Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht College Besluiten

dinsdag 6 juni 2023

12:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
J.W.E. Spies

Agendapunten

  1. De Erfgoedcommissie heeft een ongevraagd advies uitgebracht inzake de cultuurhistorische waarde van het pand Noordeinde 50 te Aarlanderveen.

    Op 27 januari 2022 heeft onze gemeenteraad de Beheersverordening Cultuurhistorie vastgesteld waarbij, op voorstel van ons college, de objecten op het perceel Noordeinde 50 Aarlanderveen niet als cultuurhistorisch waardevol bestemd zijn.

    Binnen het gelopen traject is cultuurhistorie een aspect is dat is meegewogen, echter niet een aspect dat doorslaggevend is geweest voor de besluitvorming.

    Voorgesteld besluit

    Instemmen met de beantwoording van de brief aan de Erfgoedcommissie over Noordeinde 50 in Aarlanderveen

  2. Een goede gezondheid is belangrijk voor het omgaan met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Sport en bewegen bieden een mooie kans om naast gezondheid ook verschillende andere positieve effecten voor de doelgroep te bereiken, zoals doorbreken van sociaal isolement, bevorderen van participatie, bieden van structuur en richting aan leefstijl en vrijetijds-besteding. Om deze reden is sport, bewegen en positieve gezondheid ook een belangrijk onderdeel van de preventieopdracht in Alphen aan den Rijn.
    Sport en bewegen draagt bij aan het bevorderen van de kansengelijkheid voor inwoners en een gezonde leefstijl die door hun sociale economische status niet als vanzelfsprekend aansluiten bij bijvoorbeeld een reguliere sportvereniging.Dit gaat onder andere om statushouders die nieuw in Alphen woonachtig zijn, maar ook andere kwetsbare inwoners die bijvoorbeeld te kampen hebben met GGZ problematiek of een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.
    Kwadraad en Alphen Vitaal hebben de handen ineengeslagen om sport en bewegen bereikbaar te maken voor kwetsbare inwoners. Door middel van het realiseren van een BuurtSportVereniging krijgt deze groep de kans om in de wijk aan de slag te gaan met sportactiviteiten en het leveren van een waardevolle bijdrage als vrijwilliger bij de BuurtSportVereniging. Het initiatief biedt sport- en beweegactiviteiten op maat voor de meest kwetsbare mensen in Alphen aan den Rijn om hen zo toe te leiden naar vrijwilligerswerk en/of het regulier sportaanbod.
    Kwadraad en Alphen Vitaal worden bij dit initiatief ondersteund door Stichting Life Goals. Daarnaast wordt in samenwerking met Participe, TOM in de buurt, GGZ Rivierduinen, Rijnvicus en de gemeente toegewerkt naar een structureel sportaanbod voor de kwetsbare inwoners van Alphen aan den Rijn. Sportaanbieders worden nadrukkelijk uitgenodigd om hierbij aan te sluiten en sporten bij een vereniging bereikbaar te maken voor deze inwoners. 
    Gevraagd wordt Wethouder Schotanus te mandateren om het convenant namens Gemeente Alphen aan den Rijn te ondertekenen.

    Voorgesteld besluit

    1. Instemmen met convenant Life Goals Alphen aan den Rijn
    2. Wethouder Schotanus mandateren om het Convenant Life Goals Alphen aan den Rijn te ondertekenen

  3. TEAN is een bloeiende tennisvereniging. De huidige tennisbanen zijn aan grondige renovatie toe. TEAN is een vereniging die zich inzet voor leden, maar ook een maatschappelijke rol neemt als het gaat om zich openstellen voor niet-leden en projecten met maatschappelijke doelen. Het vraagt de gemeente om voor 50% garant te staan voor de investering. De garantstelling voor de andere 50% gebeurt door de Stichting Waarborgfonds voor de Sport (SWS). De gemeenteraad heeft geen wensen en bedenkingen geuit.

    Voorgesteld besluit

    1. Akkoord te gaan met de garantstelling van 50% van het door TEAN te lenen bedrag ten behoeve van renovatie van tennisbanen ad € 195.000;
    2.  Vaststellen dat de raad geen wensen en bedenkingen heeft geuit ten aanzien van de garantstelling;

  4. Op 24 november 2022 heeft de raad besloten tot de eerste anderhalf uur gratis parkeren in de parkeergarages in het centrum van Alphen aan den Rijn. Daarnaast zijn de tarieven en de parkeerduur gewijzigd. Bij de behandeling van het voorstel is toegezegd vóór de zomer een eerste globale evaluatie van het nieuwe beleid te doen om te bezien of bijsturing op onderdelen noodzakelijk is. De evaluatie geeft geen noodzaak het beleid bij te sturen. De raad wordt over de uitkomsten via een brief geïnformeerd.

    Voorgesteld besluit

    Bijgevoegde concept-brief vaststellen en aan de raad verzenden waarin de uitkomsten van de de eerste globale beleidsevaluatie eerste anderhalf uur gratis parkeren worden meegedeeld.

  5. In Alphen West staat aan de Antonie van Leeuwenhoekweg een 150/50/10kV-verdeelstation van Liander. Dit verzorgt de elektriciteit van een groot deel van Alphen aan den Rijn. Op dit verdeelstation is een tekort aan afgaande velden (stopcontacten) en er is een tekort aan vermogen. Daarom moet er een 50/10kV-installatie en extra transformatoren geplaatst worden. Om dit zo efficiënt en snel als mogelijk voor Liander mogelijk te maken verkoopt de gemeente de grond van het huidige vrachtwagenparkeerterrein aan de Jac. P. Thijsseweg aan Liander. Op deze locatie kan de uitbouw van het verdeelstation gerealiseerd worden.
    De gemeente is voornemens om de parkeervoorziening voor de vrachtauto’s te verplaatsen naar de Maatschapslaan op het bedrijventerrein Hoorn West en gaat daarvoor een plan opstellen en de gemeenteraad een voorstel doen.

    Voorgesteld besluit

    1. Te verkopen aan Liander N.V., gevestigd Utrechtseweg 68 te Arnhem, een perceel bedrijventerrein ter grootte van circa 3.825 m², kadastraal bekend: gemeente Alphen aan
    den Rijn, sectie A, nummer 7929 (gedeeltelijk), plaatselijk bekend Jac. P. Thijsseweg (ten noorden van A. van Leeuwenhoekweg 44-46) te Alphen aan den Rijn voor een koopsom
    € 1.032.750, exclusief BTW en een aanvullende schadeloosstelling volgens de methodiek van de Onteigeningswet van € 258.975,- exclusief btw.
    2. De uitwerking van de koopovereenkomst te mandateren aan de Teamleider Projectmanagement gebiedsontwikkeling.
    3. Wethouder Van As te machtigen voor de ondertekening van de koopovereenkomst.
    4. Een ontwerp en raadsvoorstel voor te bereiden om de gemeenteraad voor te stellen een nieuw vrachtwagenparkeerterrein op het bedrijventerrein Hoorn-West aan te leggen,
    waarbij de verkoopopbrengst wordt ingezet als dekking van de investering.