Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Gemeenteraad

donderdag 23 februari 2023

20:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
J.W.E. Spies
Toelichting

Deze openbare vergadering vindt plaats in de raadzaal en wordt live uitgezonden.
Mededelingen voor raadsleden:
Een vraag voor agendapunt 3 kunt u aanmelden bij de griffie tot 12.00 uur op de dag van de vergadering.
Een stemverklaring bij een hamerstuk dient u vooraf aan te melden.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De voorzitter staat kort stil bij het feit dat de oorlog in Oekraïne al een jaar duurt, dat dit ons leven hier raakt maar de mensen daar nog veel harder. Laten we koesteren dat we leven in land in vrede en ons werk in vrijheid kunnen doen.


    Bericht van verhindering van raadsleden mw Verschuur (BA) en mw Groep (SP) en wethouder Van den Ham.
    De heer Zevenbergen is aanwezig vanaf agendapunt 4.
    Bij agendapunt 5 worden 7 amendementen ingediend, dit wordt daarmee een bespreekstuk.
    Er worden drie moties vreemd ingediend, die aan de orde komen bij agendapunt 14.

  2. 1.a

    • de heer H. (Bert) Lekx (voor de fractie RijnGouweLokaal)
    • mevrouw S. (Sarah) Idrissi Sbai (voor de fractie van de PvdA)
    • mevrouw A.N. (Annechien) Lelijveld (voor de fractie van de VVD)

    worden benoemd tot lid van de raadscommissie als bedoeld in artikel 4 van de Verordening raadscommissies van Alphen aan den Rijn 2020 en worden beëdigd.

    Besluit

    De raadscommissieleden worden unaniem benoemd en beëdigd.

  3. 1.b

    • voor de periode 1 februari 2023 tot 1 februari 2029 worden benoemd tot leden van de referendumcommissie: mevrouw K. Bozic en mevrouw L. Korpershoek;
    • voor een periode van 6 jaar tot 1 februari 2029 worden herbenoemd de huidige leden: de heer prof.dr. J.J.M. van Holsteijn en mevrouw I.R. Wever;
    • voor een periode van 3 jaar tot 1 februari 2026 wordt herbenoemd het huidige lid de heer D. Visser.
    Mevrouw Bozic en mevrouw Korpershoek worden beëdigd.

    Besluit

    De nieuwe leden van de referendumcommissie worden unaniem benoemd en beedigd. Drie leden worden unaniem herbenoemd.

  4. 1.c

    • Voor de periode 23 februari 2022 tot 23 februari 2026 wordt benoemd als lid van de Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn: Mevrouw dr. H. A. (Hanna) de Vries, geboren op 20 december 1986 en woonachtig te Reeuwijk.
    • Voor de periode 13 december 2022 tot 13 december 2026 wordt herbenoemd tot voorzitter van de Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn: De heer drs. Boudewijn Steur, geboren op 17 april 1976 en woonachtig te Pijnacker.

    Besluit

    Het nieuwe lid van de rekenkamercommissie wordt unaniem benoemd en beedigd. De voorzitter wordt unaniem herbenoemd.

  5. 2

    Besluit

    De besluitenlijst van de raadsvergadering van 26 januari 2023 wordt ongewijzigd vastgesteld.

  6. 3

    Er zijn geen vragen.

  7. 4

    Op de inhoud van de op de lijst ingekomen mededelingen en brieven staande stukken wordt niet ingegaan tijdens de raadsvergadering. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de afdoeningsadviezen.

    Besluit

    4.1.e: collegebesluit uitstel indexering huurpijzen/gebruiksvergoeding voor maatschappelijke organisaties: de heren Kapteijn en Du Chatinier willen dit in commissieverband bespreken. Dit verzoek wordt (vooralsnog) niet gehonoreerd, in afwachting van nadere besluitvorming van het college hieromtrent;
    4.1.f: collegebesluit en plan van aanpak Dementievriendelijke gemeente: complimenten van mevrouw De Groot en de heer Du Chatinier die overigens graag het belevingsonderzoek zou willen agenderen voor bespreking;
    4.1.g: collegebesluit opdrachtomschrijving tussentijdse evaluatie erfgoedbeleid: De heer Van Kuijk meldt dat hij zich grotendeels kan vinden in de opdrachtomschrijving, echter hier en daar is enige verduidelijking en aanscherping gewenst. Dit zal in overleg met de betrokken wethouder worden opgepakt, in wederzijds vertrouwen dat dit naar tevredenheid wordt opgelost. De heer Versteeg wijst op een onjuiste datum in de opdrachtomschrijving : 27 januari 2022 moet 28 januari 2022 zijn.
    Met de overige afdoeningsadviezen wordt ingestemd.

  8. 4.1
    Mededelingen en brieven van het college
  9. 4.1.a

    Tijdens de gemeenteraad van 4 november 2022 is toegezegd om de gemeenteraad iedere zes weken te informeren over de aanpak energiearmoede. Deze aanpak heeft het college in het najaar van 2022 vastgesteld. Het doel van de extra maatregelen is om Alphense inwoners én maatschappelijke partners te ondersteunen die als gevolg van stijgende prijzen problemen hebben of krijgen.
    Op 13 december is de gemeenteraad middels een collegebrief geïnformeerd over de actualiteiten rondom energiearmoede en wat de gemeente (aanvullend) doet om onze inwoners én lokale maatschappelijke organisaties als gevolg van de hoge energieprijzen te ondersteunen. Op 24 januari 2023 wordt hierover opnieuw een collegebrief verstuurd aan de gemeenteraad.

    Besluit

    De collegebrief versturen aan de gemeenteraad over de voortgang van de aanpak energiearmoede.

  10. 4.1.b

    Op 6 juli 2021 heeft het college een besluit genomen over verplaatsing van de Alphense Koningsdagkermis vanuit het centrum naar het Europapark. Deze locatie sluit goed aan bij de jaarlijkse activiteiten van de Alphense Oranjevereniging op Koningsdag. Daarnaast past de locatie goed bij de doelgroep: gezinnen met jonge kinderen. Uit de evaluatie van de Koningsdagkermis 2022 is naar voren gekomen dat deze locatie erg geschikt is en goed bevallen. Het aantal (14) ontvangen zienswijzen en overlastklachten is minimaal, zeker ten opzichte van de vele honderden kermisbezoekers die plezier hebben beleefd aan deze vorm van vrijetijdsbesteding. Als belangrijkste aandachtspunten voor een volgende editie van de Koningsdagkermis op de locatie Europapark/Oude Wereld zijn naar voren gekomen:
    • tijdige, complete evenementenvergunningsaanvraag en Omgevingsvergunning Handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening voor editie 2023 laten aanvragen en publiceren.
    • actieve communicatie richting omwonenden en overige belanghebbenden.
    • inrichting kermisterrein aanpassen, zodat (geluids)overlastgevende attracties verder weg van de bebouwing staan.
    • aanscherpen van zaken op het gebied van verkeersveiligheid, doorstroming, parkeren van omwonenden, zwerfval en donkere hangplekken.
    Het college heeft besloten de locatie Europapark/Oude Wereld aan te wijzen als definitieve locatie voor de Koningsdagkermis vanaf 2023.

    Besluit

    1. Goedkeuren evaluatie Koningsdagkermis 2022
    2. Europapark vaststellen als definitieve locatie vanaf 2023
    3. De raad informeren met bijgaande brief.
  11. 4.1.c

    Burgemeester en wethouders hebben besloten een planologische procedure te starten voor het (ontwerp)wijzigingsplan Buitengebied Boskoop - elfde wijziging. Het plan ziet op een functieverandering van enkele sierteeltlocaties, de bouw van Ruimte-voor-Ruimte woningen en de omzetting van bedrijfswoningen naar plattelandswoningen in transformatiebieden van de Greenport regio Boskoop.

    Voorgesteld besluit

    Collegebesluit:
    1. Het ontwerpwijzigingsplan Buitengebied Boskoop - elfde wijziging, met identificatienummer NL.IMRO.0484.BKbuigebbosk11wij-ON01, vast te stellen;
    2. Het ontwerpwijzigingsplan Buitengebied Boskoop - elfde wijziging ter inzage te leggen.
    3. Vast te stellen dat het (ontwerp)bestemmingsplan niet leidt tot belangrijke nadelige milieugevolgen en geen milieueffectrapport hoeft te worden opgesteld;
    4. Een anterieure exploitatieovereenkomst (ex art. 6.24 Wet ruimtelijke ordening) te sluiten met de initiatiefnemers waarin wordt geregeld dat het project volledig voor rekening en risico van initiatiefnemers is

  12. 4.1.d

    We zijn als gemeentelijke overheid verplicht jaarlijks een uitvoeringsprogramma vast te stellen waarin we aangeven welke activiteiten we zullen uitvoeren op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving van het omgevingsrecht. Op 6 december 2022 heeft het college het Uitvoeringsprogramma VTH Wabo 2023 vastgesteld. Hierin zijn de taken die we als organisatie zelf uitvoeren vastgelegd. In het Uitvoeringsplan Toezicht 2023 zet de Veiligheidsregio uiteen welke taken zij voor ons uitvoert in het kader van toezicht op het omgevingsrecht. Het Uitvoeringsplan maakt, net als ons eigen uitvoeringsprogramma, onderdeel uit van de beleidscyclus VTH en moet als zodanig worden vastgesteld en bekendgemaakt aan de gemeenteraad en de Provincie.

    Voorgesteld besluit

    Collegebesluit:

    1. Vaststellen van het Uitvoeringsplan Toezicht 2023 van de Veiligheidsregio Hollands Midden
    2. Het uitvoeringsplan, als aanvulling op het Uitvoeringsprogramma VTH Wabo 2023, ter informatie aan de gemeenteraad en aan de Provincie Zuid-Holland aanbieden
  13. 4.1.e

    De gemeente indexeert op 1-1-2023 de huren van gemeentelijke gebouwen en de vergoedingen voor gebruik van voorzieningen op sportaccommodaties (o.a. sportvelden, atletiekbanen) op basis van de consumentenprijsindex (CPI) van het CBS. Door de snel opgelopen kosten voor energie als gevolg van de oorlog in Oekraïne zien onze huurders zich geconfronteerd met hogere kosten voor energie en tevens zijn de gestegen energiekosten ook verdisconteerd in de CPI-index. Het risico bestaat dat sommige maatschappelijke organisaties in de problemen komen door de gestegen huurprijs/gebruiksvergoeding i.c.m. de gestegen energiekosten. Dit heeft mogelijk gevolgen voor het voorzieningenniveau in onze gemeente. Mogelijk meer betalingsproblemen, huurachterstanden, incassokosten, etc.
    Besloten is de indexering van de huurprijzen/gebruiksvergoedingen voor maatschappelijke organisaties van gemeentelijk vastgoed en sportaccommodaties eenmalig uit te stellen naar 1-4-2023 en te onderzoeken op welke manier maatschappelijke organisaties eenmalig gedeeltelijk kunnen worden gecompenseerd voor de indexering. De indexering wordt op 1-4-2023 wel met terugwerkende kracht per 1-1-2023 doorgevoerd.

    Voorgesteld besluit

    Collegebesluit:
    Akkoord te gaan met uitstel van de indexering van de huurprijzen/gebruiksvergoedingen voor maatschappelijke organisaties van gemeentelijk vastgoed en sportaccommodaties naar 1-4-2023 en de maatschappelijke organisaties te informeren met bijgevoegde brief.
    De raad hierover te informeren.

  14. 4.1.f

    Op 3 november 2022 heeft RijnGouweLokaal (RGL) de motie ‘dementievriendelijke gemeente’ ingediend. Deze motie is aangenomen. In de motie verzoekt RGL het college uiterlijk in het tweede kwartaal van 2023 met een plan van aanpak te komen om Alphen aan den Rijn een dementievriendelijke gemeente te maken en daarbij gebruik te maken van de expertise van Alzheimer Nederland en andere lokale organisaties. Besloten is de motie 'dementievriendelijke gemeente' te beantwoorden met een raadsbrief en bijbehorend plan van aanpak. In het plan van aanpak is scholing van onze medewerkers een belangrijke actie.

    Voorgesteld besluit

    Collegebesluit:

    1. Het Plan van aanpak Dementievriendelijke gemeente vast te stellen.
    2. De motie 'dementievriendelijke gemeente' te beantwoorden met een informatiebrief en bijbehorend plan van aanpak
  15. 4.1.g

    De uitvoering van het op 27 januari 2022 vastgestelde bestemmingsplan en beheersverordening Cultuurhistorie (op basis van de cultuurhistorische waardenkaart) heeft in het afgelopen jaar geleid tot een discussie tussen de gemeenteraad en het college. Aanleiding was het mogelijke effect van de voorgenomen bouw van een woning op het perceel Burgemeester Smitweg tussen 17 en 19 te Hazerswoude-Dorp (bestemmingsplan ‘Herbestemmen sierteelt binnen de contour 2021’) op de cultuurhistorische waarde van de daarnaast gelegen Veenplas. Het college heeft op 24 november 2022 toegezegd een brede(re) evaluatie uit te laten voeren op het gebied van Erfgoed. Ook wordt hierin meegenomen of het mogelijk is om accenten van ontwikkelrichtingen binnen gebieden te benoemen. Hiervoor is een opdrachtomschrijving opgesteld en worden offertes opgevraagd bij drie externe bureaus. Het college heeft deze opdrachtomschrijving vastgesteld en informeert de raad hierover.

    Voorgesteld besluit

    Collegebesluit:
    1. de opdrachtomschrijving tussentijdse evaluatie Erfgoedbeleid vast te stellen;
    2. hierover bijgevoegde informatiebrief te versturen aan de raad.

  16. 4.1.h

    De beleidslijn voor het toepassen van de Wet Bibob is toe aan een update door een intensievere aanpak tegen ondermijning en door wetswijzigingen die de afgelopen twee jaar zijn geweest. Daarom is een nieuwe beleidslijn opgesteld met als basis een landelijk model van het Regionaal informatie- en expertisecentrum (Riec). De beleidslijn is vastgesteld door zowel het college als de burgemeester.

    Voorgesteld besluit

    Collegebesluit:
    - Vaststellen Beleidsregel voor de toepassing van de Wet Bibob gemeente Alphen aan den Rijn 2023.
    - Intrekken Beleidsregels Bibob Alphen aan den Rijn 2016.
    - De Raad informeren middels bijgevoegde raadsinformatiebrief.

  17. 4.1.i

    Collegebesluit:
    De raad te informeren over de benoeming van de leden van de gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit Alphen aan den Rijn.

  18. 4.2
    Collegebesluiten ter inzage gelegd
  19. 4.2.a

    De gemeente is op basis van artikel 4 van de Wet op het Primair Onderwijs (WPO)/Wet op het Voortgezet Onderwijs (WVO)/Wet op de Expertisecentra (WEC) verantwoordelijk voor het vervoer van leerlingen uit de gemeente naar de voor hen dichtstbijzijnde toegankelijke school. Vanwege de vele ontwikkelingen in het sociaal domein en specifiek in het passend onderwijs bleek er behoefte te zijn aan een herziening van de Model Verordening leerlingenvervoer. Op basis van de aangepaste Model Verordening heeft de Gemeente Alphen aan den Rijn nu een nieuwe Verordening leerlingenvervoer opgesteld.
    De gemeente Alphen aan den Rijn heeft, om verdere uitvoering te geven aan deze nieuwe verordening, ook beleidsregels opgesteld.

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de voorgestelde Verordening leerlingenvervoer 2023 Alphen aan den Rijn.
    2. De voorgestelde wijziging van de Verordening Leerlingenvervoer voor een periode van 6 weken voor advies vrijgeven aan de Adviesraad Samenleving;
    3. In te stemmen met de voorgestelde intrekking van de vigerende Verordening Leerlingenvervoer Alphen aan den Rijn (vastgesteld door de raad op 2 januari 2014) per 1juni 2023;
    4. De verordening in het eerstvolgende OOGO te bespreken met de Samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs;
    5. In te stemmen met de voorgestelde Beleidsregels Leerlingenvervoer gemeente Alphen aan den Rijn 2023.
    6. De gemeenteraad adviseren om de vigerende Verordening in te trekken.
    7. De financiële gevolgen opnemen in de Voorjaarsnota 2024
  20. 4.3
    Collegebesluiten betrekken bij financiële producten
  21. 4.3.a

    De Regionale Dienst Openbare Gezondheid (RDOG) is een gemeenschappelijke regeling van alle gemeentes in de regio Hollands Midden (18 gemeenten). Hecht voert veel taken voor de gemeenten uit, zoals Veilig Thuis, Jeugdgezondheidszorg, Centrum voor Jeugd en Gezin, Rijksvaccinatieprogramma en Advisering op publieke gezondheid.
    De raad wordt via de brief geïnformeerd over de ontwikkelingen in de werkzaamheden van Hecht en de contouren van de financiële kaders 2024.

    Voorgesteld besluit

    Collegebesluit: De raad door middel van bijgevoegde brief informeren over de ontwikkelingen in de
    werkzaamheden van Hecht en de contouren van de financiële kaders 2024.

  22. 4.4
    Schriftelijke vragen raadsleden
  23. 4.4.a

    Beantwoording door het college van de artikel 40 vragen die gesteld zijn door mevrouw de Groot- Slagter (fractievoorzitter RijnGouweLokaal).

    Voorgesteld besluit

    Instemmen met de beantwoording van de artikel 40 vragen van mevr. de Groot-Slagter fractievoorzitter Rijn Gouwe Lokaal, d.d. 30 november 2022

    Besluit

    Instemmen met de beantwoording van de artikel 40 vragen van mevr. de Groot-Slagter fractievoorzitter Rijn Gouwe Lokaal, d.d. 30 november 2022

  24. 4.4.b

    Mevrouw Van Dam heeft artikel-40-vragen gesteld over leerlingenvervoer in de gemeente Alphen aan den Rijn. Het college beantwoordt deze vragen met een brief.

    Voorgesteld besluit

    De artikel 40 vragen van mevrouw Van Dam over leerlingenvervoer in de gemeente Alphen aan den Rijn, namens de fractie van D66, beantwoorden met bijgevoegde brief.

    Besluit

    De artikel 40 vragen van mevrouw Van Dam over leerlingenvervoer in de gemeente Alphen aan den Rijn, namens de fractie van D66, beantwoorden met bijgevoegde brief.

  25. 4.4.c

    Beantwoording van deze vragen lukt niet binnen de termijn. De vragen worden naar verwachting eind maart beantwoord.

  26. 4.4.d

    Beantwoording lukt niet binnen de termijn. Volgt z.s.m.

  27. 4.4.e

  28. 4.4.f

  29. 4.4.g

  30. 4.5

    Bijlagen

  31. 5

    !!!!!!!Er blijkt een tekstfout in de Huisvestingsverordening Holland Rijnland te staan. Het gaat om artikel 2 lid 2 deel c:  particuliere verhuurders in het bezit van tien of meer sociale huurwoningen die gebouwd zijn of die gebouwd zijn na de inwerkingtreding van deze verordening en die als sociale huurwoning bestemd zijn in het bestemmingsplan van de betreffende gemeente of waarover afspraken zijn gemaakt in een anterieure overeenkomst;
    die gebouwd zijn of staat er ten onrechte in en moet vervallen.


    De regio Holland-Rijnland heeft in nauwe samenwerking met de 13 regiogemeenten de Regionale woonagenda (RWA) en regionale huisvestingsverordening geactualiseerd. Beide documenten zijn bepalend voor een beter evenwicht op de woningmarkt in de regio. Er is bovendien een nationale en provinciale betekenis: de RWA vormt een kader voor de regionale woondeal die wordt gesloten met iedere woonregio. Ook vormt de RWA het kader voor de provincie om de jaarlijkse woningbouwplanning van de regio te toetsen.
    De regionale huisvestingsverordening regelt een eerlijke verdeling van betaalbare huurwoningen en zorgt dat deze bij de groepen terecht komen die ze het hardst nodig hebben.
    De huidige verordening nadert haar maximale termijn en er zijn een aantal wijzigingen opgenomen om de in- en doorstroming op de sociale huurmarkt te verbeteren.
    De gemeenteraad heeft de mogelijkheid om aan het dagelijks bestuur haar zienswijze op de RWA een huisvestingsverordening kenbaar te maken. In de zienswijze wordt gevraagd om spelregels om kansrijke plannen naar voren te kunnen schuiven en voor een betere registratie van de planmonitor, zodat minder realistische plannen de kansrijke plannen niet meer in de weg staan. Ook wordt gevraagd per direct met een ruimere plancapaciteit te werken, om in te spelen op planuitval.
    Een belangrijk onderdeel van de RWA heeft de raad op 24 november 2022 reeds bekrachtigd via het addendum op de woonvisie, namelijk het te realiseren aandeel sociale huurwoningen (30%) en middeldure woningen (35%) in de woningprogrammering. In de zienswijze wordt deze ambitie bekrachtigd en wordt de verantwoordelijkheid van iedere gemeente benadrukt om 30% sociale huur in het woningbouwprogramma op te nemen.

    Stemuitslag

    voor 95%
    tegen 5%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), GroenLinks (6), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), VVD (5)
    tegen
    Forum voor Democratie (1), SP (1)

    Bijlagen

    Voorgesteld besluit

    de zienswijze met de volgende punten vast te stellen en deze te versturen naar het Algemeen Bestuur van Holland-Rijnland:

    1. Spelregels om kansrijke plannen naar voren te kunnen schuiven en een betere registratie van de planmonitor, zodat minder realistische plannen de kansrijke plannen niet meer in de weg staan.
    2. Per direct met een ruimere plancapaciteit werken, om beter in te spelen op planuitval.
    3. De ambitie van 30% sociale huurwoningen en 35% middeldure woningen in de woningprogrammering bekrachtigen en de verantwoordelijkheid van iedere gemeente om 30% sociale huur in het woningbouwprogramma op te nemen benadrukken.

    Besluit

    met 35 stemmen voor en 2 stemmen tegen (SP en FvD) de zienswijze met de volgende punten vast te stellen en deze te versturen naar het Algemeen Bestuur van Holland-Rijnland:

    1. Spelregels om kansrijke plannen naar voren te kunnen schuiven en een betere registratie van de planmonitor, zodat minder realistische plannen de kansrijke plannen niet meer in de weg staan.
    2. Per direct met een ruimere plancapaciteit werken, om beter in te spelen op planuitval.
    3. De ambitie van 30% sociale huurwoningen en 35% middeldure woningen in de woningprogrammering bekrachtigen en de verantwoordelijkheid van iedere gemeente om 30% sociale huur in het woningbouwprogramma op te nemen benadrukken.
    4. In aanvulling op de afspraken die er gemaakt worden over arbeidsmigranten verzoeken we Holland Rijnland in kaart te brengen wat de balans is tussen de capaciteit van huisvesting van arbeidsmigranten en het aantal arbeidsmigranten dat werkzaam is in de gemeente, en vervolgens afspraken binnen en buiten de regio te maken om een betere balans hiertussen te bewerkstelligen
    5. Een programmeerruimte van 150% wenselijk te achten, om niet bij voorbaat af te koersen op een te lage realisatie, in ogenschouw nemend dat de marktomstandigheden moeilijker worden en daarbij ook kijkend naar de programmeerruimte van andere steden in de provincie.
  32. 5.a

    Stemuitslag

    voor 27%
    tegen 73%
    voor
    GroenLinks (6), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SP (1)
    tegen
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), SGP (1), VVD (5)
  33. 5.b

    Stemuitslag

    voor 27%
    tegen 73%
    voor
    GroenLinks (6), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SP (1)
    tegen
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), SGP (1), VVD (5)
  34. 5.c

    Stemuitslag

    voor 32%
    tegen 68%
    voor
    ChristenUnie (2), GroenLinks (6), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SP (1)
    tegen
    CDA (5), D66 (4), Forum voor Democratie (1), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), SGP (1), VVD (5)
  35. 5.d

    Toevoegen beslispunt:
    In aanvulling op de afspraken die er gemaakt worden over arbeidsmigranten verzoeken we Holland Rijnland in kaart te brengen wat de balans is tussen de capaciteit van huisvesting van arbeidsmigranten en het aantal arbeidsmigranten dat werkzaam is in de gemeente, en vervolgens afspraken binnen en buiten de regio te maken om een betere balans hiertussen te bewerkstelligen.

    Stemuitslag

    voor 92%
    tegen 8%
    voor
    CDA (5), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), VVD (5)
    tegen
    ChristenUnie (2), SP (1)
  36. 5.e

    Stemuitslag

    voor 24%
    tegen 76%
    voor
    GroenLinks (6), PvdA (2), SP (1)
    tegen
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), VVD (5)
  37. 5.f

    Stemuitslag

    voor 3%
    tegen 97%
    voor
    Forum voor Democratie (1)
    tegen
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), GroenLinks (6), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), SP (1), VVD (5)
  38. 5.g

    Aanpassing in zienswijzebrief:
    Om niet bij voorbaat af te koersen op een te lage realisatie, in ogenschouw nemend dat de marktomstandigheden moeilijker worden en daarbij ook kijkend naar de programmeerruimte van andere steden in de provincie, acht Alphen aan den Rijn een programmeerruimte van 150% wenselijk.

    Stemuitslag

    voor 76%
    tegen 24%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), VVD (5)
    tegen
    GroenLinks (6), PvdA (2), SP (1)
  39. 6

    22 feb: Het nieuwe stikstofonderzoek op basis van het recente woningbouwprogramma is toegevoegd. De resultaten zijn positief en vormen geen belemmering voor de realisatie van de plannen.


    Aan de Spoorlaan in Zwammerdam is de voormalige locatie van Ipse de Bruggen en de Scholenlocatie aan de Buitendorpstraat aanwezig. De initiatiefnemer en de gemeente zijn voornemens om voor beide locaties een nieuwe ontwikkeling mogelijk te maken. Voor deze ontwikkeling heeft het college van B&W een nota van uitgangspunten op 26 mei 2020 vastgesteld. In deze nota zijn de mogelijke woningbouwontwikkellocaties beschreven, waaronder de Spoorlaanzone. De gemeente heeft met IPSE de Bruggen en de ontwikkelaar een overeenkomst opgesteld, waarin is afgesproken om de ontwikkeling van woningbouw aan de Spoorlaan en de Buitendorpstraat gezamenlijk te onderzoeken om tot haalbare plannen te komen.
    De beoogde ontwikkeling past echter niet binnen het bestemmingsplan Limes dat ter plaatse van het plangebied geldt. Om de planontwikkeling mogelijk te maken is voorliggend bestemmingsplan ‘Spoorlaanzone, Zwammerdam’ opgesteld.
    Het ontwerpbestemmingsplan Spoorlaanzone, Zwammerdam heeft gedurende 6 weken voor zienswijzen ter inzage gelegen. Er zijn 6 zienswijzen ontvangen die ontvankelijk zijn. Het gewijzigd bestemmingsplan wordt aan de raad ter vaststelling aangeboden.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), SP (1), VVD (5)

    Bijlagen

    Voorgesteld besluit

    1 De indieners van de zienswijzen, zoals vermeld in het ‘Overzicht indieners zienswijzen ontwerp bestemmingsplan Spoorlaanzone, Zwammerdam’ (bijlage I) ontvankelijk te verklaren;
    2 De ingediende zienswijzen te beantwoorden op de wijze zoals vermeld in de ‘Nota van beantwoording zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Spoorlaanzone, Zwammerdam’ (bijlage II);
    3 De ‘Nota van wijzigingen van het bestemmingsplan Spoorlaanzone, Zwammerdam’ (bijlage III) vast te stellen;
    4 Het bestemmingsplan Spoorlaanzone, Zwammerdam met identificatienummer NL.IMRO.0484.ZDspoorlaanzone-VA01, met bijbehorende bestanden digitaal en analoog (gewijzigd) vast te stellen, met inachtneming van de beslispunten 2 en 3, waarbij gebruik is gemaakt van de ondergrond o_NL.IMRO.NL.IMRO.0484.ZDspoorlaanzone-VA0 van 8 november2022;
    5 Geen exploitatieplan vast te stellen op grond van artikel 6.12, lid 2 onder a van de Wet ruimtelijke ordening, omdat de kosten anderszins verzekerd zijn;

    Besluit

    De raad besluit unaniem:
    1 De indieners van de zienswijzen, zoals vermeld in het ‘Overzicht indieners zienswijzen ontwerp bestemmingsplan Spoorlaanzone, Zwammerdam’ (bijlage I) ontvankelijk te verklaren;
    2 De ingediende zienswijzen te beantwoorden op de wijze zoals vermeld in de ‘Nota van beantwoording zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Spoorlaanzone, Zwammerdam’ (bijlage II);
    3 De ‘Nota van wijzigingen van het bestemmingsplan Spoorlaanzone, Zwammerdam’ (bijlage III) vast te stellen;
    4 Het bestemmingsplan Spoorlaanzone, Zwammerdam met identificatienummer NL.IMRO.0484.ZDspoorlaanzone-VA01, met bijbehorende bestanden digitaal en analoog (gewijzigd) vast te stellen, met inachtneming van de beslispunten 2 en 3, waarbij gebruik is gemaakt van de ondergrond o_NL.IMRO.NL.IMRO.0484.ZDspoorlaanzone-VA0 van 8 november2022;
    5 Geen exploitatieplan vast te stellen op grond van artikel 6.12, lid 2 onder a van de Wet ruimtelijke ordening, omdat de kosten anderszins verzekerd zijn;

  40. 6.a

    De Nota van Uitgangspunten is opgesteld in samenwerking met de vertegenwoordigers van inwoners van Zwammerdam, IPSE De Bruggen en de gemeente. In deze nota zijn de mogelijke woningbouw-ontwikkellocaties beschreven, waaronder de Spoorlaanzone.
    De gemeente heeft met IPSE de Bruggen een Intentieovereenkomst opgesteld, waarin is afgesproken om de ontwikkeling van woningbouw aan de Spoorlaan en de Buitendorpstraat gezamenlijk te onderzoeken om tot haalbare plannen te komen. In deze overeenkomst zijn afspraken gemaakt over de samenwerking.
    Na deze onderzoeksfase zal er een vervolgovereenkomst worden afgesloten voor de realisatie en zal een bestemmingsplanwijziging zijn voorbereid.
    Wethouder Van As is gemandateerd om deze overeenkomst in juni 2020 te ondertekenen.

  41. 7

    Als gevolg van concentratie van het voortgezet onderwijs in Alphen aan den Rijn en de prioriteit die hieraan wordt gegeven (conform het Masterplan Onderwijshuisvesting VO) komt de locatie Diamantstraat van het Scala College te vervallen. De sporthal Arena is verouderd waardoor deze niet meer economisch te exploiteren is. In 2020 zijn voorbereidingen getroffen voor het vertrek van de school van de huidige locatie Diamantlaan naar hun nieuwe onderkomen. Naar verwachting wordt de nieuwe onderwijslocatie voor het Scala college na de herfstvakantie in 2023 in gebruik genomen. Het is de bedoeling de vrijkomende locatie van zowel het Scala college als de sporthal Arena te herontwikkelen naar woningen. Een voorbereidingskrediet is noodzakelijk om de planvoorbereidingen te kunnen starten.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), SP (1), VVD (5)

    Voorgesteld besluit

    1. Een voorbereidingskrediet van € 200.000,- beschikbaar te stellen ten behoeve van werkzaamheden en onderzoeken die nodig zijn om de planvoorbereiding te starten voor de herontwikkeling van de achterlaatlocatie van het Scala college en de Arena sporthal aan de Diamantstraat te Alphen aan den Rijn;
    2. Dit krediet, conform het BBV, voor maximaal 5 jaar te activeren als immateriële activa en hierop niet af te schrijven;
    3. De gemaakte voorbereidingskosten (boekwaarde) binnen maximaal 5 jaar te dekken door deze op te nemen in de grondexploitatie 'Achterlaatlocatie Scala college Arena Sporthal Diamantstraat’ wanneer deze wordt vastgesteld;
    4. Een verleende provinciale projectsubsidie ‘(Vliegende Brigade) Herontwikkeling en inbreiding Diamantlaan’ ten gunste te brengen van het voorbereidingskrediet.

    Het college heeft  besloten om gezien de urgentie alvast te starten met de uitvoering van de werkzaamheden vooruitlopend op het formeel beschikbaar komen van het budget en de dekking.

    Besluit

    De raad besluit unaniem:
    1 Een voorbereidingskrediet van € 200.000,- beschikbaar te stellen ten behoeve van werkzaamheden en onderzoeken die nodig zijn om de planvoorbereiding te starten voor de herontwikkeling van de achterlaatlocatie van het Scala college en de Arena sporthal aan de Diamantstraat te Alphen aan den Rijn;
    2 Dit krediet, conform het BBV, voor maximaal 5 jaar te activeren als immateriële activa en hierop niet af te schrijven;
    3 De gemaakte voorbereidingskosten (boekwaarde) binnen maximaal 5 jaar te dekken door deze op te nemen in de grondexploitatie 'Achterlaatlocatie Scala college Arena Sporthal Diamantstraat’ wanneer deze wordt vastgesteld;
    4 Een verleende provinciale projectsubsidie ‘(Vliegende Brigade) Herontwikkeling en inbreiding Diamantlaan’ ten gunste te brengen van het voorbereidingskrediet;
    5 Hiervoor de 8e wijziging van de Programmabegroting 2023 vast te stellen.

  42. 8

    Dit collegevoorstel heeft betrekking op het college- en raadsvoorstel inzake onder andere ‘vaststellen gewijzigde grondexploitatie Nieuwe Sloot Woon- en racketcentrum’, zaaknummer 3062726. Twee van de bijlagen behorend bij ‘vaststellen gewijzigde grondexploitatie Nieuwe Sloot Woon- racketcentrum’ bevatten gevoelige informatie over de financieel economische positie van de gemeente. Daarom wordt het college voorgesteld om geheimhouding ten aanzien van de bijlagen ’Rapportage gewijzigde GREX Nieuwe Sloot Woon- en racketcentrum’ en de ‘Rapportage geactualiseerde GREX Nieuwe Sloot Woon- en Racketsportpark’ op te leggen en de raad voor te stellen om deze geheimhouding te bekrachtigen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), SP (1), VVD (5)

    Voorgesteld besluit

    1. Ex artikel 25 lid 2 Gemeentewet en artikel 5.1 lid 2 sub b Woo (Wet open overheid) geheimhouding op te leggen ten aanzien van de bijlage ‘Rapportage geactualiseerde GREX Nieuwe Sloot Woon- en Racketsportpark (GEHEIM)’ en op de ’Rapportage gewijzigde GREX Nieuwe Sloot Woon- en racketcentrum (GEHEIM)’’ van het college- en raadsvoorstel met zaaknummer 3062726;
    2. De raad voor te stellen deze geheimhouding te bekrachtigen.

    Besluit

    De raad besluit unaniem:
    de ex artikel 25 lid 2 Gemeentewet en artikel 5.1 lid 2 sub b Woo (Wet open overheid) door het college opgelegde geheimhouding ten aanzien van de bijlage ‘Rapportage gewijzigde grondexploitatie Nieuwe Sloot Woon- racketcentrum (GEHEIM)’ en de ‘Rapportage geactualiseerde Grondexploitatie Woon- en Racketsportpark Nieuwe Sloot’ te bekrachtigen.

  43. 9

    In de Nederlandse bodem bevinden zich nog ontplofbare oorlogsresten afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om vele soorten en vormen van verschietbare - of afwerpmunitie of mijnen. Deze worden als groep aangeduid met de term ontplofbare oorlogsresten (OO). Gemeenten hebben de rol van bevoegd gezag voor openbare orde en veiligheid. Om in het geval van OO-verdachte gebieden toch zo veilig mogelijk en met zo min mogelijk vertraging in de bodem te kunnen werken, wordt vooraf onderzoek uitgevoerd.
    De Rijksoverheid heeft een regeling voor een specifieke uitkering aan gemeenten wanneer kosten voor onderzoek en / of ruiming moeten worden gemaakt binnen het grondgebied van de gemeente, de zogenoemde Bommenregeling. De financiële bijdrage kan worden verkregen door hiervoor een raadsbesluit in te dienen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
    Na een inventarisatie intern bij gemeente Alphen aan den Rijn en extern bij derde partijen is een verzamellijst van projecten en kosten opgesteld die sluit met een totaal bedrag aan kosten van € 111.438,50 hetgeen neerkomt op een bijdragebedrag a 68% = € 75.778,18. Het verzoek moet voor 1 april 2023 worden ingediend, zodat de bijdrage nog in het jaar 2023 zal worden ontvangen in vorm van een aanvulling op het Gemeentefonds

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), SP (1), VVD (5)

    Voorgesteld besluit

    Akkoord te gaan met het indienen van een verzoek bij het ministerie van BZK tot het verstrekken van een bijdrage van 68 % in de kosten voor opsporing en ruiming van niet gesprongen explosieven bij een tweetal projecten in de gemeente Alphen aan den Rijn ter grootte van euro 111.438,50 (excl. 21% BTW) (bijdragebedrag a 68% is euro 75.778,18).
    (De financiële gevolgen hiervan, de te ontvangen Rijksbijdrage via het gemeentefonds (inkomst) en de uitkering aan derden (uitgaven), in de begroting worden verwerkt via de Najaarsnota 2023)

    Besluit

    De raad besluit unaniem akkoord te gaan met het indienen van een verzoek bij het ministerie van BZK tot het verstrekken van een bijdrage van 68 % in de kosten voor opsporing en ruiming van niet gesprongen explosieven bij een tweetal projecten in de gemeente Alphen aan den Rijn ter grootte van euro 111.438,50 (excl. 21% BTW) (bijdragebedrag a 68% is euro 75.778,18).

  44. 10

    Van 17 november tot en met 28 december 2022 heeft het ontwerpbestemmingsplan Omloop-Middelburgseweg, Boskoop voor een ieder ter inzage gelegen. Het ontwerpbestemmingsplan ziet op het realiseren van 1 woning op een perceel aan de Omloop en de Middelburgseweg te Boskoop met toepassing van de zogenaamde Ruimte-voor-Ruimte regeling. Tijdens de inzageperiode zijn op het ontwerpbestemmingsplan geen zienswijzen ingekomen. De gemeenteraad wordt voorgesteld om het bestemmingsplan ongewijzigd vast te stellen. Verwezen wordt naar het bijbehorende raadsvoorstel en –besluit en de daarvan deel uitmakende bijlagen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), SP (1), VVD (5)

    Voorgesteld besluit

    1.Het bestemmingsplan Omloop-Middelburgseweg, Boskoop met identificatienummer NL.IMRO.0484.BKomloopmiddelburg-VA01,met de bijbehorende bestanden, ongewijzigd vast te stellen;
    2.De analoge afgeleide versie van het bestemmingsplan Omloop-Middelburgseweg, Boskoop ongewijzigd vasttestellen;
    3.Geen exploitatieplan vast te stellen op grond van artikel 6.12, tweedelid, onder a van de Wet ruimtelijke ordening, omdat de kosten van de grondexploitatie anderszins verzekerd zijn.

    Besluit

    De raad besluit unaniem:

    • Het bestemmingsplan Omloop-Middelburgseweg, Boskoop met identificatienummer NL.IMRO.0484.BKomloopmiddelburg-VA01, met de bijbehorende bestanden, ongewijzigd vast te stellen;
    • De analoge afgeleide versie van het bestemmingsplan Omloop-Middelburgseweg, Boskoop ongewijzigd vast te stellen;
    • Geen exploitatieplan vast te stellen op grond van artikel 6.12, tweede lid, onder a, van de Wet ruimtelijke ordening, omdat de kosten van de grondexploitatie anderszins verzekerd zijn.
  45. 11

    De gemeenteraad wordt voorgesteld om de volgende economische activiteiten vast te stellen als activiteiten, die plaatsvinden in het algemeen belang, als bedoeld in artikel 25 h, vijfde en zesde lid van de Mededingingswet:

    • verhuur en exploitatie van de zwembadaccommodaties PWA-bad te Koudekerk aan den Rijn en De Hazelaar te Hazerswoude-Dorp.
      Het voorgenomen besluit heeft voor een periode van 6 weken ter inzage voor zienswijzen. Deze zijn niet ontvangen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), SP (1), VVD (5)

    Voorgesteld besluit

    de verhuur en exploitatie van de buitenzwembaden Prins Willem Alexander-bad te Koudekerk aan den Rijn en De Hazelaar te Hazerswoude-Dorp, aan te wijzen als activiteiten die plaatsvinden in het algemeen belang.

    Besluit

    De raad besluit unaniem de volgende economische activiteiten aan te wijzen als activiteiten die plaatsvinden in het algemeen belang, als bedoeld in artikel 25h, vijfde lid van de Mededingingswet:

    • verhuur en exploitatie van de zwembadaccommodaties PWA-bad te Koudekerk aan den Rijn en De Hazelaar te Hazerswoude-Dorp.
  46. 12

    De gemeenteraad is bevoegd om de beslissing op een bezwaarschrift over een raadsbesluit te nemen binnen de daarvoor gelende beslistermijn van 12 weken. De Commissie bezwaarschriften, die advies geeft over een beslissing op een bezwaarschrift, heeft vaak meer tijd nodig voor een zorgvuldige behandeling. Dit mag alleen nadat de gemeenteraad uitstel heeft gegeven. Het geven van uitstel kan de gemeenteraad ook overlaten aan het college. De gemeenteraad wil dit aan het college overlaten om twee redenen. Als de gemeenteraad dit zelf doet wordt de termijn die de wet geeft voor het nemen van een beslissing op het bezwaarschrift niet gehaald. Het is belangrijk dat de gemeente zich aan de wettelijke termijnen houdt.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), SP (1), VVD (5)

    Voorgesteld besluit

    1. De eigen bevoegdheid van de raad, om te kunnen beslissen om bezwaarschriften gericht tegen genomen raadsbesluiten te verdagen, te delegeren aan het college van burgemeester en wethouders;
    2. Dit besluit in werking te laten treden op de dag, volgend op de dag van bekendmaking.

    Besluit

    De raad besluit unaniem:

    1. De eigen bevoegdheid van de raad, om te kunnen beslissen om bezwaarschriften gericht tegen genomen raadsbesluiten te verdagen, te delegeren aan het college van burgemeester en wethouders;
    2. Dit besluit in werking te laten treden op de dag, volgend op de dag van bekendmaking.
  47. 13

    De beelden uit Turkije en Syrië zijn hartverscheurend. Als gemeente leven we erg mee met de mensen in het rampgebied en met onze inwoners die betrokken zijn bij de getroffen steden en dorpen. We beseffen dat ook hier mensen wonen en werken die in onzekerheid leven over de situatie van hun familie en vrienden. Als blijk van ons medeleven kleurt de lichtmast de komende dagen rood, wit, groen en zwart, als symbool voor de vlaggen van Turkije en Syrië. Ook hangt de komende dagen de Nederlandse vlag bij het gemeentehuis halfstok. De gemeente Alphen aan den Rijn doneert – net als veel andere gemeenten in Nederland - € 1 per inwoner op giro 555 van het Rode Kruis. Afgerond is dat een bedrag van € 115.000.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (5), ChristenUnie (2), D66 (4), Forum voor Democratie (1), GroenLinks (6), Lokaal Belang Alphen (1), NieuwElan (8), PvdA (2), RijnGouweLokaal (1), SGP (1), SP (1), VVD (5)

    Voorgesteld besluit

    1. een bedrag van € 115.000,- beschikbaar te stellen vanuit het Begrotingsresultaat 2023;
    2. dit bedrag te doneren aan giro 555 voor noodhulp aan Turkije en Syrië;
    3. de financiële verwerking hiervan in de Voorjaarsnota 2023 te verwerken;
    4. gezien de urgente situatie de middelen alvast beschikbaar te stellen, dit vooruitlopend op het formeel beschikbaar komen van budget en dekking via de Voorjaarsnota 2023..

    Besluit

    De raad besluit unaniem:

    1. een bedrag van € 115.000,- beschikbaar te stellen vanuit het Begrotingsresultaat 2023;
    2. dit bedrag te doneren aan giro 555 voor noodhulp aan Turkije en Syrië;
    3. de financiële verwerking hiervan in de Voorjaarsnota 2023 te verwerken;
    4. gezien de urgente situatie de middelen alvast beschikbaar te stellen, dit vooruitlopend op het formeel beschikbaar komen van budget en dekking via de Voorjaarsnota 2023.
  48. 14

    Besluit

    • Motie PvdA/GL/SP/CU/RGL laaggeletterdheid, verhogen inzet NT1: de motie wordt aangehouden na overleg met de wethouder.
    • Motie SGP/LBA/RGL/CU/GL/FvD over verkeerssituatie Heerewegh aansluiting N209
      Benthuizen: de motie wordt na toezegging van de wethouder niet in stemming gebracht.
    • Motie GL/PvdA/SP/RGL : heien ipv boren: de motie wordt aangehouden in afwachting van het resultaten van het door de wethouder toegezegde onderzoek.