Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht College Besluiten

dinsdag 12 april 2022

12:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
J.W.E. Spies

Agendapunten

  1. 4.a

    Op 29 januari 2021 is een aanvraag om omgevingsvergunning ingediend voor de realisatie van 5 zorgappartementen in de bestaande schuur op het adres Katjesweg 6 te Hazerswoude. Het is een kleinschalig plan, dat met inachtneming van de toekomstige woningbouwplannen op het nabijgelegen 3e voetbalveld van de plaatselijke voetbalclub, qua functionaliteit goed past in de omgeving. De planlocatie ligt aan de rand van het dorp.


    De aanvraag is in strijd met de op 31 maart 2016 vastgestelde en vigerende beheersverordening ‘Buitengebied Rijnwoude 2015’ voornamelijk omdat het perceel weliswaar de bestemming ‘Wonen’ kent maar er slechts 1 woning is toegestaan binnen het bouwvlak. Er is evenwel sprake van een wenselijke ontwikkeling. In de wet is een mogelijkheid opgenomen om medewerking te verlenen aan de omgevingsvergunning via een uitgebreide afwijkingsprocedure, mits de activiteit niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening, de motivering van het besluit een goede ruimtelijke onderbouwing bevat en de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen heeft afgegeven. Uit de bijbehorende ruimtelijke onderbouwing blijkt dat het project in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening. Ter plaatse van de woningen kan een goed woon- en leefmilieu worden gegarandeerd. Ook levert het project geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu op, waardoor een milieueffectrapport niet nodig is.


    Het college verleent medewerking aan de aanvraag door het opstarten van de procedure en verzoekt de gemeenteraad tot het afgeven van de vereiste verklaring van geen bedenkingen. Na afgifte van deze verklaring, worden de ontwerp stukken ter inzage gelegd. Indien er geen zienswijzen of geen zienswijzen van ruimtelijke aard worden ingediend tegen de verklaring van geen bedenkingen, dan is de verklaring van de gemeenteraad definitief. Het college neemt vervolgens nog wel het besluit omtrent de verlening van de omgevingsvergunning.

    Voorgesteld besluit

    1. Medewerking te verlenen aan de aanvraag om omgevingsvergunning voor de realisatie van 5 zorgappartementen in de bestaande schuur aan de Katjesweg 6 te Hazerswoude, door het opstarten van een procedure ex artikel 2.12 lid 1, sub a onder 3 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen omdat het geen aangewezen geval betreft (artikel 6.2.1. Bro);
    3. Geen milieueffectrapport op te stellen, omdat de activiteit geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu heeft zoals beschreven in de aanmeldnotitie m.e.r/ m.e.r paragraaf die onderdeel uitmaakt van de ruimtelijke onderbouwing;
    4. De gemeenteraad voor te stellen om een ontwerp- verklaring van geen bedenkingen af te geven en gelijktijdig de gemeenteraad voor te stellen bij geen zienswijzen of zienswijzen die niet van ruimtelijke aard zijn een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven;
    5. Na het besluit van de gemeenteraad de ontwerp omgevingsvergunning met bijbehorende stukken voor een periode van zes weken ter inzage leggen op grond van artikel 3.10 e.v. van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht juncto afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

  2. 4.c

    Het college heeft een zoekopdracht vastgesteld voor een haalbaarheidsonderzoek en mogelijke locatie voor een multifunctionele accommodatie in Hazerswoude Rijndijk. Deze is eind april 2021 vastgesteld (376988). Een belangrijk element in deze zoekopdracht is brede participatie met het dorpsoverleg, maatschappelijke partijen (onderwijs, sport, zorg) en vertegenwoordigers van gebruikers van de Som. Het college geeft in de raadsbrief een stand van zaken van de uitvoering.

    Voorgesteld besluit

    De bijgevoegde raadsbrief met de stand van zaken van het haalbaarheidsonderzoek multifunctionele accommodatie Hazerswoude Rijndijk door te sturen naar de gemeenteraad.

  3. 4.d

    Gemeente Alphen aan den Rijn heeft de ambitie om in 2050 geheel fossiel brandstofvrij, energie- en CO2- neutraal te zijn. In deze ambitie heeft de gemeente Alphen aan den Rijn als organisatie een voorbeeldfunctie en verantwoordelijkheid voor wat betreft de verduurzaming van de eigen ( gemeentelijke ) organisatie en duurzaam inkopen. In dit kader wil de Gemeente ook haar wagenpark op een geleidelijke en maatschappelijke verantwoorde manier verduurzamen. Op korte termijn moeten drie afvalinzamelvoertuigen vervangen worden. Een goed moment om de overstap naar duurzame alternatieven te maken. Echter zijn er op het moment geen "fabriek klaar" elektrische afvalinzamelvoertuigen op de markt. De voertuigen zelf zijn dus nog gewoon in diesel uitgevoerd. Om de verduurzaming van het wagenpark voort te zetten zonder de dienstverlening te berperken worden de drie nieuwe afvalinzamelvoertuigen daarom (deels) geëlektrificeerd met een afval inzamel-opbouwinstallatie "Plug-in Hybride". Hier zijn echter extra kosten aan verbonden waarmee in eerste instantie geen rekening mee kon worden gehouden.

    Voorgesteld besluit

    Een aanvullend investeringskrediet van € 192.000,- beschikbaar te stellen ten behoeve van het vervangen van drie afval-inzamelvoertuigen;
    * De investering te activeren en conform beleid af te schrijven in 8 jaar, en de kapitaallasten (rente en afschrijving) voor het gedeelte dat is toe te rekenen aan afvalinzameling onder te brengen in de KDE Afval;
    * De benodigde dekking voor de kapitaallasten (rente en afschrijving) die niet onder de KDE afval vallen dekken uit de beschikbare middelen binnen de reguliere begroting;
    * Voorgaande financiële gevolgen in de begroting te verwerken via de Voorjaarsnota 2022 en de Begroting 2023;
    * Vooruitlopend op het formeel beschikbaar komen van het budget het bedrag beschikbaar te stellen voor aanschaf van de drie voertuigen.

  4. 4.e

    Als gevolg van het verzakken van de woonwijk moeten er ophoogwerkzaamheden worden uitgevoerd. De boomeffectenanalyse (BEA) die gedaan is om het effect van deze werkzaamheden op de bomen te onderzoeken, laat zien dat veel bomen in de woonomgeving teveel schade zullen ondervinden om gehandhaafd te worden. Het voorstel is op basis van een proef af te wijken van het bepaalde in de BEA. Daarmee ook bereid zijn een zeker risico te nemen. Met het opzetten van een experiment bij een nader te bepalen  aantal bomen, wordt gepoogd onder geconditioneerde omstandigheden meer bomen te sparen. Zo willen wij onderzoeken of het ophogen met meer luchtdoorlatende grond of de wortelkuit vrijhouden van grond tot een positief resultaat gaan leiden. Vervolgens wordt de gezondheid van de bomen voor een periode van 5 jaar gevolgd.

    Voorgesteld besluit

    Bijgaande antwoordbrief aan bewoners te verzenden.

  5. 5.a

    Op grond van de wet (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en het hieruit voortvloeiende Besluit omgevingsrecht) zijn we verplicht om jaarlijks een uitvoeringsprogramma vast te stellen, waarin we aangeven welke activiteiten we in het komende jaar zullen uitvoeren op het gebied van vergunningverlening en handhaving van het omgevingsrecht.
    Het uitvoeringsprogramma moet jaarlijks geëvalueerd worden en vastgelegd worden in een verslag. Na vaststelling moet dat verslag gedeeld moet worden met de gemeenteraad en Provinciale Staten (in het kader van interbestuurlijk toezicht). De evaluatie van het jaar 2021 is vastgelegd in het Jaarverslag VTH Wabo 2021.

    Voorgesteld besluit

    1. Vaststellen van het Jaarverslag Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Wabo 2021;
    2. De Gemeenteraad en Provinciale Staten van Zuid-Holland hierover te informeren.
  6. 5.c

    De Gemeente Alphen aan den Rijn levert een evenementenbijdrage citymarketing aan de organisatie van de eredivisie beachvolleybal 2022 in Boskoop, waarmee de gemeente op sportieve wijze op de kaart wordt gezet.

    Voorgesteld besluit

    In te stemmen met het verlenen van een voorlopige bijdrage van € 10.000,- uit het evenementenbudget citymarketing aan Sportworx Nederland voor het organiseren van de eredivisie beachvolleybal in Boskoop.

  7. 5.d

    Van Wijnen Projectontwikkeling West BV heeft het voornemen om 57 woningen te realiseren op de locatie Voorweg 14 B en 14C in Hazerswoude-Dorp. Door het afsluiten van een Anterieure Overeenkomst voldoet de gemeente aan het wettelijk kostenverhaal.

    Voorgesteld besluit

    1. Met Van Wijnen Projectontwikkeling West BV een Anterieure Overeenkomst te sluiten, één en ander volgens bijgevoegd concept;
    2. Wethouder Van As te mandateren om overeenkomsten namens uw college aan te gaan, tekstuele wijzigingen door te voeren in overeenkomsten en conform bijgevoegde volmacht tot ondertekening van de definitieve overeenkomst over te gaan;
    3. In te stemmen met het voorbereiden van een grondverkoop van het deel van het gemeentelijk perceel, kadastraal bekend gemeente Hazerswoude, sectie D, met nummer 1701, ter grootte van circa 892m² onder de condities zoals opgenomen in de anterieure overeenkomst;
    4. De faciliterende projectexploitatie “Voorweg 14B/14C” te openen en vast te stellen en de financiële gevolgen (balansmutatie), conform het actuele Besluit Begroting en Verantwoording, op te nemen en te verwerken in de begroting/administratie via de eerst volgende actualisatie van het MPG.

  8. 5.e

    Van 26 januari tot en met 9 maart 2022 heeft het ontwerpbestemmingsplan ‘Vinkebuurt 116- 118, Zwammerdam’ ter inzage gelegen. Het bestemmingsplan voorziet in de bouw van 3 nieuwbouwwoningen op de locatie Vinkebuurt 116- 118. In de bestaande situatie bevindt zich hier een leegstaand bedrijfsgebouw en een verouderde burgerwoning. Met het plan wordt een ruimtelijke kwaliteitsslag gemaakt en zal het woon- en leefklimaat worden verbeterd. Er zijn geen zienswijzen ingediend tegen het plan gedurende de ter inzage legging. Dit geeft aanleiding om aan de gemeenteraad voor te stellen het bestemmingsplan ‘Vinkebuurt 116- 118, Zwammerdam’ ongewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Voor meer toelichting wordt verwezen naar het bijbehorende raadsvoorstel en –besluit en de daarvan deel uitmakende bijlagen.”

    Voorgesteld besluit

    Aan de gemeenteraad voor te stellen:
    1. Het bestemmingsplan ‘Vinkebuurt 116- 118, Zwammerdam’ met identificatienummer NL.IMRO.0484.ZDvinkebuurt116118-VA01 ongewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.
    2. Geen exploitatieplan vast te stellen op grond van artikel 6.12, tweede lid onder a van de Wet ruimtelijke ordening, omdat de kosten van de grondexploitatie anderszins verzekerd zijn.

  9. 5.f

    Van 23 december 2021 tot en met 2 februari 2022 heeft het ontwerpbestemmingsplan Herbestemmen sierteelt buiten de contour 2021 voor een ieder ter inzage gelegen.


    Het (ontwerp)bestemmingsplan voorziet in het amoveren van sierteeltbedrijven, gesitueerd buiten het sierteeltconcentratiegebied van de Greenport Boskoop, het realiseren van compensatiewoningen en/of –rechten op grond van de ruimte-voor-ruimteregeling, het omzetten van bedrijfswoningen naar burger/plattelandswoningen, het veranderen van een bedrijfsbestemming en het verruimen van woonbestemmingen. De percelen, waarop het plan betrekking heeft, zijn: Dijk tussen 2a en 3 en Noordpolder 10 te Benthuizen/ Heimansbuurt 2 en Toegangseweg 5 te Alphen aan den Rijn/ Ringdijk 3, Voorweg 34b,  Westeinde 31-33, 32a, 39a, 39c en Westzijdeweg achter 21-23 en 27 te Hazerswoude-Dorp.


    Tijdens de inzageperiode zijnop het ontwerpbestemmingsplan vierzienswijze ingekomen. Deze zienswijzengevenaanleiding de gemeenteraad voor te stellen om het bestemmingsplan op enkele punten gewijzigd vast te stellen.


    Verwezen wordt naar het bijbehorende raadsvoorstel en –besluit en de daarvan deel uitmakende bijlagen.

    Voorgesteld besluit

    De raad voor te stellen om:
    1. De Nota van zienswijzen en ambtshalve aanpassingen naar aanleiding van het ontwerpbestemmingsplan Herbestemmen sierteelt buiten de contour 2021 (bijlage 1) vast te stellen;
    2. Met inachtneming van de beslispunt 1, het bestemmingsplan Herbestemmen sierteelt buiten de contour 2021 met identificatienummer NL.IMRO.0484.hrsierteeltbdc2021-VA01, met de bijbehorende bestanden, gewijzigd vast te stellen;
    3. De analoge afgeleide verbeelding van het bestemmingsplan Herbestemmen sierteelt buiten de contour 2021 gewijzigd vast te stellen;
    4. Geen exploitatieplan vast te stellen op grond van artikel 6.12, tweede lid, onder a, van de Wetruimtelijke ordening, omdat de kosten van de grondexploitatie anderszins verzekerd zijn.