Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht College Besluiten

dinsdag 23 april 2024

12:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
J.W.E. Spies

Agendapunten

  1. Noodzakelijk openhouden van sporthal Arena tot 1 juli 2025 en Rijnstreekhal met max 5 jaar inclusief daarvoor benodigd onderhoud. Bij sluiting van de Arena per 1 juli 2025 is het voornemen om de Scope sporthal in te zetten voor verenigingsgebruik. En sluiting Rijnstreekhal wordt tzt opgevangen door nieuwe sporthal op waarschijnlijk De Bijlen.

    Voorgesteld besluit

    De gemeenteraad voor te stellen: 
    1. Medewerking verlenen aan het tijdelijk openhouden van de sporthal Rijnstreekhal tot en met 2029 en de sporthal Arena tot 1 juli 2025. 
    2. Een (project-)budget beschikbaar te stellen met betrekking tot de incidentele kosten in 2024 voor achterstallig grootonderhoud aan de Rijnstreekhal van in totaal € 505.000,- en dit te dekken via een onttrekking aan de algemene reserve; 
    3. Een (project-)budget beschikbaar te stellen met betrekking tot de incidentele kosten in 2024 en 2025 voor de netto exploitatielasten van de Arena van in totaal € 352.500,- en dit te dekken via een onttrekking aan de algemene reserve.

  2. De gemeente stelt een subsidieregeling Lokale Aanpak Isolatie Alphen aan den Rijn vast. Focus van deze regeling is om mensen in energiearmoede of een risico daarop te helpen bij het isoleren van hun woning. Deze regeling is voor eigenaar-bewoners van slecht geïsoleerde koopwoningen met een WOZ-waarde lager dan gemiddeld. Voor zowel eengezinswoningen als koopappartementen in een Vereniging van Eigenaren (VvE). Met deze subsidie kunnen energiebesparende maatregelen worden aangebracht zoals vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Deze subsidieregeling is ook voor doe-het-zelvers. Deze subsidieregeling wordt betaald uit Rijksmiddelen. De regeling voldoet aan de voorwaarden die het Rijk hiervoor stelt. Voor de promotie van de regeling werken we samen met sociale partners.

    Voorgesteld besluit

    • Vaststellen van de subsidieregeling Lokale Aanpak Isolatie Alphen aan den Rijn (NIP-LAI-AR) 2024; 
    • Voor de uitvoering van de subsidieregeling €2.000.000,- als subsidiebudget beschikbaar te stellen en dit te laten gelden als subsidieplafond; 
    • Dit budget te dekken uit de beschikbare Specifieke uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SpUk LAI) van €1.868.679 en een aanvullende dekking van €131.321 uit de beschikbare Specifieke Uitkering Energiearmoede. 
    • Voorgaande financiële mutaties in de begroting te verwerken via de Voorjaarsnota 2024. 
    • De raad informeren over de vaststelling van de NIP-isolatie subsidieregeling Alphen aan den Rijn (NIP-LAI-AR) via een raadsinformatiebrief.