Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht College Besluiten

dinsdag 6 mei 2025

12:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
J.P. Rehwinkel

Agendapunten

  1. 4.a

    De gemeente is met initiatiefnemer De Raad Development B.V. in overleg geweest over de ontwikkeling van een bedrijfspand, dat is onderverdeeld in twee bedrijfsunits van circa 1.400 m2, op het perceel Compierekade 15 te Alphen aan de Rijn. Daarbij is eigenaar J.P.W.J. Verhaag contractpartij als mede-exploitant. Het college heeft besloten om met De Raad Development B.V. en J.P.W.J. Verhaag een anterieure overeenkomst aan te gaan voor deze ontwikkeling.

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met het aangaan van de anterieure overeenkomst Compierekade 15 te Alphen aan den Rijn met De Raad Development B.V. en J.P.W.J. Verhaag;
    2. Wethouder Van As te machtigen de anterieure overeenkomst te ondertekenen.

  2. 4.b

    Op 21 september 2023 heeft de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn voor een aantal gebieden in de gemeente een voorbereidingsbesluit genomen: het voorbereidingsbesluit 'Kamerverhuur 2023'. In dit voorbereidingsbesluit is een verbod opgenomen op wijziging van het bestaande (woon)gebruik.


    Aanleiding voor het voorbereidingsbesluit was dat in de planologische regimes van die plangebieden het begrip 'wonen' niet (specifiek genoeg) is gedefinieerd. Als gevolg daarvan was in een aantal gevallen kamerverhuur in bestaande woningen zonder meer mogelijk. Dat is ongewenst, omdat dit nadelige gevolgen kan hebben voor de woon- en leefomgeving in deze gebieden.


    Omdat de geldigheid van het voorbereidingsbesluit per 1 juli 2025 eindigt, acht de raad het nodig om de regels uit het voorbereidingsbesluit voor de kernen Aarlanderveen en Hazerswoude-Dorp en het sierteeltgebied van Hazerswoude-Dorp te borgen in (het tijdelijk deel van) het omgevingsplan. Het TAM-omgevingsplan geeft hieraan invulling.

    Voorgesteld besluit

    1. Het ontwerp ‘TAM-omgevingsplan Hoofdstuk 22i Kamerverhuur 2025’: De geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en daarbij behorende bijlagen met identificatienummer NL.IMRO.0484.kamerverhuurvmlbh-ON01 van de gemeente Alphen aan den Rijn, vast te stellen;
    2. De procedure na de vaststelling verder te vervolgen door het ontwerp TAM-omgevingsplan Hoofdstuk 22i Kamerverhuur 2025’ vrij te geven voor zienswijzen op grond van artikel 16.30 van de Omgevingswet, artikel 10.3c van het Omgevingsbesluit);
    3. De gemeenteraad informeren middels de bijgevoegde raadsinformatiebrief.
    4. Aan wethouder G.P. van As de bevoegdheid te mandateren om namens het college Het ontwerp ‘TAM-omgevingsplan Hoofdstuk 22i Kamerverhuur 2025’met bijbehorende bestanden of de raadsinformatiebrief  voor de terinzagelegging aan te passen op ondergeschikte punten en/of redactionele aanpassingen.

  3. 4.c

    Op 20 juni 2024 heeft het college de motie ‘de Regiotaxi in Alphen aan den Rijn’ overgenomen. In de motie werd gevraagd om in gesprek te gaan met de aanbieder van de Regiotaxi om de structurele problemen te bespreken en samen naar een oplossing te zoeken; hierbij de aanbieder aan de te sporen om maatregelen te nemen om de stiptheid van hun dienst te verbeteren. Omdat het college dit proces zorgvuldig wilde doorlopen, heeft dit gesprek met de vervoerder in maart 2025 plaatsgevonden.

    Voorgesteld besluit

    In te stemmen met bijgevoegde collegebrief ter afdoening van de motie ‘Verbetering van de Regiotaxi in Alphen aan den Rijn’

  4. 4.d

    1. het Crisis Interventie Team (verder te noemen: CIT) te mandateren om jeugdhulp in te zetten bij crisiszaken die spelen binnen de gemeente Alphen aan den Rijn;
    2. Mandaat te verlenen aan de manager van het CIT op grond van artikel 2.6 van de Jeugdwet conform bijgevoegd mandaatbesluit en tevens dit mandaat op te nemen in het mandatenregister.

    Voorgesteld besluit

    1. het Crisis Interventie Team (verder te noemen: CIT) te mandateren om jeugdhulp in te zetten bij crisiszaken die spelen binnen de gemeente Alphen aan den Rijn;
    2. Mandaat te verlenen aan de manager van het CIT op grond van artikel 2.6 van de Jeugdwet conform bijgevoegd mandaatbesluit en tevens dit mandaat op te nemen in het mandatenregister.

  5. 4.e

    In het pilot-gebiedsproces Oude Rijn-N11 zone Oost heeft de gemeente samen met inwoners, ondernemers, grondeigenaren en andere overheden een ontwerp deel-Omgevingsprogramma (gebiedsstrategie en maatregelen) gemaakt. Dit gebiedsproces is uitgevoerd als onderdeel van Buitengewoon Waardevol Buitengebied (door de raad vastgesteld in januari 2023). De komende jaren wordt ook gewerkt aan het overkoepelende Omgevingsprogramma voor het buitengebied als geheel. Dan kunnen namelijk ook overkoepelende opgaven die gemeente-breed, regionaal of zelfs nationaal van belang zijn, op gemeentelijk niveau en op de goede manier afgewogen worden. pagina 2 van 5 De maatregelen die in het deel-Omgevingsprogramma zijn opgenomen, dragen niet alleen bij aan het behouden van de belangrijkste kwaliteiten van het gebied, maar adresseren ook de grootste thema’s en knelpunten waar het gebied mee te maken heeft. Urgente, gebiedsoverstijgende opgaven kunnen in de toekomst altijd een heroverweging noodzakelijk maken. De gebiedsstrategie zal ook dan bedrijven, inwoners en gemeente en andere overheden richting en houvast geven.

    Voorgesteld besluit

    1. Overwegende a. dat er gewerkt wordt aan een Gebiedsgericht Omgevingsprogramma Buitengebied; b. dat de komende jaren per deelgebied een gebiedsstrategie met de voor dat gebied relevante maatregelen voor het Omgevingsprogramma Buitengebied wordt ontwikkeld, alsmede een strategie voor het buitengebied als geheel; c. deze de hoofdstukken zullen vormen in het Omgevingsprogramma Buitengebied; 
    2. Het Ontwerp deel-Omgevingsprogramma (gebiedsstrategie en maatregelen) Oude RijnN11 zone Oost als ontwerp voor een hoofdstuk van een programma onder de Omgevingswet vast te stellen; 
    3. Het ontwerp zes weken ter inzage te leggen, waarbij voor een ieder de gelegenheid bestaat een zienswijze in te dienen; 
    4. Voor de in het document genoemde verkeersmaatregelen aan te sluiten bij het geplande Groot Onderhoud Steekterweg 2028; 
    5. De lasten en baten van de overige maatregelen zijn reeds voorzien binnen de vastgestelde begroting 2025; 6. De raad te informeren middels een raadsinformatiebrief; 
    7. De coördinerend wethouder Buitengebied te mandateren voor eventuele kleine wijzigingen in opmaak of tekst

  6. 4.f

    In Benthuizen is een aantal ontwikkellocaties van eenzelfde ontwikkelaar. Omdat niet alle locaties zicht lenen voor alle doelgroepen en niet alles gelijktijdig ontwikkelt kan worden zijn hierover afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst.

    Voorgesteld besluit

    1 In te stemmen met het aangaan van een Samenwerkingsovereenkomst projecten De Korf II, Bentwoudlaan, Pastorie en Heerewegh 30.
    2 Wethouder Van As te machtigen deze overeenkomst te ondertekenen

  7. 4.g

    De gemeente is met initiatiefnemer GB Vastgoed B.V. in overleg geweest over de een perceel aan de dorpsstraat 92-94 te Benthuizen. Het nu voorliggende plan bevat 16 appartementen.
    Het college heeft besloten om met GB Vastgoed B.V. een Anterieure overeenkomst aan te gaan voor deze ontwikkeling.

    Voorgesteld besluit

    1 In te stemmen met het aangaan van een Anterieure overeenkomst De Korf II met GB Vastgoed B.V.
    2 Wethouder Van As te machtigen deze overeenkomst te ondertekenen

  8. 4.h

    De gemeente is met initiatiefnemer GB Vastgoed B.V. in overleg geweest over de een perceel aan de Bentwoudlaan te Benthuizen. Het nu voorliggende plan bevat 7 appartementen.
    Het college heeft besloten om met GB Vastgoed B.V. een Anterieure overeenkomst aan te gaan voor deze ontwikkeling.

    Voorgesteld besluit

    1 In te stemmen met het aangaan van de Anterieure overeenkomst Bentwoudlaan met GB Vastgoed B.V.
    2 Wethouder Van As te machtigen deze overeenkomst te ondertekenen

  9. 4.i

    De gemeente is met initiatiefnemer GB Vastgoed B.V. in overleg geweest over de een perceel aan de Albert Schweitzerlaan te Benthuizen. Het nu voorliggende plan bevat 14 appartementen.
    Het college heeft besloten om met GB Vastgoed B.V. een Anterieure overeenkomst aan te gaan voor deze ontwikkeling

    Voorgesteld besluit

    1 In te stemmen met het aangaan van een Anterieure overeenkomst De Pastorie met GB Vastgoed B.V.
    2 Wethouder Van As te machtigen deze overeenkomst te ondertekenen

  10. 4.j

    De gemeente is met initiatiefnemer GB Vastgoed B.V. in overleg geweest over de een aangepast plan voor de Heerwegh 30 te Benthuizen. Het nu voorliggende plan bevat 28 sociale huurappartementen en 5 vrije sector woningen. .
    Het college heeft besloten om met GB Vastgoed B.V. een Anterieure overeenkomst aan te gaan voor deze ontwikkeling.

    Voorgesteld besluit

    1 In te stemmen met het aangaan van een Anterieure overeenkomst Heerwegh 30 Benthuizen met GB Vastgoed B.V.
    2 Wethouder Van As te machtigen deze overeenkomst te ondertekenen.

  11. 4.k

    In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er bij de opwek van duurzame energie gestreefd wordt naar tenminste 50% lokaal eigendom. In december 2023 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen ‘Lokaal eigendom energietransitie’, waarin wordt opgeroepen om beleid te maken voor lokaal eigendom.
    Dit beleidskader is een uitwerking daarvan. Dit beleidskader omschrijft de uitgangspunten van lokaal eigendom in Alphen aan den Rijn, de leidende principes en de verwachtingen van verschillende stakeholders. Dit beleidskader zet de eerste stap om 50% lokaal eigendom verplicht te stellen en te streven naar 100% lokaal eigendom. Lokaal eigendom kan op verschillende manieren worden ingevuld, dat wordt toegelicht in dit beleidskader.

    Voorgesteld besluit

    1. Instemmen met bijgevoegd beleidskader Lokaal eigendom duurzame energie opwek
    2. Raad voor te stellen om het beleidskader Lokaal eigendom duurzame energie opwek vast te stellen
    3. Raad voor te stellen om opdracht te geven om 50% lokaal eigendom verplicht te stellen in een op te stellen gemeentelijke verordening lokaal eigendom

  12. 4.l

    In de regio Holland Rijnland zijn afspraken gemaakt over de woonruimteverdeling. Deze afspraken zijn vastgelegd in de ‘Huisvestingsverordening Holland Rijnland 2024'. De regionale huisvestingsverordening regelt een eerlijke verdeling van betaalbare huurwoningen en zorgt dat deze bij de groepen terecht komen die ze het hardst nodig hebben. De huidige verordening nadert haar maximale termijn (31 december 2025) en dient om deze reden te worden geactualiseerd. Afgelopen periode is gewerkt aan een geactualiseerde huisvestingsverordening: ‘Huisvestingsverordening Holland Rijnland 2026’. De concept verordening ligt van 1 april 2025 t/m 27 juni 2025 ter inzage. Tijdens deze periode kan de gemeenteraad een zienswijze indienen. Het college van B&W stelt voor een zienswijze in te dienen. De concept zienswijze is als bijlage toegevoegd bij het raadsvoorstel.

    Voorgesteld besluit

    1. De zienswijze op de geactualiseerde regionale huisvestingverordening vast te stellen; 
    2. De raad het concept van de Regionale huisvestingsverordening ter kennisname aan te bieden, hen te informeren via een presentatie namens Holland Rijnland en de concepten te bespreken in de commissie RED; 
    3. De raad ter besluitvorming de zienswijze en het versturen ervan naar het Algemeen Bestuur van Holland-Rijnland voor te leggen.