Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Gemeenteraad

donderdag 21 april 2022

20:00 - 22:00

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

  2. 1.a

    In verband met het opzeggen van het raadslidmaatschap door de heer B. van Polanen is er een vacature ontstaan. Mevrouw E.F.M. Scholtens is op 19 april 2022 benoemd tot lid van de raad als zijn opvolger.
    Na het onderzoek van de geloofsbrieven wordt mevrouw Scholtens toegelaten tot de raad en wordt zij beëdigd.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    BeterAlphen (1), CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (5), NieuwElan (6), PvdA (2), RijnGouweLokaal (2), SGP (1), SP (1), VVD (4)

    Besluit

    De commissie voor de geloofsbrieven, bestaande uit de heer Morssink (voorzitter) en mevrouw Blom en de heer Straver (leden), concludeert dat er geen belemmeringen zijn voor toelating van mevrouw Scholtens tot de raad. De raad stemt unaniem met haar toelating in.

  3. 2

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    BeterAlphen (1), CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (5), NieuwElan (6), PvdA (2), RijnGouweLokaal (2), SGP (1), SP (1), VVD (5)

    Besluit

    De raadscommissieleden zijn benoemd.

  4. 3

    Insprekers
    Er zijn 9 aanmeldingen voor inspreken over het beschikbaar stellen van het gevraagde budget (8 bewoners Noorderkeerkring 20 en een inwoner).
    Samenvatting:
    Het Veiligheidsberaad heeft op 8 maart 2022 de opdracht van het kabinet gekregen om binnen twee weken per veiligheidsregio minimaal 1.000 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne te organiseren. Daarna moeten nog eens 1.000 plekken per regio beschikbaar worden gesteld, waarmee de totale opvang op 50.000 plekken komt. Gemeenten moeten per direct de reguliere crisisstructuur activeren en wordt gevraagd in samenspraak met de veiligheidsregio opvanglocaties te organiseren. In een eerste besluit is € 2.500.000,- beschikbaar gesteld om de eerste kosten te kunnen afdekken. Aanvullend wordt nu een bedrag van € 4.500.000,- beschikbaar gesteld in afwachting en vooruitlopend op financiële compensatieregelingen die vanuit het Rijk op dit moment in voorbereiding zijn. Het totaal beschikbare budget wordt daarmee verhoogd naar een totaalbedrag van € 7.000.000,-.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    BeterAlphen (1), CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (5), NieuwElan (6), PvdA (2), RijnGouweLokaal (2), SGP (1), SP (1), VVD (5)

    Voorgesteld besluit

    • een aanvullend budget van € 4.500.000,- beschikbaar te stellen om de aanvullende kosten van de vluchtelingencrisis (waaronder huren/verbouwen/beheren van opvanglocaties, aanschaf tijdelijke woonunits, inrichtingskosten, en onvoorziene kosten zoals grondkosten en alternatieve nutsvoorzieningen) te bekostigen;
    • dit bedrag te dekken uit de Algemene Reserve, in afwachting van verwachte compensatie vanuit het Rijk;
    • toekomstige compensatie vanuit het Rijk voor dit onderwerp weer toe te voegen aan de Algemene Reserve
    • de financiële gevolgen te laten verwerken in de Begroting 2022 via de Voorjaarsnota 2022.

    Besluit

    De raad besluit unaniem het gevraagde aanvullende budget van €4.500.000,- beschikbaar te stellen.

  5. 3.a

    In de afgelopen weken is hard gewerkt aan het realiseren van de (crisis)noodopvangplekken. Naast de realisatie van (crisis)noodopvangplekken, is vanuit de crisisorganisatie gewerkt aan het toegankelijk maken dan wel beschikbaar stellen van inkomen, werk, onderwijs, medische zorg en dagbesteding/begeleiding/ondersteuning. De raad wordt over de stand van zaken geïnformeerd.

    Voorgesteld besluit

    - De raad met bijgaande brief te informeren over de stand van zaken.

  6. 3.b

    De gemeente heeft de taak gekregen om te zorgen voor voldoende opvanglocaties voor vluchtelingen uit de Oekraïne per 1 mei 2022. Voor de tijdelijke opvang is een inventarisatie uitgevoerd naar meerdere locaties binnen het gemeentelijke grondgebied. Door het afwijzen van de voorkeurslocatie Zaagmolenweg door de provincie Zuid Holland, is het nog urgenter om alternatieve locaties aan te wijzen. Om alle vluchtelingen te kunnen huisvesten zullen meerdere locaties gezocht moeten worden om de noodhuisvestingsunits te plaatsen. Het is belangrijk om de risico's, voor- en nadelen van de overige mogelijke locaties goed inzichtelijk te hebben. Het college kan op basis van dat inzicht sneller besluiten voor een andere locatie.

    Voorgesteld besluit

    1. Vasthouden aan de locatie Zaagmolenweg als voorkeurslocatie en met de provincie in gesprek gaan over de afwijzing van de locatie.
    2. De locaties Puttelaan (Boskoop), De Dijk (Benthuizen),Geerweg (Benthuizen), Weidelanden (Hazerswoude-Dorp) en Katjespolder (Hazerswoude-Dorp) aan te wijzen als te onderzoeken locaties voor twee tijdelijke noodhuisvestingsunits;
    3. De benodigde onderzoeken voor de mogelijke alternatieve locaties te starten.

  7. 4

    Dit collegevoorstel heeft betrekking op het ‘Meerjarenperspectief Grondexploitaties 2022’ (MPG 2022), zaaknummer 2882787. De bijlagen behorend bij het ‘Meerjarenperspectief Grondexploitaties 2022’ (MPG 2022) bevat gevoelige informatie over de financieel economische positie van de gemeente. Daarom wordt het college voorgesteld om geheimhouding op te leggen ten aanzien van de bijlagen 1, 2, 3a, 3b, 4, 5 en 5b van het MPG 2022 en de raad voor te stellen deze geheimhouding te bekrachtigen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    BeterAlphen (1), CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (5), NieuwElan (6), PvdA (2), RijnGouweLokaal (2), SGP (1), SP (1), VVD (5)

    Voorgesteld besluit

    1. Ex artikel 25 lid 2 Gemeentewet en artikel 10 lid 2 sub b WOB geheimhouding op te leggen ten aanzien van de bijlagen 1, 2, 3a, 3b, 4, 5 en 5b van het ‘Meerjarenperspectief Grondexploitaties 2022’ (MPG 2022) en de raad voor te stellen deze geheimhouding te bekrachtigen.

    Besluit

    De raad bekrachtigt unaniem de door het college opgelegde geheimhouding op de bijlagen bij het Meerjarenperspectief Grondexploitaties.

  8. 5
    Wat verder ter tafel komt en sluiting