

    01:49:09 - 01:49:18 - Liesbeth Spies
    01:49:18 - 01:49:57 - Filine Verloop
  61. 9

    De Covid-19-crisis heeft grote impact gehad op verschillende aspecten van onze samenleving. Dat geldt ook voor het functioneren van onze democratie en bestuur. Het meest zichtbaar was dat met de overgang van fysiek naar digitaal vergaderen. Ook op het vlak van burgerparticipatie waren er nieuwe uitdagingen. Inwoners konden niet langer naar fysieke bijeenkomsten komen en er moesten digitale alternatieven voor participatie worden gevonden.
    Maar er veranderde meer. Veel maatregelen die de gemeente troffen, werden genomen op basis van aanwijzingen van de minister van VWS en omgezet in noodverordeningen op het niveau van de Veiligheidsregio. Ook toen dit enigszins veranderde met de inwerkingtreding van de Tijdelijke Wet maatregelen COVID-19, was de verhouding tussen gemeente en veiligheidsregio, en die tussen College en gemeenteraad, nog niet zoals die was voor de Covid-19-crisis. Zo had het Veiligheidsberaad nog altijd een bijzondere positie bij het treffen van maatregelen om de pandemie te bedwingen en ook vond de meeste interactie tussen College en gemeenteraad nog bijna uitsluitend digitaal plaats.
    De Covid-19-crisis is, kort gezegd, een ontwikkeling met grote implicaties voor het functioneren van de lokale democratie, zowel voor de representatieve als voor vormen van directe democratie. Omdat de Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn actuele ontwikkelingen volgt en daar op in wil springen, heeft de Rekenkamercommissie in januari 2021 besloten om een verkennend onderzoek te doen naar de implicaties van de Covid-19-crisis voor de lokale democratie.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), NieuwElan (7), PvdA (2), RijnGouweLokaal (2), SGP (1), SP (2), VVD (5)

    Besluit

    De aanbevelingen uit het rekenkamercommissierapport worden overgenomen.

  62. 10

    Veiligheidsregio Hollands Midden heeft een concept Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio Hollands Midden 2023-2026 opgesteld. Het Regionaal Risicoprofiel heeft tot doel inzicht te krijgen in de risico’s die binnen de veiligheidsregio bestaan. Aan de raad wordt gevraagd aan te geven waar hij vindt dat de veiligheidsregio zich de komende jaren op moet richten. Deze wensen worden meegenomen in het Regionaal Beleidsplan van de veiligheidsregio.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), NieuwElan (7), PvdA (2), RijnGouweLokaal (2), SGP (1), SP (2), VVD (5)

    Voorgesteld besluit

    Op basis van het concept Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio Hollands Midden, het bestuur van de veiligheidsregio te verzoeken om digitale afhankelijkheid op te nemen als prioriteit en zich bij de prioritering voor het Regionaal Beleidsplan vooral te richten op de genoemde aanjagers: hyperconnectiviteit, energietransitie, klimaatverandering en verdichting.

    Besluit

    De raad stemt unaniem in met de voorgestelde prioritering van aandachtspunten voor het regionale risicoprofiel VRHM.

    01:49:55 - 01:49:57 - Filine Verloop
    01:49:57 - 01:50:06 - Liesbeth Spies
    01:50:06 - 01:50:29 - Maurice Piette
    01:50:29 - 01:51:15 - Liesbeth Spies
  63. 11

    Dit collegevoorstel heeft betrekking op het college- en raadsvoorstel inzake ‘opening grondexploitatie Mendelweg, zaaknummer 2975047. Een van de bijlagen behorend bij het ‘opening grondexploitatie Mendelweg’ bevat gevoelige informatie over de financieel economische positie van de gemeente. Daarom wordt het college voorgesteld om geheimhouding ten aanzien van de bijlage ‘Rapportage grondexploitatie Mendelweg (GEHEIM)’ op te leggen en de raad voor te stellen om deze geheimhouding te bekrachtigen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), NieuwElan (7), PvdA (2), RijnGouweLokaal (2), SGP (1), SP (2), VVD (5)

    Voorgesteld besluit

    De ex artikel 25 lid 2 Gemeentewet en artikel 5.1 lid 2 sub b Woo (Wet open overheid) door het college opgelegde geheimhouding  ten aanzien van de bijlage ‘Rapportage grondexploitatie Mendelweg (GEHEIM)’ bij het college- en raadsvoorstel ‘opening grondexploitatie Mendelweg’  te bekrachtigen.

    Besluit

    De door het college opgelegde geheimhouding wordt unaniem bekrachtigd.

    01:50:36 - 01:51:15 - Liesbeth Spies
  64. 12

    Dit collegevoorstel heeft betrekking op het collegevoorstel (zaaknummer 2970654) inzake het verzoekbesluit betreffende Publiek-private samenwerking “Havenfront”. In de in het besluit genoemde bijlagen van het Adviesstuk Deloitte over voorgestelde samenwerkingsvorm en de Heads of Terms zijn gegevens opgenomen die betrekking hebben op de juridische totstandkoming daarvan. Daarom wordt het college voorgesteld om geheimhouding op te leggen ten aanzien van deze bijlagen en de gemeenteraad voor te stellen om deze geheimhouding te bekrachtigen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), NieuwElan (7), PvdA (2), RijnGouweLokaal (2), SGP (1), SP (2), VVD (5)

    Voorgesteld besluit

    Collegebesluit

    1. Ex artikel 25 lid 2 Gemeentewet en artikel 10 lid 2 sub e Woo geheimhouding op te leggen op de bijlagen behorende bij het verzoekbesluit “Publiek-Private Samenwerking Havenfront”; en
    2. De gemeenteraad voor te stellen deze geheimhouding te bekrachtigen.

    Besluit

    De door het college opgelegde geheimhouding op de bijlagen wordt unaniem bekrachtigd.

    01:50:45 - 01:51:15 - Liesbeth Spies
  65. 13

    1. In te stellen (art. 82 GW) de tijdelijke Raadswerkgroep Jeugdhulp met als missie “actief betrokken zijn bij de aanpak jeugdhulp m.i.v. 2024 ten behoeve van de voorbereiding van besluitvorming in de gemeenteraad en hierbij het manifest ”Opgroeien, Opvoeden en Jeugdhulp in de Gemeente Alphen aan den Rijn” te betrekken”.
      a) Samenstelling: maximaal twee raads(commissie)leden per fractie, waarvan bij voorkeur ten minste één raadslid om te waarborgen dat de meerderheid van de werkgroep uit raadsleden bestaat.
      b) De voorzitter (deze dient op basis van art. 82 GW een raadslid te zijn) en plaatsvervangend voorzitter worden in de eerste vergadering van de raadswerkgroep gekozen, waarna dit als mededeling in de raad wordt teruggekoppeld.
      Voorzitter: Plv. voorzitter:
    2. Te bepalen dat de planning van vergaderingen en agendavoorbereiding van deze raadswerkgroep geschiedt door de Agendacommissie;
    3. De raadswerkgroep wordt ingesteld tot uiterlijk 31 juli 2024;
    4. Te bepalen dat de volgende regels gelden voor de vergaderingen van de raadswerkgroep:
      a) leden van het college van burgemeester en wethouders kunnen in de vergadering aanwezig zijn en op verzoek van de voorzitter aan de beraadslagingen deelnemen. Tevens kan de vergadering bepalen dat anderen, waaronder adviserende ambtenaren, aan de beraadslagingen mogen deelnemen;
      b) de vergaderingen zijn in beginsel niet-openbaar tenzij de vergadering anders besluit en op de inhoud is passieve openbaarheid van toepassing tenzij geheimhouding van kracht is;
      c) de griffier wijst ter ondersteuning van de raadswerkgroep een op de griffie werkzame ambtenaar aan als commissiegriffier; deze is onder andere belast met het maken van een besluitenlijst van de vergadering. De besluitenlijst bevat in ieder geval de namen van de deelnemers (presentielijst) aan de vergadering, zaken die aan de orde zijn geweest en de conclusies daarbij en afspraken daarover. Op uitnodiging van de voorzitter kan de commissiegriffier als adviseur aan de beraadslagingen deelnemen.
      d) een vergadering wordt niet geopend voordat blijkens de presentielijst meer dan de helft van het aantal raadsfracties vertegenwoordigd is; wanneer een kwartier na het vastgestelde tijdstip niet het vereiste aantal fracties vertegenwoordigd is, belegt de voorzitter na instemming van de Agendacommissie een nieuwe vergadering tegen een tijdstip dat ten minste vierentwintig uur na het bezorgen van de oproeping is gelegen. Deze vergadering gaat door, ongeacht het aantal fractievertegenwoordigers.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), NieuwElan (7), PvdA (2), RijnGouweLokaal (2), SGP (1), SP (2), VVD (5)

    Besluit

    De raad besluit unaniem de raadswerkgroep Jeugdhulp in te stellen.

    01:50:54 - 01:51:15 - Liesbeth Spies
  66. 14

    Moties

    Titel
    Motie samenwerking Hoger Onderwijs voor betrokkenheid inwoners
    01:51:01 - 01:51:15 - Liesbeth Spies
    01:51:15 - 01:54:07 - Ernst Jan Straver
    01:54:07 - 01:54:22 - Liesbeth Spies
    01:54:22 - 01:57:09 - Relus Breeuwsma
    01:57:09 - 01:57:15 - Liesbeth Spies
    01:57:15 - 01:58:56 - Ernst Jan Straver
    01:58:56 - 02:00:01 - Relus Breeuwsma
    02:00:01 - 02:00:22 - Ernst Jan Straver
    02:00:22 - 02:00:23 - Relus Breeuwsma
    02:00:23 - 02:00:35 - Liesbeth Spies
    02:00:38 - 02:00:59 - Liesbeth Spies
    02:00:59 - 02:01:49 - Iris van de Kolk
    02:01:49 - 02:01:59 - Liesbeth Spies
    02:01:59 - 02:02:52 - Gert van den Ham
    02:02:52 - 02:02:57 - Liesbeth Spies
    02:02:57 - 02:03:05 - Iris van de Kolk
    02:03:05 - 02:03:23 - Liesbeth Spies
    02:03:23 - 02:04:54 - Erik van Zuylen
    02:04:54 - 02:05:05 - Liesbeth Spies
    02:05:05 - 02:05:50 - Gert van den Ham
    02:05:50 - 02:06:00 - Liesbeth Spies
    02:06:00 - 02:06:08 - Erik van Zuylen
    02:06:08 - 02:06:33 - Liesbeth Spies
    02:06:33 - 02:07:36 - Ank de Groot-Slagter
    02:07:36 - 02:07:37 - Erik van Zuylen
    02:07:37 - 02:07:54 - Liesbeth Spies
    02:07:54 - 02:08:15 - Ank de Groot-Slagter
    02:08:15 - 02:08:54 - Liesbeth Spies
    02:08:54 - 02:09:30 - Erik van Zuylen
    02:09:30 - 02:09:57 - Liesbeth Spies
    02:09:57 - 02:10:54 - Cheryl Oosterman-Neuhuijs
    02:10:54 - 02:10:58 - Liesbeth Spies
    02:10:59 - 02:11:52 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    02:11:52 - 02:11:56 - Liesbeth Spies
    02:11:56 - 02:12:02 - Cheryl Oosterman-Neuhuijs
    02:12:02 - 02:12:27 - Liesbeth Spies
    02:12:27 - 02:13:50 - Iris van de Kolk
    02:13:50 - 02:13:59 - Liesbeth Spies
    02:13:59 - 02:16:12 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    02:16:12 - 02:16:59 - Iris van de Kolk
    02:16:59 - 02:17:50 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    02:17:50 - 02:18:14 - Iris van de Kolk
    02:18:14 - 02:18:47 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    02:18:47 - 02:19:25 - Iris van de Kolk
    02:19:25 - 02:20:03 - Anouk Noordermeer-Krommendam
    02:20:03 - 02:20:14 - Michel du Chatinier
    02:20:14 - 02:20:40 - Liesbeth Spies
    02:20:40 - 02:20:58 - Iris van de Kolk
    02:20:58 - 02:21:03 - Liesbeth Spies
    02:21:03 - 02:21:19 - Maurits de Vries
    02:21:19 - 02:21:42 - Ernst Jan Straver
    02:21:42 - 02:21:50 - Liesbeth Spies
    02:21:50 - 02:22:03 - Iris van de Kolk
    02:22:03 - 02:22:05 - Liesbeth Spies
    02:22:05 - 02:22:17 - Maurits de Vries
    02:22:17 - 02:22:21 - Liesbeth Spies
    02:22:21 - 02:22:34 - Elise de Veth-Braat
    02:22:34 - 02:22:35 - Iris van de Kolk
    02:22:38 - 02:23:13 - Ank de Groot-Slagter
    02:23:13 - 02:23:48 - Michel du Chatinier
    02:23:48 - 02:24:11 - Iris van de Kolk
    02:24:11 - 02:24:31 - Elise de Veth-Braat
    02:24:31 - 02:24:33 - Liesbeth Spies
    02:24:33 - 02:24:56 - Michel du Chatinier
    02:24:56 - 02:25:00 - André de Jeu
    02:25:00 - 02:25:18 - Ernst Jan Straver
    02:25:18 - 02:25:30 - Jeroen van Gool
    02:25:30 - 02:25:31 - Liesbeth Spies
    02:25:31 - 02:25:40 - Ank de Groot-Slagter
    02:25:40 - 02:26:26 - Iris van de Kolk
    02:26:26 - 02:26:55 - Nico de Jong
    02:26:55 - 02:27:01 - Liesbeth Spies
    02:27:01 - 02:27:34 - Erik van Zuylen
    02:27:34 - 02:27:37 - Liesbeth Spies
    02:27:37 - 02:28:06 - Jeroen van Gool
    02:28:06 - 02:28:42 - Liesbeth Spies
    02:28:42 - 02:29:13 - Iris van de Kolk
    02:29:13 - 02:29:37 - Liesbeth Spies
  67. 14.x

    Achter een aantal woningen aan de Directeur Moerlandsstraat en het J.H. van Straaten van Nesplantsoen in Boskoop ligt een strook gemeentegrond. In de ondergrond hiervan ligt een hogedruk gasleiding, eigendom van de Gasunie. De bewoners hebben de gemeentegrond in gebruik, sommigen mèt afspraken, sommigen hebben de grond zonder afspraken in gebruik genomen. Deze situatie heeft de gemeente de afgelopen 4 jaar willen gelijktrekken door het aan alle bewoners aanbieden van huurovereenkomsten. Volgens het snippergroenbeleid is verkoop van de gemeentegrond niet mogelijk, in dit geval om dat op locatie een de hogedruk gasleiding ligt. Bij verhuur kunnen de bewoners het gebruik voortzetten, wordt de veiligheid in relatie tot de transportleiding gewaarborgd en we bedienen alle bewoners op een eenduidige manier. Het aanbieden van de huurovereenkomsten is in lijn met het snippergroenbeleid en het grondprijzenbeleid van de gemeente. De directie van de Gasunie staat daarnaast zeer negatief tegenover verkoop van de gronden.

    Voorgesteld besluit

    a. In te stemmen met het opnieuw aanbieden van huurovereenkomsten voor de gemeentegrond
    nabij de woningen J.H. van Straaten van Nesplantsoen 4, 8 en 17 t/m 22 te Boskoop;
    b. Deze bewoners nog eenmalig een fatale termijn te stellen voor ondertekening van de
    huurovereenkomst dan wel voor het ontruimen van de gemeentegrond indien zij de
    overeenkomst niet wensen te ondertekenen.

  68. 14.x.a

    Stemuitslag

    voor 43%
    tegen 57%
    voor
    ChristenUnie (2), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), PvdA (2), RijnGouweLokaal (2), SGP (1), SP (2)
    tegen
    CDA (5), D66 (4), NieuwElan (7), VVD (5)

    Besluit

    De motie wordt verworpen met 16 stemmen voor (PvdA, GL, SP, RGL, SGP, CU en FvD).

  69. 14.x.b

    Stemuitslag

    voor 97%
    tegen 3%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), GroenLinks (6), NieuwElan (7), PvdA (2), RijnGouweLokaal (2), SGP (1), SP (2), VVD (5)
    tegen
    Forum voor Democratie (1)

    Besluit

    De motie wordt aangenomen met stem tegen van FvD.