Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht College Besluiten

dinsdag 22 augustus 2023

12:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
J.W.E. Spies

Agendapunten

  1. 1

    Vanuit de Rijksoverheid hebben gemeenten een taakstelling om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn zijn vanaf maart 2022 op diverse plaatsen gemeentelijke opvanglocaties gerealiseerd. De Noorderkeerkring is met bijna 220 plekken de grootste gemeentelijke opvanglocatie. Deze locatie gaat eind 2023 dicht. Voor de Oekraïense vluchtelingen die nu op de Noorderkeerkring opgevangen worden, moet de gemeente tijdig vervangende opvangplekken realiseren.Het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente biedt de mogelijkheid om gemotiveerd af te wijken van de geldende procedures. Om verbouwingen van bestaande kantoorpanden en de ontwikkeling van locaties voor tijdelijke huisvesting voor eind 2023 mogelijk te maken, is afwijken van het inkoop- en aanbestedingsbeleid noodzakelijk. Het college heeft op 9 mei 2023 al besloten tot afwijking van het inkoop- en aanbestedingsbeleid voor een aantal specifieke locaties alsook voor nader te bepalen locaties voor de opvang van oorlogsvluchtelingen. Het college vult dit besluit nu aan met afwijking van het inkoop- en aanbestedingsbeleid specifiek voor de locaties Steekterweg 29 en 202 in Alphen aan den Rijn.

    Voorgesteld besluit

    1. Ter nadere precisering van beslispunten 3 en 4 van het collegebesluit van 9 mei 2023 af te wijken van het inkoop- en aanbestedingsbeleid en de volgende werken enkelvoudig onderhands uit te vragen:
    a. “woon – en bouwrijp maken van de tijdelijke locatie Steekterweg 29 en 202 te Alphen aan den Rijn tbv de tijdelijke huisvesting voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen”;
    b. “aankoop van woningen en verbouwing van bestaande panden voor de locatie Steekterweg 29 t.b.v. de tijdelijke huisvesting voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen”.

  2. 2

    Op 14 oktober 2021 is er door D66, SGP, CDA en PvdA een motie vreemd ingebracht waarin werd verzocht te onderzoeken op welke wijze een opt-in systeem voor ongeadresseerd reclamedrukwerk met gebruikmaking van een ja/ja sticker ingevoerd kan worden. Deze motie is aangenomen. 
    Omdat destijds al bekend was dat door de branchevereniging voor alle distributiebedrijven DBmail een digitaal systeem ontwikkeld zou worden waarmee op elk adres in Nederland kan worden aangegeven of reclamefolders mogen worden verspreid werd besloten deze ontwikkeling af te wachten. 
    Inmiddels is bekend geworden dat dit digitale systeem in september 2023 landelijk wordt geïntroduceerd.

    Voorgesteld besluit

    De motie vreemd d.d. 14 oktober 2021 van D66, SGP, CDA en PvdA betreffende Ja-Ja stickers als afgedaan te beschouwen vanwege de introductie van een digitaal systeem waarmee per september 2023 op elk adres in Nederland kan worden aangegeven of reclamefolders mogen worden verspreid.

  3. 3

    De heer Blom van de raadsfractie van Nieuw Elan heeft vragen gesteld over de ideeën die de Vrienden van Park Zegersloot hebben aangeboden aan de gemeente. Het college heeft de vragen schriftelijk beantwoord.

    Voorgesteld besluit

    De artikel 40 vragen van de heer Blom, namens de fractie van Nieuw Elan, te beantwoorden met bijgevoegde brief.

  4. 4

    In de brief worden artikel 40 vragen van de heer J. Matthijssen (VVD) beantwoord. Het betreft vragen over de Hondenbelasting.

    Voorgesteld besluit

    Instemmen met beantwoording van artikel 40 vragen middels bijgevoegde brief.

  5. 5

    Op grond van artikel 40 van het Reglement van Orde Gemeenteraad heeft de heer R. Blom (Nieuw Elan) vragen gesteld over het niet realiseren van afspraken na toezegging van oplossingen. Deze vragen worden met bijgaande brief beantwoord.

    Voorgesteld besluit

    De beantwoording van de art. 40 vragen verzenden aan de heer Blom (Nieuw Elan).

  6. 6

    Van 20 oktober tot en met 30 november 2022 heeft het ontwerpbestemmingsplan Goudse Rijweg 149 en 151A, Boskoop voor een ieder ter inzage gelegen. Het (ontwerp)bestemmingsplan voorziet in het transformeren van kweekgronden en het saneren van alle bedrijfsopstallen ten behoeve van de bouw van 10 vrijstaande woningen (Ruimte-voorRuimte regeling) op de locatie Goudse Rijweg 149 en 151A, Boskoop. Het plan heeft tevens betrekking op de locaties J.C. Hoogendoornlaan achter 35, Alphen aan den Rijn en Westeinde achter 2, Hazerswoude-Dorp. Voor de sanering van de kweekgronden op deze locaties zijn eerder al omgevingsvergunningen verleend en het woningbouwcontingent dat daarmee is ontstaan wordt ingezet op de locatie Goudse Rijweg 149 en 151A, Boskoop. Tijdens de inzageperiode zijn op het ontwerpbestemmingsplan acht zienswijzen ingekomen. Deze zienswijzen geven aanleiding de gemeenteraad voor te stellen om het bestemmingsplan op enkele punten gewijzigd vast te stellen.

    Voorgesteld besluit

    De raad voor te stellen om: 
    1. De Nota van beantwoording zienswijzen naar aanleiding van het ontwerpbestemmingsplan Goudse Rijweg 149 en 151A, Boskoop (bijlage 1) vast te stellen; 
    2. Met inachtneming van de beslispunt 1, het bestemmingsplan Goudse Rijweg 149 en 151A, Boskoop met identificatienummer NL.IMRO.0484.BKgdserijwg149151A-VA01, met de bijbehorende bestanden, gewijzigd vast te stellen; 
    3. De analoge afgeleide versie van het bestemmingsplan Goudse Rijweg 149 en 151A, Boskoop gewijzigd vast te stellen; 
    4. Geen exploitatieplan vast te stellen op grond van artikel 6.12, tweede lid, onder a, van de Wet ruimtelijke ordening, omdat de kosten van de grondexploitatie anderszins verzekerd zijn.

  7. 7

    Vanaf 1 januari 2022 is de bevoegdheid van het college om een briefadres toe te kennen in de Wet basisregistratie personen (BRP) gewijzigd in een verplichting. Als er geen briefadresgever beschikbaar is, moet een adres van de gemeente gekozen worden. Er heeft een evaluatie plaats gevonden naar de effecten op de briefadressen in Alphen aan den Rijn. Het aantal briefadressen zonder duidelijke reden is toegenomen en een deel van de kwetsbare groep is buiten beeld geraakt. Daarnaast is het toezicht op de kwaliteit van de BRP onder druk komen te staan. Er worden aanbevelingen gedaan om enerzijds het maatwerk voor de kwetsbaren te kunnen blijven leveren en anderzijds te kunnen toetsen op de rechtmatigheid van de overige briefadressen.

    Voorgesteld besluit

    In te stemmen met de aanbevelingen zoals opgenomen in de evaluatie bijzondere briefadressen

  8. 8

    Gemeente Alphen aan den Rijn dient te (blijven) voorzien in tenminste 471 opvangplaatsen voor vluchtelingen uit Oekraïne (peildatum 1 augustus 2023). De opvanglocatie aan de Noorderkeerkring in Alphen aan den Rijn sluit eind 2023. De gemeente dient daarom op korte termijn bijna 220 vervangende opvangplaatsen te realiseren. Voor drie andere opvanglocaties lopen de huidige contracten in de eerste helft van 2024 af. Dit leidt mogelijk tot aanvullende behoefte aan vervangende opvangplaatsen.
    Oekraïense vluchtelingen worden inmiddels al langer dan een jaar opgevangen. Gemeente Alphen aan den Rijn streeft daarom bij de realisatie van vervangende opvangplaatsen naar meer privacy en zelfstandigheid in de vorm van kleinschalige woonunits. Deze woonunits zijn daarmee tevens geschikt voor de tijdelijke huisvesting van andere doelgroepen in de toekomst. Het college heeft voor de aanschaf van deze woonunits een Programma van Eisen vastgesteld.

    Voorgesteld besluit

    • het ‘Programma van Eisen tijdelijke huisvesting’ vast te stellen;
    • voor zelfstandige woonruimtes af te wijken van de Nadere Regels Tijdelijk Wonen 2021 ten aanzien van de minimale oppervlakte-vereisten;
    • de programmamanager Nieuwkomers te mandateren om voor specifieke locaties op aspecten van ondergeschikt belang gemotiveerd af te wijken van het Programma van Eisen.
  9. 9

    In oktober vorig jaar bracht de heer Kuijken – op verzoek van minister De Jonge – een onafhankelijk advies uit over de ontwikkelingsmogelijkheden van de Gnephoek. In dit advies stelt hij dat het scenario met 5.500 woningen in het zuidelijke en oostelijke deel van de Gnephoek, 50 hectare natuur en 30 hectare groen en water het meest kansrijk is om verder te onderzoeken en uit te werken. Minister De Jonge heeft dit advies overgenomen. De gemeente heeft dit scenario uitgewerkt in het eindconcept contourenplan Gnephoek.
    Op 6 juli is het eindconcept besproken in een bestuurlijk overleg tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap Rijnland, de regio Holland Rijnland en de gemeente Alphen aan den Rijn. Voorafgaand aan het bestuurlijk overleg heeft de heer Kuijken een rapportage opgesteld over de begeleiding van de invulling van scenario 3.1 uit het advies over de toekomst van de Gnephoekpolder e.o.. Het college van Burgemeester en Wethouders informeert de gemeenteraad over de inhoud van het eindconcept contourenplan Gnephoek, de uitkomsten van de rapportage van de heer Kuijken en de resultaten van het bestuurlijk overleg over het eindconcept contourenplan.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van de rapportage van de heer Kuijken aan de Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over de begeleiding van de invulling van scenario 3.1 uit het advies over de toekomst van de Gnephoekpolder e.o. d.d. 29 juni 2023;
    2. Kennis te nemen van het eindconcept contourenplan Gnephoek;
    3. De gemeenteraad met bijgevoegde conceptbrief te informeren over het eindconcept contourenplan Gnephoek, de rapportage van de heer Kuijken en de uitkomsten van het bestuurlijk overleg.

  10. 10

    Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn (SLA) e.o. voert sinds 2007 een aantal taken voor de gemeente Alphen aan den Rijn uit. De werkzaamheden beslaan o.a. het in stand houden en verbeteren van landschapselementen, de boerenlandpaden, houtwallen en landschapsinrichting (projecten). Dit doen zij door contracten af te sluiten met agrariërs. Om dit werk voort te kunnen zetten verstrekt de gemeente vanaf 2023 een jaarlijkse exploitatiebijdrage. Om de lopende werkzaamheden in 2023 uit te kunnen voeren zal incidenteel budget beschikbaar worden gesteld.

    Voorgesteld besluit

    1. De taken en werkzaamheden van de Stichting Landschapsfonds Alphen voor minstens 10 jaar voort te zetten en de waardering uit te spreken voor het jaarverslag en de werkzaamheden die in 2021 en 2022 wederom zijn uitgevoerd;
    2. de raad voor te stellen om in 2023 incidenteel € 35.000,- beschikbaar te stellen ter hoogte van het begrote exploitatietekort 2023 van de stichting SLA en dit te dekken middels een onttrekking aan de reserve Vrijetijd, water en groen;
    3. Budget en dekking met betrekking tot het beslispunt 2 in de begroting te verwerken via de Najaarsnota 2023.

  11. 11

    Woningcorporatie Woonforte is sinds 1 juli 2020 eigenaar van het voormalig GGZ-gebouw aan de Noorderkeerkring 20/20a te Alphen aan den Rijn. Woonforte is voornemens om, na het slopen van het bestaande gebouw, maximaal 174 huurwoningen te realiseren. De woningen zullen bestaan uit sociale huurwoningen, enkele middelduur woningen, 15 zorgeenheden ten behoeve van Rivierduinen en 32 zorgwoningen met 4 gemeenschappelijke ruimtes t.b.v. de zorgwoningen. Het plan kan niet worden gerealiseerd op grond van het ter plaatste geldende bestemmingsplan “Alphen- Stad’ omdat de gewenste ontwikkeling niet past binnen de geldende “maatschappelijke bestemming”.
    Om de gewenste ontwikkeling planologisch-juridisch mogelijk te maken, is een procedure tot vaststelling van een nieuw bestemmingsplan als bedoeld in artikel 3.1 Wet ruimtelijke ordening (Wro) noodzakelijk. Op 16 februari 2021 is een overeenkomst getekend voor de verkoop van grond. Als vervolg hierop hebben burgemeester en wethouders op 25 april 2023 de bereidheid uitgesproken medewerking te verlenen aan de gevraagde ontwikkeling door het ontwerpbestemmingsplan vrij te geven voor de zienswijze periode.


    Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarde besluit heeft zes weken ter inzage gelegen. Op het ontwerpbestemmingsplan en op het ontwerpbesluit hogere waarde is één zienswijze ingediend. De zienswijze tegen het ontwerp hogere waarde besluit is te laat ingediend.


    Naar aanleiding hiervan is een Nota van beantwoording zienswijze opgesteld, waarin de zienswijze verkort worden vormgegeven en van commentaar voorzien. Door de omgevingsdienst zal de zienswijze tegen het hogere waarde besluit worden behandeld.


    De conclusie van de Nota is dat - na volledige afweging van alle belangen - de zienswijze geen aanleiding geeft om de onderhavige planologische procedure te staken en af te zien van vaststelling van het bestemmingsplan.


    De zienswijze geeft ook geen aanleiding om onderdelen van het bestemmingsplan aan te passen.


    De raad wordt voorgesteld om het bestemmingsplan vast te stellen om de bouw van 174 huurwoningen juridisch/planologisch mogelijk maken.

    Voorgesteld besluit

    De raad voor te stellen:
    1. De indiener van de zienswijze, zoals vermeld in de Nota van beantwoording zienswijze
    (bijlage I) ontvankelijk te verklaren;
    2. De ingediende zienswijze ongegrond te verklaren, zoals vermeld in de in punt 1
    genoemde Nota van beantwoording zienswijze (bijlage II);
    3. Dat het bestemmingsplan niet leidt tot belangrijke nadelige milieugevolgen en geen
    milieueffectrapport hoeft te worden opgesteld;
    4. Het gewijzigde bestemmingsplan, met identificatienummer
    NL.IMRO.0484.Anoorderkeerkrng20-VA01, digitaal met de bijbehorende bestanden, vast
    te stellen in overeenstemming met het ter inzage gelegde ontwerp;
    5. De analoge afgeleide verbeelding van het bestemmingsplan Noorderkeerkring, Alphen
    aan den Rijn vast te stellen;
    6. Geen exploitatieplan vast te stellen op grond van artikel 6.12, tweede lid onder a van de
    Wet ruimtelijke ordening, omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.

  12. 12

    In de zomer van 2018 is het eerste Nationaal Sportakkoord getekend waarbij op Rijksniveau afspraken zijn gemaakt over 5 thema’s (topsport volgde later): Inclusief sporten en bewegen, duurzame sportinfrastructuur, vitale sport- en beweegaanbieders, positieve sportcultuur en vaardig in bewegen. Het Rijk heeft gemeenten vervolgens uitgedaagd om ook op lokaal niveau sportakkoorden te sluiten. Gemeente Alphen aan den Rijn heeft dit, net als ruim 300 andere gemeenten ook gedaan. Alphen aan den Rijn koos voor een duidelijke eigen lijn: het lokale sportakkoord werd een vitaliteitsplan. Het Rijk daagt gemeenten nu opnieuw uit. Kunnen zij komen tot een Sportakkoord II of een herijking van hun huidige sportakkoord I? Gemeente Alphen aan den Rijn gaat er weer voor. We herijken ons lokale sportakkoord/ vitaliteitsplan en plaatsen dit nadrukkelijk in het licht van het (overkoepelende) Gezond en Actief Leven Akkoord waarvoor in september een plan van aanpak wordt opgeleverd.

    Voorgesteld besluit

    Kennisneming van het herijkte sportakkoord II van gemeente Alphen aan den Rijn 'Onderweg naar een gezond en actief leven'.