Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht College Besluiten

dinsdag 7 juni 2022

12:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
J.W.E. Spies

Agendapunten

  1. 1

    De Groene Hart Koerier verzorgt de lokale nieuwsvoorziening in de dorpskernen Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn en het buurtschap Groenendijk. Voor inwoners, verenigingen en ondernemers is de GHK het medium om te communiceren en te adverteren. De GHK heeft op 11 april jl. een subsidieaanvraag ingediend voor het (gratis) wekelijks kunnen uitbrengen van het huis-aan-huisblad. Deze subsidie van 55.000 euro is getoetst en afgewezen. Vanuit het leefbaarheidsbudget voor deze dorpskernen en in overleg met de dorpsoverleggen van de kernen is getoetst of GHK in aanmerking komt voor een eenmalige bijdrage. Besloten is dat een eenmalige bijdrage wordt verstrekt van 10.000 euro.

    Voorgesteld besluit

    1. de subsidieaanvraag van de Groene Hart Koerier van 11 april jl. af te wijzen.
    2. een eenmalige bijdrage te verstekken van 10.000 euro uit het leefbaarheidsbudget dat wordt beheerd door team Wijken en Kernen.

  2. 2

    Op 17 januari 2022, ontvangen op 18 januari 2022, is een bezwaarschrift ingediend door de eigenaar van het perceel Koninginneweg 15 te Boskoop. Het bezwaar is gericht tegen het besluit van 9 december 2021, tot het aanwijzen van de ‘Villa van Teylingen’, aan de Koninginneweg 15 te Boskoop, als gemeentelijk monument. Over het bezwaarschrift is advies gevraagd aan de commissie bezwaarschriften. Op 21 april 2022 heeft de commissie haar advies uitgebracht. Het college heeft het advies van de commissie overgenomen, omdat geen redenen bekend zijn om aan te nemen dat sprake is van een onredelijk tot stand gekomen commissie-advies. Besloten is om het bezwaarschrift ontvankelijk te verklaren en het bestreden besluit tot het aanwijzen van de villa als gemeentelijk monument in stand te laten, maar de motivering van dit besluit in beslissing op bezwaar aan te vullen.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van het bezwaarschrift van Leyten Vastgoedontwikkeling B.V. van 18 januari 2022 tegen het besluit van 9 december 2021, tot het aanwijzen van de ‘Villa van Teylingen’, aan de Koninginneweg 15 te Boskoop, als gemeentelijk monument;
    2. Kennis te nemen van het advies van de Commissie bezwaarschriften van 21 april 2022;
    3. Het bezwaarschrift ontvankelijk te verklaren;
    4. Het bestreden besluit tot het aanwijzen van de ‘Villa van Teylingen’, aan de Koninginneweg 15 te Boskoop, als gemeentelijk monument in stand te laten, maar de motivering van dit besluit in beslissing op bezwaar aan te vullen, waarbij verwezen wordt naar de overwegingen in het advies van de commissie bezwaarschriften en de overwegingen in het verweerschrift van 28 februari 2022 (met bijbehorende stukken).
  3. 3

    Naar aanleiding van zowel de bestuursopdracht (collegebesluit 2 november 2021, zaaknummer 411185) als het resultaat 1e fase bestuursopdracht (collegebesluit 18 januari 2022, zaaknummer 2821821 zijn via de Griffie, door de heer Du Chatinier namens de fractie van de Christen Unie, vragen gesteld. De vragen zijn beantwoord.

    Voorgesteld besluit

    - De beantwoording van de Artikel 1 vragen met betrekking tot de bestuursopdracht Multifunctionele Sportaccommodaties (MFS)

  4. 4

    Naar aanleiding van de Kunst- en Cultuurvisie gemeente Alphen aan den Rijn 2021-2030 is
    een subsidieregeling Kunst en Cultuur 2023-2030 opgesteld. In de regeling zijn criteria voor
    de toekenning van structurele subsidies opgenomen voor zowel vrijwilligers- als
    professionele organisaties binnen de kaders van kunst en cultuur. Deze regeling is
    aanvullend op de Algemene subsidieverordening 2020 (Asv 2020).
    Met de nieuwe regeling wordt een toets op basis van een puntensysteem ingevoerd. Dit is
    nieuw in onze gemeente. We beogen een eerlijker en vooral transparanter systeem voor het
    verdelen van de schaarse subsidiemiddelen. Het gaat er met name om op welke manier de
    organisaties inhoudelijk gezien een bijdrage leveren aan de speerpunten uit de kunst- en
    cultuurvisie 2021-2030. De concept-regeling was opengesteld voor een inspraakronde
    tussen 11 maart en 22 april 2022. De reacties gaven aanleiding voor enkele aanpassingen.
    Onder voorbehoud van het raadsbesluit waarin de subsidieplafonds worden vastgesteld
    kunnen aanvragen voor het subsidietijdvak 2023-2026 van 15 juli tot 1 september 2022
    worden ingediend.

    Voorgesteld besluit

    • Kennis te nemen van de inspraak reacties en in stemmen met de beantwoording (zie bijlage).
    • In te stemmen met de definitieve subsidieregeling Kunst en Cultuur 2023-2030 en deze vast
    te stellen.
    • De gemeenteraad kennis te laten nemen van het collegebesluit en vragen de daarbij
    behorende subsidieplafonds vast te stellen, conform het bijgaande raadsvoorstel.
    • Na het besluit van de gemeenteraad de subsidieplafonds te publiceren en te verwerken in de
    begroting 2023 en verder.
    • Voorafgaand aan de tweede vierjaarlijkse periode deze subsidieregeling te evalueren en te
    bepalen of er aanpassingen gewenst zijn voor de 2e cyclus (2027-2030)

  5. 5

    Van 24 maart tot en met 4 mei 2022 heeft het ontwerpbestemmingsplan Herbestemmen sierteelt binnen de contour 2021 voor een ieder ter inzage gelegen. Het (ontwerp)bestemmingsplan voorziet in het omzetten van drie bedrijfswoningen, het wijzigen van een bedrijfsperceel met het oog op een toekomstbestendige bedrijfsvoering, het bestemmen van een restperceel voor een passende bedrijfsfunctie, het verwerken van een verleende vergunning voor opslagboxen en het via de toepassing van de Ruimte-voor-Ruimte-regeling realiseren van een nieuwe woning. De percelen, waarop het plan betrekking heeft, zijn: Baanwegsekade 20-24/Jagerspad 10 en Biezen 103-105 en achter 107 in Boskoop en Burgemeester Smitweg tussen 17 en 19 en Loeteweg 9 in Hazerswoude-Dorp. Tijdens de inzageperiode zijn op het ontwerpbestemmingsplan twee zienswijzen ingekomen. Eén van deze zienswijzen geeftaanleiding de gemeenteraad voor te stellen om het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen. Verwezen wordt naar het bijbehorende raadsvoorstel en –besluit en de daarvan deel uitmakende bijlagen.

    Voorgesteld besluit

    De raad voor te stellen om:
    1. De Nota van zienswijzen en ambtshalve aanpassingen naar aanleiding van het ontwerpbestemmingsplan Herbestemmen sierteelt binnen de contour 2021 (bijlage 1) vast te stellen;
    2. Met inachtneming van de beslispunt 1, het bestemmingsplan Herbestemmen sierteelt binnen de contour 2021 met identificatienummer NL.IMRO.0484.hrsierteeltbindc21-VA01, met de bijbehorende bestanden, gewijzigd vast te stellen;
    3. De analoge afgeleide verbeelding van het bestemmingsplan Herbestemmen sierteelt binnen de contour 2021 gewijzigd vast te stellen;
    4. Geen exploitatieplan vast te stellen op grond van artikel 6.12, tweede lid, onder a, van de Wetruimtelijke ordening, omdat de kosten van de grondexploitatie anderszins verzekerd zijn.

  6. 6

    Gedurende 5 weken hebben vastgoedeigenaren in het centrum van Boskoop de gelegenheid gekregen zich voor of tegen de invoering van de BIZ vastgoedeigenaren centrum Boskoop 2022-2026 uit te spreken. In aanwezigheid van de notaris zijn op woensdag 18 april 2022 de stemmen geteld. Hieruit is gebleken dat er sprake is van voldoende draagvlak, zoals bedoeld in de wet op de Bedrijven Investeringszones. Gezien deze uitslag besluit het college de verordening 'Bedrijven Investeringszone (BIZ) eigenaren centrum Boskoop 2022-2026' met terugwerkende kracht per 1-1-2022 in werking te laten treden. Daarmee is het centrum van Boskoop weer voor vijf jaar lang een BIZ gebied.

    Voorgesteld besluit

    De 'Verordening Bedrijven Investeringszone (BIZ) vastgoedeigenaren centrum Boskoop 2022-2026’ - met registratiekenmerk 2021-413487 in werking te laten treden.

  7. 7

    De eigenaar van het perceel Gnephoek 15 wil een twee- onder- een- kapwoning realiseren op het perceel. Hiervoor dient de vervallen bestaande woning te worden gesloopt. Voor dit voornemen is een ruimtelijke procedure noodzakelijk en heeft de initiatiefnemer een ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Voorafgaand aan het besluit van het college van B&W over ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan is besloten over de anterieure overeenkomst. Door een overeenkomst aan te gaan is het kostenverhaal anderszins verzekerd en is de financiële uitvoerbaarheid van de plannen gewaarborgd. Een zakelijke beschrijving van de inhoud van de overeenkomst wordt voor een periode van zes weken ter inzage gelegd.


    Burgermeester en wethouders hebben na het besluit over de anterieure overeenkomst het ontwerpbestemmingsplan ‘Gnephoek 15- 17, vastgesteld’. Het plan voorziet in de nieuwbouw van een twee- onder- een- kapwoning op de locatie Gnephoek 15 te Alphen aan den Rijn. In de huidige situatie bevindt zich hier een leegstaande en vervallen woning.


    Het plan voor de realisatie van de twee- onder- een- kapwoning past niet binnen de vigerende beheersverordening ‘Buitengebied Alphen- West’. Het plan voor de twee- onder- een- kapwoning overschrijdt namelijk het bouwvlak van de bestaande woning.


    Daarnaast worden de hoogtematen overschreden en wordt er gebouwd binnen de dubbelbestemming ‘Waterstaat- waterkering’. Voor het bouwen in de waterkering is advies van het Hoogheemraadschap van Rijnland nodig.
    Daarnaast gelden de bestemmingsplannen ‘Geluidszone industrieterrein Oude Rijn’, ‘Geluidszone industrieterrein Heimanswetering’, ‘paraplubestemmingsplan parkeren’ en ‘paraplubestemmingsplan archeologie’ voor het betreffende plangebied. In de toelichting van het
    bestemmingsplan Gnephoek 15- 17 is gemotiveerd waarom deze vigerende bestemmingsplannen geen belemmering vormt voor het plan.


    De regels en de verbeelding van het ontwerpbestemmingsplan ‘Gnephoek 15- 17, Alphen aan den Rijn’ voorzien in een juridische planologische regeling om de woningbouw mogelijk te maken. In de toelichting (inclusief bijlagen) van het bestemmingsplan wordt beargumenteerd dat het plan niet strijdig is met een goede ruimtelijke ordening.


    Om deze reden heeft het college besloten om het ontwerpbestemmingsplan ‘Gnephoek 15- 17, Alphen aan den Rijn’ vast te stellen en het plan voor een periode van zes weken ter inzage te leggen met de mogelijkheid om zienswijze in te dienen.

    Voorgesteld besluit

    1. Een anterieure overeenkomst aan te gaan voor de ontwikkeling Gnephoek 15- 17 te Alphen aan den Rijn.
    2. Wethouder van As mandateren voor de ondertekening van de overeenkomst.
    3. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Gnephoek 15- 17, Alphen aan den Rijn’ met identificatienummer NL.IMRO.0484.Agnephoek15en17-ON01 vast te stellen.
    4. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Gnephoek 15- 17, Alphen aan den Rijn voor een periode van zes weken ter inzage te leggen.

  8. 8

    Ontwikkelaar Kop West Alphen BV is voornemens op de locatie Hoorn 75 tot en met 79 en Ondernemingsweg 1a een gemengd woon- en werkgebied en openbare ruimte te realiseren. Er wordt hierbij uitgegaan van een programma van ongeveer 330 woningen en 15.000 vierkante meter commerciële functies, waaronder (creatieve) bedrijvigheid (t/m cat. 3.2), kleinschalige kantoren, horeca en volumineuze detailhandel met bijbehorende parkeervoorzieningen. Van deze circa 330 woningen zal minimaal 25% sociale huurwoningen betreffen en daarnaast zal minimaal 20% van de woningen in de categorie middendure woningen komen te vallen. Kop West heeft zelf de ambitie om 30% middenduur te gaan realiseren.
    Het betreft hier een particuliere ontwikkeling waarbij de gemeente een faciliterende rol heeft. Op 6 juli 2021 heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met de anterieure overeenkomst waarmee de publieke kosten voor deze ontwikkeling worden verhaald op de ontwikkelaar. Om de ontwikkeling mogelijk te maken, is een herziening van het bestemmingsplan nodig. Hiervoor is een ontwerpbestemmingsplan opgesteld. In dit ontwerpbestemmingsplan zijn de uitgangspunten voor de ontwikkeling juridisch vastgelegd en is de haalbaarheid van de ontwikkeling toegelicht. Het college heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan en de bijbehorende stukken. Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarden geluid worden zes weken ter inzage gelegd. Een ieder heeft dan de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. Daarnaast is een concept beeldkwaliteitsplan opgesteld waarin de welstandseisen voor de voorgenomen ontwikkeling zijn vastgelegd. Dit beeldkwaliteitsplan wordt eveneens ter inzage gelegd en hierop kunnen inspraakreacties worden gegeven.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te geven van de voorbereiding van het bestemmingsplan conform artikel 1.3.1 Besluit ruimtelijke ordening;
    2. Geen milieueffectrapport op te stellen voorafgaand aan de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan;
    3. Het ontwerpbestemmingsplan Kop West, Alphen aan den Rijn met identificatienummer NL.IMRO.0484.Akopwest-ON01 met de bijbehorende bestanden, vast te stellen;
    4. De analoge afgeleide verbeelding van het ontwerpbestemmingsplan Kop West, Alphen aan den Rijn vast te stellen;
    5. Het ontwerpbestemmingsplan en bijbehorend ontwerpbesluit hogere waarden geluid gedurende zes weken ter inzage te leggen, waarbij voor een ieder de gelegenheid bestaat om zienswijzen in te dienen;
    6. Het concept beeldkwaliteitsplan gedurende zes weken ter inzage te leggen, waarbij voor een ieder de gelegenheid bestaat om een inspraakreactie te geven;
    7. In te stemmen met het inzetten van gronden op bedrijventerrein Hoogewaard voor de compensatie van het transformeren van bedrijventerrein en de procedure voor de daarvoor geldende wijzigingsbevoegdheid op korte termijn voor te bereiden;
    8. De gemeenteraad te informeren met bijgevoegde (concept) raadsinformatiebrief.
  9. 9

    Burgemeester en wethouders hebben het ontwerpbestemmingsplan ‘Ridderbuurt 83- 83a, Alphen aan den Rijn’ vastgesteld. Het plan voorziet in de herbouw van een voormalige agrarische bedrijfswoning op de locatie Ridderbuurt 83 en het omzetten van de bestaande agrarische bedrijfswoning op nummer 83a naar een plattelandswoning. In de huidige situatie bevindt de voormalige bedrijfswoning op nummer 83 zich in ruïneuze staat.


    Het plan past niet binnen het vigerende bestemmingsplan ‘Buitengebied Alphen Noord’ omdat op grond van het vigerende agrarische bestemming slechts 1 (voormalige) bedrijfswoning toegestaan is binnen het bouwvlak. Deze bedrijfswoning bevindt zich al op nummer 83a. De herbouw van de voormalige bedrijfswoning op nummer 83 is dus strijdig met het bestemmingsplan. Daarnaast is het niet toegestaan voor derden (personen zonder functionele binding met het bedrijf) om een bedrijfswoning te bewonen. Daarom wordt met het bestemmingsplan Ridderbuurt 83 en 83a, Alphen aan den Rijn de bestaande bedrijfswoning op nummer 83a omgezet naar plattelandswoning. Zodoende kunnen de familieleden van initiatiefnemer (die niet meer werkzaam zijn binnen het bedrijf) op de locatie blijven wonen.


    De regels en de verbeelding van het ontwerpbestemmingsplan ‘Ridderbuurt 83- 83a, Alphen aan den Rijn’ voorzien in een juridische planologische regeling om de herbouw van de voormalige bedrijfswoning mogelijk te maken en de bestaande bedrijfswoning op nummer 83a om te zetten naar plattelandswoning. In de toelichting (inclusief bijlagen) van het bestemmingsplan wordt beargumenteerd dat het plan niet strijdig is met een goede ruimtelijke ordening.


    Om deze reden heeft het college besloten om het ontwerpbestemmingsplan ‘Ridderbuurt 83- 83a, Alphen aan den Rijn’ vast te stellen en het plan voor een periode van zes weken ter inzage te leggen met de mogelijkheid om zienswijze in te dienen.

    Voorgesteld besluit

    1. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Ridderbuurt 83- 83a, Alphen aan den Rijn met identificatienummer NL.IMRO.0484.Aridderbuurt8383a-ON01 vast te stellen.
    2. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Ridderbuurt 83- 83a, Alphen aan den Rijn’ voor een periode van zes weken ter inzage te leggen.

  10. 10

    Op de locatie Nieuwkoopseweg 5 en 7 in Aarlanderveen is een varkenshouderij gevestigd met daarbij twee bedrijfswoningen en diverse stallen en schuren. De eigenaar is voornemens de varkenshouderij te beëindigen en de meeste opstallen te saneren. Het saneren van de varkenshouderij en de diverse opstallen zorgt voor een ruimtelijke kwaliteitswinst. In ruil voor de sanering mogen drie compensatiewoningen worden teruggebouwd en mogen de twee bestaande bedrijfswoningen worden omgezet naar burgerwoning. Deze compensatiewoningen worden zorgvuldig ingepast op de locatie en ook in de omgeving. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken is een bestemmingsplan opgesteld. Het college heeft besloten het ontwerpbestemmingsplan vrij te geven voor inspraak om de vervolgfunctie naar wonen juridisch/planologisch mogelijk gemaakt. De afspraken over deze herontwikkeling worden vastgelegd in een anterieure overeenkomst tussen initiatiefnemer en de gemeente. Deze overeenkomst bevat onder andere afspraken over de bijdrage voor de planologische procedure en afwenteling van planschade.

    Voorgesteld besluit

    Besluit:
    1 .Met initiatiefnemer een anterieure overeenkomst te sluiten overeenkomstig bijgevoegd concept;
    2. Het ontwerpbestemmingsplan Nieuwkoopseweg 5 en 7, Aarlanderveen met identificatienummer NL.IMRO.0484.AVnieuwkoopseweg5-ON01 en de bijbehorende bestanden, vast te stellen;
    3. De analoge afgeleide verbeelding van het ontwerpbestemmingsplan Nieuwkoopseweg 5 en 7, Aarlanderveen vast te stellen;
    4. Het opstellen van een milieueffectrapport (MER) wordt niet nodig geacht, er wordt ingestemd met de vormvrije m.e.r.-beoordeling zoals opgenomen in de toelichting (bijlage) van het ontwerpbestemmingsplan;
    5. Het ontwerpbestemmingsplan Nieuwkoopseweg 5 en 7, Aarlanderveen gedurende zes weken ter inzage te leggen;
    6. Het ontwerpbestemmingsplan Nieuwkoopseweg 5 en 7, Aarlanderveen ter kennisname te brengen aan de gemeenteraad.