- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- J.W.E. Spies
- Toelichting
-
De openbare raadsvergadering vindt plaats in de raadzaal en wordt live uitgezonden.
Mededelingen voor raadsleden:
Een vraag voor agendapunt 3 kunt u tot 12.00 uur op de dag van de vergadering aan de griffie doorgeven.
Het afgeven van een stemverklaring bij een hamerstuk kunt u melden bij de griffie. - Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1
Afwezig: mevrouw Verschuur en de heren Du Chatinier en Piette.
Mededeling: de fractie van LBA maakt vanaf heden onderdeel uit van “the coalition of the willing”.
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
Bij bespreekstuk punt 5 wordt een amendement ingediend.
Bij de als hamerstuk geagendeerde punten:
6 Programma Buitengewoon Waardevol Buitengebied worden 1 amendement en 2 moties ingediend en besproken.
7 Herbestemmen voormalig raadhuis Alphen aan den Rijn wordt 1 amendement ingediend en besproken
Er zijn twee moties vreemd die bij agendapunt 10 aan de orde komen. -
2
De besluitenlijst van de raadsvergadering van 15 december 2022 vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
De besluitenlijst van de raadsvergadering van 15 december 2022 wordt ongewijzigd vastgesteld.
-
3
Vragen van raadslid Driesen (GL) over de voorwaarden/regelgeving voor gratis evenementen zoals het Bevrijdingsfestival.
Vragen van raadslid De Jong (LBA) over afsluiting Rijndijk Oost
Vragen van raadslid Straver (PvdA) over de reconstructie Enterij in Boskoop -
4
Op de inhoud van de op de lijst staande mededelingen en brieven wordt niet ingegaan tijdens de raadsvergadering. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de afdoeningsadviezen.
Bijlagen
Besluit
- 4.1.f: collegebesluit rapport burgerpeiling “Waar staat de gemeente?”: de dames Huls en Verloop stellen een verzoek aan agendacommissie op om dit rapport in een informatiemarkt te bespreken;
- 4.1.i: collegebesluit Quick Scan leegstaande kantoren: de onderzoeksgegevens zullen aan de raad beschikbaar worden gesteld;
- 4.1.p: collegebesluit en -brief Nationaal Programma Landelijk Gebied: het uitschietverzoek van mevrouw Verloop om het NPLG in commissie te bespreken wordt met 17 stemmen voor (GL, SP, RGL ,FvD, PvdA en CDA) en 19 stemmen tegen verworpen;
- 4.3.a: projectplan aanvullende maatregelen energie armoede: complimenten van de heer Van Kuijk voor de gedegen aanpak. De vraag van mevrouw Verloop over de welke maatschappelijke partners hiervan gebruik kunnen maken, wordt door wethouder Noordermeer beantwoord.
- 4.3.b: bekostiging noodlokalen Internationale schakelklas: op verzoek van mevrouw Sterk bespreken in commissieverband samen met opvang vluchtelingen, personeel, huisvesting, voorzieningen ed.
- 4.3.c: subsidieverlening Castellum: de heer Van Kuijk is teleurgesteld over deze forse extra subsidie, waar hij dan ook niet mee instemt. Mevrouw Verloop vraagt naar exacte bedragen, hetgeen in de voorjaarnota aan bod komt.
- 4.5.k: klacht over gebrek openbare toiletten: mevrouw Van der Louw constateert dat onze gemeente gedaald is in de ranking van toiletvriendelijke gemeente en vraagt wat wethouder daar aan gaat doen. Wethouder Noordermeer zal schriftelijke reageren.
- Met de overige afdoeningsadviezen wordt ingestemd.
-
4.1Mededelingen en brieven van het college
-
4.1.a
De gemeente zet elk jaar verschillende middelen in om de jaarwisseling zo goed mogelijk te laten verlopen. Jaarlijks wordt hiervoor een integraal gemeentelijk draaiboek opgesteld. Hierin staat de specifieke inzet voor dat jaar. Deze is afgeleid uit de beleidskaders van de geldende aanpak vuurwerkoverlast. Net voor de zomer is de gemeente Alphen aan den Rijn gestart met de operationele voorbereiding van de integrale aanpak jaarwisseling 2022/2023. Hierbij wordt gekeken welke maatregelen er (los van de maatregelen genoemd in de aanpak jaarwisseling 2019-2022) tijdens de jaarwisseling 2022/2023 worden ingezet, waarbij uiteraard tussentijds ingespeeld kan worden op eventuele actuele ontwikkelingen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Collegebesluit: instemmen met bijgaande brief aan de gemeenteraad waarin de raad wordt geïnformeerd over de integrale aanpak van de jaarwisseling 2022-2023
-
4.1.b
Van 13 oktober tot en met 23 november 2022 heeft het ontwerpwijzigingsplan Boezemlaan achter 15, Boskoop voor een ieder ter inzage gelegen. Het plan voorziet in het realiseren van een woonkavel op het perceel Boezemlaan achter 15 te Boskoop, kadastraal bekend gemeente Boskoop, sectie D, nummer 4913 (ged.).Tijdens de inzageperiode is op het ontwerpbestemmingsplan een reactie van het Hoogheemraadschap van Rijnland ingekomen. Deze reactie heeft aanleiding gegeven om het plan voor wat betreft de toelichting gewijzigd vast te stellen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Collegebesluit:
1. Kennis te nemen van de reactie het Hoogheemraadschap van Rijnland op het ontwerpwijzigingsplan Boezemlaan achter 15, Boskoop;
2. Het wijzigingsplan Boezemlaan achter 15, Boskoop met identificatienummerNL.IMRO.0484.BKboezlnachter15-VA01,digitaal met de bijbehorende bestanden, gewijzigd vast te stellen in overeenstemming met het ter inzage gelegde ontwerp en de in het voorstel weergegeven aanvulling op de toelichting van het plan;
3. De analoge afgeleide versie van het wijzigingsplan Boezemlaan achter 15, Boskoopgewijzigd vast te stellen;
4. Geen exploitatieplan vast te stellen op grond van artikel 6.12, tweede lid onder a van de Wet ruimtelijke ordening, omdat de kosten van de grondexploitatie anderszins zijn verzekerd.
De raad wordt via de lijst mededelingen geïnformeerd over de vaststelling. -
4.1.c
Het college heeft besloten bijgaand memo ter informatie naar de gemeenteraad te sturen over de beëindiging van de proefafsluiting Ziendeweg en het vervolg.
Bijlagen
-
4.1.d
In Alphen aan den Rijn moet iedereen mee kunnen doen. Het college zet zich hiervoor op verschillende manieren in. Jaarlijks informeert het college de gemeenteraad over de voortgang op het Regenboogbeleid, de aanpak tegen discriminatie en de Agenda Toegankelijk Alphen aan den Rijn. Daarnaast vraagt de raad jaarlijks om een update van de inclusiebrede thema’s.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Collegebesluit: via bijgevoegde raadsbrief de gemeenteraad te informeren over de resultaten van de inclusie gerelateerde uitvoeringsagenda’s in het afgelopen jaar/de afgelopen jaren.
-
4.1.e
In samenwerking met de ondernemers en eigenaren in het centrum van Alphen aan den Rijn worden de voorbereidingen getroffen om voor de periode 2023-2027 een Bedrijveninvesterings Zone (BIZ) te realiseren. Deze BIZ zal specifiek worden opgericht om als ondernemers en eigenaren de met de gemeenteraad afgesproken jaarlijkse financiële bijdrage te leveren aan de exploitatie van het 1,5 uur gratis parkeren in de gemeentelijke parkeergarages in het centrum van Alphen aan den Rijn. Hiertoe wordt op 15 december 2022 een BIZ verordening behandeld in de gemeenteraad. In de wet op de Bedrijveninvesteringszones is opgenomen dat vóórdat de gemeenteraad besluit over het vaststellen van deze verordening er eerst een uitvoeringsovereenkomst gesloten moet zijn tussen de gemeente en de BIZ stichting met daarin afspraken over de uitvoering van de BIZ. Het college besluit nu over het aangaan van deze overeenkomst en tot mandatering voor ondertekening.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Collegebesluit:
- De "Uitvoeringsovereenkomst Bedrijven Investeringszone (BIZ) centrum Alphen aan den Rijn 2023-2027" aan te gaan met de stichting BIZ parkeren centrum Alphen aan den Rijn;
- De burgemeester verleent volmacht aan wethouder A.J. Breeuwsma voor ondertekening van de uitvoeringsovereenkomst.- De raad via de lijst mededelingen te informeren over deze BIZ-uitvoeringsovereenkomst.
-
4.1.f
In 2022 is weer de Burgerpeiling uitgevoerd. Dat is een vaste landelijke vragenlijst die dit jaar door 2711 inwoners ingevuld is. De peiling biedt inzicht in tevredenheid, wensen en meningen over de thema's:
• Woon- en leefomgeving;
• Relatie tussen de inwoner en de gemeente;
• Gemeentelijke dienstverlening;
• Welzijn en zorg;
• Samenredzaamheid.
De resultaten zijn waar mogelijk ook uitgesplitst naar de 16 wijken en kernen. Ze worden gepubliceerd op de gemeentelijke website en op de landelijke benchmark website Waarstaatjegemeente.nl.
De Burgerpeiling is een belangrijke bron van beleids- en sturingsinformatie. De resultaten worden veelal opgenomen in de indicatoren in de begroting en de P&C cyclus. We vragen dit (twee)jaarlijks uit, ook om de trend te kunnen volgen. Deze thermometer geeft ons de mogelijkheid om bij te sturen op de beleids- en uitvoeringstaken die we hebben ingezet. Een peiling is een moment opname en het is van belang dat we de resultaten in de context van dit moment zien. Aan de peiling van 2020, maar ook deze, zien we bijvoorbeeld de gevolgen van corona en het algemeen vertrouwen in overheid. Dat ligt niet altijd in de beïnvloedingssfeer van de gemeente.Bijlagen
Voorgesteld besluit
Collegebesluit: Kennisnemen van de resultaten van de Burgerpeiling 2022 en deze ter informatie aanbieden aan de raad.
-
4.1.g
Op 1 december 2022 vond een informatiemarkt voor raadsleden plaats over de ontwikkelingen rondom afval en grondstoffen in onze gemeente. Aan verschillende tafels werd gesproken over deze ontwikkelingen, waarbij de meeste vragen direct beantwoord konden worden. Een vraag over PFAS in compost kon niet direct beantwoord worden. Deze memo geeft meer achtergrond bij deze kwestie, die recent in de landelijke media naar voren kwam. Memo wordt ter informatie aangeboden aan de gemeenteraad.
Bijlagen
-
4.1.h
Naar aanleiding van het initiatiefvoorstel Buurtbus (oktober 2020), dat is ingegeven door de aanpassingen van het vervoerplan 2020 van Arriva, doet de gemeente onderzoek naar het opzetten van buurtbus(sen) in de dorpen van gemeente Alphen aan den Rijn. Het doel is om de bereikbaarheid van de dorpen onderling en de daar aanwezige voorzieningen te vergroten door een robuust netwerk te realiseren die aanvullend is op het bestaande openbaar vervoer.
De afgelopen maanden hebben Dorpsoverleg Hazerswoude-Dorp, Stichting Buurtvervoer Boskoop en de initiërende raadsleden gewerkt aan een potentiële conceptroute voor een buurtbus in Hazerswoude-Dorp. De route maakt onderdeel uit van het voorstel dat voorgelegd wordt aan de Provincie Zuid-Holland en Arriva.
Middels bijgevoegde brief met bijlage informeert het college de raad over de stand van zaken van het buurtbusinitiatief, namelijk de potentiële buurtbusroute voor Hazerswoude-Dorp en de vervolgstappen.Bijlagen
Voorgesteld besluit
Collegebesluit: Het college besluit de gemeenteraad te informeren over de stand van zaken van het buurtbusinitiatief met bijgevoegde brief en bijbehorende bijlage.
-
4.1.i
De quickscan is de uitvoering van zowel de motie ‘mogelijkheden voor binnenstedelijke woningbouw”, als het Initiatiefvoorstel ‘Tijdelijke woningbouw van tiny houses voor starters of alleenstaanden’. Daarnaast sluit het aan bij de uitvoeringsagenda van de Woonvisie 2021-2025 en het Uitvoeringsprogramma college. Uit de quickscan blijkt dat de meeste (toekomstige) leegstaande kantoorpanden binnen de gemeente Alphen aan den Rijn niet geschikt zijn voor transformatie naar wonen. Enkele kansrijke locaties worden opgenomen in een breder onderzoek naar locaties voor tijdelijke woningbouw.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Collegebesluit: De raad over de quickscan leegstaande kantoren te informeren middels een raadsinformatiebrief.
De Quick Scan zelf wordt op een later moment aangeboden. -
4.1.j
Collegebesluit: Ter informatie het memo aan de raad over de bestuurlijke reactie internetconsultatie inzake ‘Tijdelijke regeling groot onderhoud banenstelsel Schiphol 2023' aan te bieden.
Bijlagen
-
4.1.k
Op 20 oktober 2022 is het voorstel voor de realisatie van een hondenlosloopgebied aan het Goudse Rijpad door de raad vastgesteld. Het voorstel is de eerste stap in het proces waarbij de locatie en de vorm (deel verhuur/deel openbaar) bestuurlijk zijn vastgelegd.
Het college heeft verzocht een notitie op te stellen over de te nemen vervolgstappen en het participatieproces.
Collegebesluit: dit memo ter informatie aan de raad aan te bieden.Bijlagen
-
4.1.l
Het college informeert de raad over de voortgang van het project Steekterbrug, de resultaten van de beleidsmatige verkenning en het besluit van Provinciale Staten de huidige beweegbare brug te vervangen voor een vaste brug.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Collegebesluit: Akkoord te gaan met de inhoud en het verzenden van bijgaande brief ter informatie aan de gemeenteraad.
-
4.1.m
Collegebesluit: de raad te informeren over twee fietspilots in het centrum van Alphen aan den Rijn.
Bijlagen
-
4.1.n
In onze gemeente is de jaarwisseling over het algemeen vrij rustig verlopen en was het op veel plekken gezellig en feestelijk. Er zijn twee incidenten die eruit springen: de brand in de sporthal aan de Vliestroom waar tafeltennisvereniging ATTC gehuisvest zit en het incident in de Van Oldenbarneveltstraat. Het vernielen en in brand steken van spullen keuren we uiteraard af, dit heeft niets te maken met een feestelijk welkom van een nieuw jaar. Op verschillende manieren onderneemt de gemeente samen met politie, boa’s, wijkvrijwilligers en jongerenwerk ieder jaar acties in de verschillende wijken in de gemeente voor een zo rustig mogelijke jaarwisseling. Zo zijn er activiteiten voor jongeren georganiseerd op meerdere plekken in de gemeente en zijn brandbare materialen voor de jaarwisseling zoveel mogelijk uit de openbare ruimte weggehaald. We zijn blij om te zien dat dit in veel wijken een positief effect heeft gehad. Met de raadsinformatiebrief informeren we de gemeenteraad over het verloop van de jaarwisseling 2022/2023. De heer Straver van de PVDA heeft vragen gesteld over een mogelijk algeheel vuurwerkverbod voor de jaarwisseling 2023/2024. Het college heeft de vragen schriftelijk beantwoord.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Collegebesluit:
- De gemeenteraad met bijgaande brief informeren over het verloop van de jaarwisseling 2022-2023;
- De artikel 40 vragen van de heer Straver, namens de fractie van de PVDA, te beantwoorden met bijgevoegde brief.
-
4.1.o
In Boskoop maken de veengronden en hoge grondwaterstanden het beheer en onderhoud van de assets in de openbare ruimte complex en kostbaar. Een van de projecten die het afgelopen jaar is uitgevoerd is de Enterij, gelegen aan de noordrand van Boskoop. Bij de oplevering van de openbare ruimte afgelopen december zijn echter al eerste verzakkingen geconstateerd. Hoewel de straat door de aannemer schoon en veilig is achtergelaten, is de kwaliteit van de openbare ruimte onvoldoende om het project nu af te ronden.
De beschoeiing, riolering en maaiveldhoogten worden de komende weken gemonitord om te onderzoeken of de situatie stabiliseert. Daarnaast wordt extern advies ingewonnen over de toegepaste beschoeiing. Dit moet leiden tot een plan van aanpak om de openbare ruimte hier volgens de eisen van de gemeente Alphen aan den Rijn op te kunnen leveren. Mogelijk worden in 2023 aanvullende reparatiewerkzaamheden voorgesteld. Deze werkzaamheden leiden tot enige overlast bij omwonenden.Bijlagen
Voorgesteld besluit
Collegebesluit: De gemeenteraad met bijgevoegde brief te informeren over de stand van zaken in het reconstructieproject Enterij te Boskoop.
-
4.1.p
In de bijgevoegde raadsinformatiebrief wordt de raad geïnformeerd over de laatste stand van zaken van het Nationaal Programma Landelijk Gebied en de betrokkenheid van Gemeente Alphen aan den Rijn daarbij.
De provincie Zuid-Holland geeft invulling aan de nadere uitwerking van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Eén belangrijk onderdeel hierin is de gebiedsgerichte aanpak. Voor het deelgebied Veenweiden Noord heeft de provincie aan de betreffende gemeentes verzocht om na te gaan op welke manier de bestuurlijke samenwerking is vorm te geven in dit deelgebied.Bijlagen
Voorgesteld besluit
Collegebesluit:
1. Instemmen met het versturen van de bijgevoegde informatiebrief aan de raad;
2. Instemmen met het versturen van bijgevoegde brief aan de provincie. -
4.1.q
De 12 samenwerkende gemeenten binnen de regio Holland Rijnland hebben de ambitie om JeugdzorgPlus zoveel mogelijk af te bouwen en in plaats daarvan meer intensieve ambulante jeugdhulpvormen en kleinschalige verblijfsvoorzieningen voor de jongeren in te zetten. De afbouw van JeugdzorgPlus gaat sneller dan voorzien. Hoewel dit inhoudelijk gezien een positieve ontwikkeling is, kleven aan deze ontwikkelingen ook nadelige gevolgen. Dit betreft met name de financiële situatie van de jeugdhulpaanbieders die JeugdzorgPlus aanbieden. In navolging op twee eerdere raadsinformatiebrieven, informeren we de gemeenteraad met bijgevoegde raadsinformatiebrief over de laatste ontwikkelingen hieromtrent. Deze informatie wordt aan alle gemeenteraden in de gemeenten van Holland Rijnland.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Collegebesluit:
1. Bijgevoegde informatiebrief aan de raad over de laatste ontwikkelingen ten aanzien van JeugdzorgPlus vast te stellen en deze ter informatie aan de gemeenteraad toe te zenden. -
4.2
Geen.
-
4.3Collegebesluiten betrekken bij financiële producten
-
4.3.a
In oktober 2022 heeft het college de Aanpak energiearmoede Alphen aan den Rijn vastgesteld. Met de vaststelling hiervan is besloten om als gevolg van de alsmaar stijgende prijzen extra maatregelen te nemen en/of uit te werken. Het doel van de extra maatregelen is om Alphense inwoners én maatschappelijke partners te ondersteunen die door de stijgende prijzen problemen hebben of krijgen.
Het projectplan ‘aanvullende maatregelen energiearmoede’ bevat de concretisering van de op 18 oktober vastgestelde Notitie aanpak energiearmoede Alphen aan den Rijn. Er wordt beschreven wat er op korte termijn aanvullend wordt gedaan om bestaanszekerheid voor onze inwoners te herstellen, bevorderen en/of te behouden. Deze aanvullende maatregelen delen we, inclusief een stand van zaken, middels een collegebrief aan de gemeenteraad.Bijlagen
Voorgesteld besluit
Collegebesluit:
1. Het projectplan aanvullende maatregelen energiearmoede vaststellen, waarmee besloten wordt om een reeks gerichte aanvullende maatregelen uit te voeren als gevolg van de alsmaar stijgende (energie)prijzen;
2. De raad voor te stellen bij de Jaarrekening 2022 om de beschikbare gestelde middelen ad €1.993.000 in 2022 via resultaatbestemming voor 2023 beschikbaar te stellen ten behoeve van de uitvoering van de aanvullende maatregelen (energie)armoede
3. De collegebrief te versturen aan de gemeenteraad over de toegezegde informatievoorziening mbt de aanpak energiearmoede. -
4.3.b
Om het groeiende aantal nieuwkomers onderwijs te kunnen bieden is het noodzakelijk om noodlokalen te plaatsen op het plein van het Leerpark.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Collegebesluit:
1. Een budget van € 121.000, - beschikbaar te stellen voor de bekostiging van de plaatsing en huur van tijdelijke onderwijs units.
2. Af te wijken van de reguliere inkoopprocedure als gevolg van ‘dwingende spoed’ en achteraf een Europese publicatie via Tenderned te verzorgen.
3. De bekostiging hiervan te dekken vanuit de Rijksregeling ontheemden Oekraïne voor boekjaar 2023.
4. De financiële verwerking bij de Voorjaarsnota 2023 aan de raad voor te leggen ter besluitvorming -
4.3.c
Castellum B.V. is in staat geweest om een mooi theater- en bioscoopprogramma te ontwikkelen voor het theaterseizoen 2022 - 2023. Uit de ingediende subsidieaanvraag blijkt dat het in de verwachting ligt dat de inkomsten in 2023 wederom zullen achter blijven ten opzichte van eerdere begrotingen. Dit heeft te maken met de achterblijvende bezoekersaantallen en verhuringen die door de coronapandemie, maar zeker ook de huidige recessie, nog lang niet op het oude niveau zijn. Er is wel sprake van enige verbetering. Dit is overigens een landelijke trend waar alle theaters in het land nog mee te maken hebben. De huisvesting- en energielasten zijn daarentegen wel gestegen net als de salarissen en de inkoopprijzen van allerlei producten en diensten. De directie en de medewerkers van het theater werken er hard aan om alle kosten zo laag mogelijk te houden én het publiek en nieuwe huurders aan zich te binden.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Collegebesluit:
1. Kennis te nemen van de subsidieaanvraag Castellum B.V. 2023 ad € 2.172.000 voor de exploitatie van het pand en de uitvoering van culturele, sociale en maatschappelijke activiteiten en verhuringen.
2. Besluiten om de gevraagde subsidie voorlopig toe te kennen en te dekken uit de volgende begrotingsposten:
a. Kunst en cultuur (65400905) voor een bedrag van € 1.684.152 (inclusief huur1)
b. Stelpost Materiële budgetten ad € 188.0002 voor de dekking van de hogere energielasten als gevolg van de economische ontwikkelingen en dit te verwerken in de voorjaarsnota 2023.
c. € 299.848 eenmalig ten laste te brengen van het begrotingssaldo en dit te verwerken in de voorjaarsnota 2023 (onder andere huurverhoging en stijgingbedrijfsvoeringslasten).
3. Castellum B.V. op de hoogte brengen van bovenstaande besluiten door het versturen van bijgaande beschikking. -
4.3.d
In het coalitieakkoord heeft de gemeente Alphen aan den Rijn de ambitie uitgesproken om zich te ontwikkelen tot fietsgemeente van het Groene Hart en Randstad (ook wel Fietshart 2030! genoemd). Om deze ambitie te kunnen verwezenlijken is actualisatie van het huidige Programma Fiets (met uitvoeringsplan), de organisatie van een fietsconferentie (als kick-off) en continue interne en externe coördinatie op het gebied van fiets nodig.
Met het akkoord op de Begroting 2023 is incidentele dekking van € 200.000,- ter beschikking gesteld in de reserve Wonen en Infra. Om daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van deze dekking is een besluit van het college nodig waarin de specifieke werkzaamheden en daaraan gerelateerde kosten voor het Fietsplan gemotiveerd worden onderbouwd.Bijlagen
Voorgesteld besluit
Collegebesluit:
• In te stemmen met het beschikbaar stellen van een projectbudget Fietsplan ad.€ 200.000,- ten behoeve van het uitvoeren van de ambitie om fietsgemeente te worden;
• Dit projectbudget te dekken via een onttrekking aan de reserve Wonen en Infra;
•Bovenstaande (neutrale) financiële gevolgen in de begroting te verwerken via een verzamelbegrotingswijziging bij de Voorjaarsnota 2023. -
4.4Schriftelijke vragen raadsleden op grond van artikel 40 of 42 van het Raadsreglement van orde en collegebeantwoording
-
4.4.a
Op grond van artikel 40 van het Reglement van Orde heeft raadslid mw. De Groot-Slagter namens de fractie van RijnGouweLokaal schriftelijke vragen gesteld over de woningbouwontwikkeling Swaenswijkplaats. Deze vragen worden door het college schriftelijk beantwoord.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De artikel 40 vragen van de fractie RijnGouweLokaal te beantwoorden met bijgevoegde brief.
-
4.4.b
Mevrouw Thoomes heeft artikel-40-vragen gesteld over de sluiting van de Ichthus school
te Boskoop. Het college beantwoordt deze vragen met een brief.Bijlagen
Voorgesteld besluit
De artikel 40 vragen van mevrouw Thoomes over de sluiting van de Ichthus school te Boskoop, namens de fractie van Groen Links, beantwoorden met bijgevoegde brief.
-
4.4.c
De gemeente heeft in de zomer van 2021 een budget beschikbaar gesteld voor het PWA-bad om dit (door vrijwilligers gerunde) zwembad te verduurzamen. Dit traject voorloopt voorspoeding. Na offerteuitvraag bleek de goedkoopste offerte € 90.513 boven het beschikbaar gestelde budget. Het college dekt deze overschrijding. Het is logisch dat de prijzen van aannemers aanzienlijk hoger liggen dan in de zomer van 2021. De fracties van de PvdA en Lokaal Belang hebben vragen gesteld over dit besluit in het kader van artikel 40 conform artikel 40 Reglement van Orde Gemeenteraad. Het college heeft deze vragen beantwoord in bijgevoegde brief.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Instemmen met beantwoording artikel 40 vragen van de CU over de Multifunctionele Sportaccommodatie, beoogde locatie De Bijlen;
- Bijgevoegde brief met beantwoording versturen naar de fractie van de CU en cc aan overige raadsleden.
-
4.4.d
Bijlagen
-
4.4.e
Bijlagen
-
4.4.f
Bijlagen
-
4.4.g
Wegens feestdagen en multidisciplinaire karakter vragen, is tijdige beantwoording niet mogelijk. Antwoorden komen uiterlijk 1 maart 2023.
Bijlagen
-
4.4.h
Bijlagen
-
4.5
Bijlagen
-
4.6
Geen.
-
4.7
Geen.
-
5
In een overleg met de burgemeester en leden van de Molukse gemeenschap is de wens naar voren gekomen om de graven van eerste generatie KNIL militairen van Molukse afkomst een eeuwigdurende grafrust te geven. Deze militairen en hun gezinnen zijn in 1951 aangekomen in Nederland. Lang is het onduidelijk gebleven of de KNIL-Militairen van Molukse afkomst nog terug konden keren naar de Molukken. In 1965 is een grote groep KNIL-Militairen in Alphen aan den Rijn komen wonen.
Veel van de eerste generatie KNIL-militairen van Molukse afkomst zijn inmiddels overleden. De nabestaanden hebben gevraagd of voor deze graven een grafduur van onbepaalde tijd vastgesteld kan worden, ter erkenning voor hun inzet voor de Nederlandse staat. Na onderzoek is vastgesteld dat in de gemeente Alphen aan den Rijn 60 militairen zijn begraven, allen op de Oosterbegraafplaats. Toelichting zie raadsvoorstel 409885Stemuitslag
voorCDA (5), ChristenUnie (1), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), SP (2), VVD (4)Bijlagen
Voorgesteld besluit
Eeuwige grafrust vast te stellen voor de eerste generatie KNIL-veteranen van Molukse afkomst en:
a) de vooruitbetaalde graf- en onderhoudsrechten, gerekend vanaf 1 januari 2021, voor een totaalbedrag van € 103.289 aan de rechthebbenden te restitueren. Het eenmalige financiële effect hiervan mee te nemen in de jaarlijkse actualisatie van de KDE Begraafplaatsen als onderdeel van de Najaarsnota 2023;
b) de graf- en onderhoudsrechten van de graven van Molukse KNIL-veteranen en hun partners van gemiddeld € 13.020 per jaar niet langer in rekening te brengen;
c) de structurele vermindering van de begraafplaatsbaten zo nodig te compenseren door een tariefsverhoging, die onderdeel wordt van de besluitvorming over de nog op te stellen ‘Verordening grafrechten 2024’.Besluit
Zowel het amendement als het - met toevoeging van beslispunt 4 -geamendeerde besluit tot vaststelling van eeuwige grafrust voor de 1e generatie KNIL veteranen van Molukse afkomst en de financiële gevolgen, worden met algemene stemmen aangenomen.
-
5.a
Aan het besluit toe te voegen:
“d. Dit besluit houdt verband met de erkenning en goeddoening van het leed dat KNIL-militairen en hun gezin hebben ondervonden bij aankomst en ontvangst in Nederland.”Stemuitslag
voorCDA (5), ChristenUnie (1), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), SP (2), VVD (4)Bijlagen
-
6
Net als in de rest van Nederland, heeft ook het buitengebied van gemeente Alphen aan den Rijn te maken met een groot aantal uitdagingen en opgaven op ruimtelijk, sociaal en economisch gebied. Denk maar aan de stikstofdiscussies, vergrijzing, landbouwtransitie en klimaatverandering. Gemeente Alphen aan den Rijn wilde meer weten over hoe de inwoners en gebruikers van het buitengebied en de in het gebied actieve organisaties tegen deze uitdagingen aankijken. In 2021 is daarom onderzoek gedaan naar de staat en toekomst van het buitengebied van de gemeente. De gemeente weet nu waar inwoners, ondernemers en gebruikers trots op zijn als het gaat om hun leef- of werkomgeving, hoe zij het buitengebied beleven en gebruiken én welke kansen zij zien voor een toekomstbestendig buitengebied.
Nadat in 2021 het onderzoek Buitengewoon Buitengebied is afgerond, is gestart met het opzetten van het programma Buitengewoon Waardevol Buitengebied. In dit programma zijn de aanbevelingen uit het onderzoek verwerkt die niet logischerwijs onder een van de andere programma’s of uitvoeringsagenda’s van Gemeente Alphen aan den Rijn geschaard konden worden.
Het programma is opgebouwd uit vijf bouwstenen:
* Verbetering landelijk gebied: bodemdaling, biodiversiteit, emissiereductie, klimaatadaptatie
* Voedsel, vezels en groen van eigen land: alternatieve teelten en bedrijfsvoering, korte ketens
* Optimaal gebruik landelijk gebied: duurzame energie, recreatie, circulaire economie, mobiliteit
* Nieuw functies voor agrarische bebouwing: Vrijkomende agrarische bebouwing, tiny houses, ‘groene’ bedrijvigheid
* Ondersteuning inwoners, ondernemers en gebruikers: Loket, bewustwording, (financiële) ondersteuning
Daarnaast zal in gebiedsprocessen integraal aan deze bouwstenen worden gewerkt. Samen met inwoners, ondernemers en gebruikers van het buitengebied worden uitdagingen aangepakt en kansen verzilverd.
Het programma beoogt waardevergroting te genereren in het buitengebied van Alphen aan den Rijn. Waardevergroting moet daarbij gelezen worden als een verbetering van het buitengebied op zowel sociaal, ruimtelijk als economisch vlak.
Voor dit programma is voor 2022 nog €160.000 beschikbaar uit reserves; voor 2023 is er reeds budget gereserveerd in de begroting. Voor de jaren 2024-2026 wordt beoogd €250.000 per jaar mee te laten nemen in de integrale afweging in de kadernota begroting.Stemuitslag
voorCDA (5), ChristenUnie (1), D66 (4), GroenLinks (6), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), SP (2), VVD (4)tegenForum voor Democratie (1), PvdA (2)Bijlagen
Voorgesteld besluit
1 Het programma Buitengewoon Waardevol Buitengebied: programma voor waardevergroting van het buitengebied van Alphen aan den Rijn vast te stellen met de volgende bouwstenen:
a. Verbetering landelijk gebied: bodemdaling, biodiversiteit, emissiereductie, klimaatadaptatie
b. Voedsel, vezels en groen van eigen land: alternatieve teelten en bedrijfsvoering, korte ketens
c. Optimaal gebruik landelijk gebied: duurzame energie, recreatie, circulaire economie, mobiliteit
d. Nieuw functies voor agrarische bebouwing: Vrijkomende agrarische bebouwing, tiny houses, ‘groene’ bedrijvigheid
e. Ondersteuning inwoners, ondernemers en gebruikers: Loket, bewustwording, (financiële) ondersteuning
2 Voor de jaren 2024-2026 voor dit programma een bedrag van €250.000,- per jaar mee te nemen in de integrale afweging met betrekking tot de financiële ruimte in de kadernota begroting 2024 e.v.;
3 In het najaar van 2023 het programma indien nodig te laten herijken.Besluit
Het amendement van GL wordt verworpen met 11 stemmen voor van GL, SP, RGL en PvdA.
De raad besluit met 3 stemmen tegen van PvdA en FvD het programma Buitengewoon Waardevol Buitengebied vast te stellen en de middelen beschikbaar te stellen.
De motie van SP wordt verworpen met 9 stemmen voor van GL, RGL en SP.
De motie van de PvdA wordt verworpen met 12 stemmen voor van GL, SP, PvdA, RGL en CU. -
6.a
Nieuwe beslispunten:
2 Voor 2023 €500.000,- beschikbaar te stellen voor de uitvoering van dit programma, het college op te dragen met een aanvullend dekkingsvoorstel voor dit bedrag te komen in de voorjaarsnota 2023;
3 Voor het jaar 2024 voor dit programma €500.000 mee te nemen in de integrale afweging met betrekking tot de financiële ruimte in de kadernota begroting 2024 e.v.;
4 Draagt het college op uiterlijk in 2024 een dekkingsvoorstel voor dit programma voor te leggen voor 2025 en verder;
5 In het najaar van 2023 het programma te (laten) herijken.Stemuitslag
voorGroenLinks (6), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SP (2)tegenCDA (5), ChristenUnie (1), D66 (4), Forum voor Democratie (1), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), SGP (1), VVD (4)Bijlagen
-
6.b
Draagt het college van Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn op:
- Ieder jaar in de periode 2023 tot en met 2025, en met ingang van het najaar van 2023, het programma Buitengewoon Waardevol Buitengebied inhoudelijk en financieel te laten herijken en voor te leggen aan de gemeenteraad;
- Bij deze herijking een tijdstip wordt gekozen dat het mogelijk maakt dat eventuele financiële gevolgen kunnen worden meegenomen in de begroting van het daaropvolgende jaar.
Stemuitslag
voorGroenLinks (6), RijnGouweLokaal (1), SP (2)tegenCDA (5), ChristenUnie (1), D66 (4), Forum voor Democratie (1), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), PvdA (2), SGP (1), VVD (4)Bijlagen
-
6.c
De raad roept daarom het college op om spoedig een conferentie te organiseren met de raad en deskundigen. Dan kan de input worden verkregen voor de verdere besluitvorming over de te behalen doelen voor het landelijk gebied in Alphen aan den Rijn
Stemuitslag
voorChristenUnie (1), GroenLinks (6), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SP (2)tegenCDA (5), D66 (4), Forum voor Democratie (1), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), SGP (1), VVD (4)Bijlagen
-
7
Naar aanleiding van de bespreking in de commissievergadering d.d. 12 januari jl. heeft het college besloten de toelichting op het besluit en het raadsvoorstel aan te passen.
Stemuitslag
voorCDA (5), ChristenUnie (1), D66 (4), GroenLinks (6), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), PvdA (2), SGP (1), VVD (4)tegenForum voor Democratie (1), RijnGouweLokaal (1), SP (2)Bijlagen
Besluit
Het amendement wordt met 12 stemmen voor van GL, SP, RGL, FvD en PvdA verworpen.
De raad besluit met 32 stemmen voor NE, VVD, GL, PvdA, D66, SGP, CDA, CU en LBA de voorwaarde om een culturele maatschappelijke bestemming aan het voormalige raadhuis te handhaven en een voorbereidingskrediet ter beschikking te stellen voor het onderzoek naar een onderwijsbestemming. -
7.a
Beslispunt 3 te vervangen door:
Een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen van € 25.000,- uit de reserve Vastgoed t.b.v. het onderzoek naar de herbestemmingsmogelijkheden van Oude Raadhuis (Burgemeester Visserpark 30) op basis van de regels voor monumentale panden.Stemuitslag
voorForum voor Democratie (1), GroenLinks (6), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SP (2)tegenCDA (5), ChristenUnie (1), D66 (4), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), SGP (1), VVD (4)Bijlagen
-
8
Op 23 november 2017 is het gemeentelijke Erfgoedfonds ingesteld. Dit Erfgoedfonds vloeide voort uit de Beleidsbrief Erfgoed ‘Erfgoedbeleid in zicht’, welke de gemeenteraad in oktober 2016 vastgesteld. Vanuit het Erfgoedfonds heeft de gemeente subsidies verstrekt aan incidentele publieksprojecten die ertoe bijdragen dat het erfgoed binnen de gemeente Alphen aan den Rijn meer ervaren kan worden door de inwoners van de gemeente. Hiervoor was € 200.000,- beschikbaar gesteld. Het beschikbare bedrag is inmiddels besteed aan diverse publieksprojecten.
Het Erfgoedfonds is per 31 december 2022 formeel afgelopen. Dit raadsbesluit ziet op het vaststellen van een nieuwe Subsidieverordening Erfgoedfonds voor 2023. Met deze vernieuwde subsidieverordening wordt aanvullend € 100.000,- aan het Erfgoedfonds toegekend. Dit bedrag komt uit het reeds beschikbare subsidiebudget voor erfgoed. Het beschikbare subsidiebudget voor de subsidieregeling Instandhouding Erfgoed wordt namelijk herverdeeld. Op deze wijze kan wederom subsidie worden toegekend aan publieksprojecten die zien op de beleving van erfgoed maar blijft ook subsidie mogelijk voor instandhouding van erfgoed (behoud).Stemuitslag
voorCDA (5), ChristenUnie (1), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), SP (2), VVD (4)Bijlagen
Voorgesteld besluit
Collegebesluit: de raad voor te stellen:
1. de Subsidieverordening Erfgoedfonds Alphen aan den Rijn 2023 vast te stellen;
2. de Subsidieverordening zoals bedoeld in beslispunt 1 met terugwerkende kracht op 1 januari 2023 in werking te laten treden.Besluit
De raad besluit unaniem de Subsidieverordening Erfgoedfonds Alphen aan den Rijn 2023 vast te stellen en met terugwerkende kracht op 1 januari 2023 in werking te laten treden.
-
9
De VNG heeft in 2021 een nieuwe Handreiking integriteit met model-gedragscodes uitgebracht. Naar aanleiding daarvan heeft de gemeenteraad begin dit jaar de gedragscode voor volksvertegenwoordigers aangepast. Ook de gedragscode voor de burgemeester en wethouders wordt nu aangepast.
Stemuitslag
voorCDA (5), ChristenUnie (1), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), SP (2), VVD (4)Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. In te stemmen met de voorgestelde wijzigingen op de geldende Gedragscode dagelijks bestuurders van Alphen aan den Rijn 2020;
2. De Gedragscode dagelijks bestuurders Alphen aan den Rijn 2022 ter vaststelling aan de raad voor te leggen met gelijktijdige intrekking van de Gedragscode dagelijks bestuurders Alphen aan den Rijn 2020’Besluit
De raad besluit unaniem de Gedragscode dagelijks bestuurders Alphen aan den Rijn 2022 vast te stellen.
-
10
Bijlagen
-
10.a
VERZOEKT het college
- Om met een voorstel te komen om de reguleringstijden in de Verordening Parkeerbelastingen
2022 te wijzigen in
a. van maandag t/m donderdag 9.00 tot 18.00 uur;
b. vrijdag 9.00 tot 21.00 uur;
c. en zaterdag 9.00 tot 18.00 uur. - Bij het voorstel een dekkingsvoorstel te doen voor het hierdoor ontstane extra exploitatietekort ad € 140.400,00, zijnde de geraamde opbrengst van verlenging van de reguleringstijd;
- Dit voorstel op korte termijn aan de raad aan te bieden, zodat in de raadsvergadering van 23 februari 2023 hierover besloten kan worden, en bij een positief raadsbesluit de wijziging kan ingaan per 1 maart 2023.
Stemuitslag
voorForum voor Democratie (1), GroenLinks (6), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SP (2)tegenCDA (5), ChristenUnie (1), D66 (4), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), SGP (1), VVD (4)Bijlagen
- Om met een voorstel te komen om de reguleringstijden in de Verordening Parkeerbelastingen
-
10.b
Draagt het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn op:
- Om de mogelijkheden voor Zorgbuurthuizen in Alphen aan den Rijn te onderzoeken en eind Q2 2023 aan de raad te presenteren;
- Hierbij de mogelijke extra gelden uit de landelijke actielijn wonen en zorg te betrekken;
- Vast te stellen of er in de regio meer gemeenten zijn die vergelijkbaar onderzoek verrichten of hebben verricht en – voor zover mogelijk – de daar vergaarde gegevens te betrekken bij de resultaten van het onderzoek door de gemeente Alphen aan den Rijn en daarbij vast te stellen of er mogelijkheden zijn om met de betreffende gemeenten samen te werken in de realisatie van zorgbuurthuizen;
- Nadrukkelijk de mogelijkheid te onderzoeken in hoeverre particuliere initiatieven aan kunnen sluiten bij of gefaciliteerd kunnen worden door de middelen die de gemeenten en woningbouwcorporaties beschikbaar kunnen stellen.
Bijlagen
-
10.cSluiting om 22.05 uur