Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht College Besluiten

dinsdag 29 maart 2022

12:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
J.W.E. Spies

Agendapunten

  1. 1

    Vanaf 1 januari 2016 voert de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) de milieutaken voor
    de gemeente Alphen aan den Rijn uit, waarbij de ODMH is gefaciliteerd in bevoegdheden via een mandaatbesluit. Naar aanleiding van een komende wijziging van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) naar de Wet open overheid (Woo) per 1 mei 2022 en de overdracht van de uitvoering van alle gemeentelijke slooptaken per 1 maart van dit jaar is het basispakket, omvattend de taken die een omgevingsdienst voor de gemeente dient uit te voeren, gewijzigd. Gelet op deze wijziging is ook een wijziging van het mandaatbesluit voor de ODMH noodzakelijk.

    Voorgesteld besluit

    − het ‘Mandaatbesluit voor de Omgevingsdienst Midden-Holland 2022’ vast te stellen conform bijgevoegd concept-besluit;
    - dit ‘Mandaatbesluit voor de Omgevingsdienst Midden-Holland 2022’in werking te laten treden per 1 mei 2022;
    - het ‘Mandaatbesluit voor de Omgevingsdienst Midden-Holland 2022’ bekend te maken conform de Algemene wet bestuursrecht;
    - in te trekken het per 1 mei 2018 in werking getreden ‘Mandaatbesluit Omgevingsdienst Midden-Holland van 5 maart 2019’.

  2. 2

    Op grond van artikel 40 van het Reglement van Orde kunnen raadsleden schriftelijk vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. De heer E.J. Straver stelde namens de fractie van PvdA vragen over de niet meer in gebruik zijnde kolengestookte drogerij aan de Hogeveenseweg 57 en 59 in Benthuizen. Het college informeert de heer E.J. Straver, fractievoorzitter van de PvdA, met een antwoordbrief om een intrekkingsprocedure te starten, omdat de raad in zijn vergadering van 17 februari 2022 heeft besloten geen medewerking te verlenen aan een composteerinrichting aan de Hogeveenseweg 57-59 in Benthuizen.

    Voorgesteld besluit

    De artikel 40-vragen van de heer E.J. Straver, fractievoorzitter van de PvdA, inzake intrekken milieuvergunning kolengestookte drogerij Hogeveenseweg 57 en 59, Benthuizen te beantwoorden overeenkomstig bijgevoegde concept brief.

  3. 3

    Tijdens geplande onderhoudswerkzaamheden aan de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn is ter hoogte van de Hooftstraat, schade aan de oostelijke aanbrug (fiets- en wandelpad) ontdekt. Om de herstelwerkzaamheden aan de Koningin Julianabrug mogelijk te maken, heeft de gemeenteraad hiervoor een budget beschikbaar gesteld. Het is de bedoeling om de herstelwerkzaamheden onder regie van de provincie Zuid-Holland te laten uitvoeren. Hiertoe gaan de gemeente Alphen aan den Rijn en de provincie Zuid-Holland een uitvoeringsovereenkomst aan.

    Voorgesteld besluit

    In te stemmen met:
    - het uitvoeren van de herstelwerkzaamheden aan de oostelijke aanbrug en de maatregelen aan de westelijke aanbrug van de Koningin Julianabrug te laten plaatsvinden onder regie van de provincie Zuid-Holland;
    - het aangaan van bijgevoegde uitvoeringsovereenkomst met de provincie Zuid-Holland;
    - wethouder Schotanus te mandateren om de uitvoeringsovereenkomst namens het college aan te gaan, tekstuele wijzigingen door te voeren in de uitvoeringsovereenkomst en conform bijgevoegd volmacht van de burgemeester tot ondertekening ervan over te gaan.

  4. 4

    De gemeente geeft een bijdrage aan evenementen die een bijdrage leveren aan de sociale
    samenhang binnen de wijken en dorpen. Voor het organiseren van evenementen die een bijdrage
    leveren aan de sociale samenhang binnen de gemeente, ontvangen Stichting Streekfestival,
    Rotaryclub Rijnwoude en Carnavalsvereniging De Krooshappers een financiële bijdrage.

  5. 5

    Castellum B.V. is in staat geweest om een mooi theater- en bioscoopprogramma te ontwikkelen voor het 2e deel van het seizoen 2022 én het eerste half jaar van seizoen 2022-2023 (start september 2022). Uit de ingediende subsidieaanvraag blijkt dat het in de verwachting ligt dat de inkomsten in 2022 achter blijven ten opzichte van 2019, het laatste jaar dat het pand open was. In 2022 heeft dit vooral te maken met de achterblijvende bezoekersaantallen en verhuringen die door de coronapandemie nog lang niet op het oude niveau zijn. Dit is overigens een landelijke trend waar alle theaters in het land mee te maken hebben. Castellum B.V. zal voor deze kosten nog onderzoeken of zij aanspraak kunnen maken op de verschillende steunmaatregelen.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van de subsidieaanvraag Castellum B.V. 2022 voor de exploitatie van het pand en de uitvoering van culturele, sociale en maatschappelijke activiteiten.
    2. In te stemmen met het voorlopig verlenen van een subsidiebedrag ad. € 1.975.000 voor het in stand houden van de basisvoorziening en de culturele, sociale en maatschappelijke activiteiten.
      a. De dekking van dit bedrag realiseren binnen de middelen voor kunst en cultuur (65400905) voor een bedrag van € 1.684.152.
      b. De dekking van het resterende bedrag van € 290.848 te verwerken in de Voorjaarsnota 2022 middels een onttrekking aan reserve Jaaroverschrijdende budgetten.
  6. 6

    In 2021 zijn door de raad budgetten beschikbaar gesteld aan het college, ten behoeve van diverse doelstellingen en activiteiten. Bij het opmaken van de financiële jaarrekening is gebleken dat een deel van de activiteiten door zal lopen tot in 2022. Een deel van het budget dat hiervoor beschikbaar is gesteld dient daarom te worden overgeheveld naar 2022. Conform bestendige gedragslijn leidt dit tot het voorstel om circa € 1.748.000,- over te hevelen naar 2022, zodat de betreffende doelstellingen en activiteiten alsnog behaald of uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast wordt voorgesteld om € 215.000,- te bestemmen ten laste van de reserve vastgoed. Pas na definitieve besluitvorming door de raad over de jaarrekening 2021 worden de relevante financiële gevolgen verwerkt in de jaarrekening.

    Voorgesteld besluit

    1. Vooruitlopend op definitieve besluitvorming over de jaarrekening 2021 budgetten voor een totaal bedrag van € 1.748.000,- als resultaatbestemming op te nemen in de jaarrekening;
    2. Vooruitlopend op definitieve besluitvorming over de jaarrekening 2021 budget voor een totaal bedrag van € 215.000,- (huurcompensatie sport Q2/2021) als resultaat bestemming ten laste van de reserve vastgoed management op te nemen in de jaarrekening;
    3. De budgetten genoemd onder punt 1 en 2 pas na definitieve besluitvorming over de jaarrekening 2021 via een begrotingswijziging bij de Voorjaarsnota in 2022 weer beschikbaar te stellen.