Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht College Besluiten

dinsdag 16 mei 2023

12:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
J.W.E. Spies

Agendapunten

  1. 1

    In 2021 bleek vanuit de sector er behoefte te zijn om in het Groene Hart een BBL opleiding Hovenier te starten. Er is een grote vraag om jonge mensen op te leiden voor het werken in het groen. Door Yuverta, Greenport Boskoop en de gemeente Alphen aan den Rijn is daarom inzet gepleegd om vanaf 2022 weer een Hoveniersopleiding op locatie Boskoop aan te kunnen bieden. Dit is gelukt en vanaf september 2022 is er bij Yuverta een hoveniersopleiding (MBO) gestart in de vorm van een BBL opleiding. Het vol krijgen van groen-opleidingen is en blijft echter een aandachtspunt. Gezien het economische en maatschappelijke belang van continuering van de Hoveniersopleiding levert de gemeente nu een aanvullende (opstart)bijdrage voor het schooljaar 2022-2023.

    Voorgesteld besluit


    · Kennis te nemen van het verzoek van Yuverta voor een bijdrage aan de Hoveniersopleiding in Boskoop voor het schooljaar 2022-2023;
    · De gevraagde financiële (of exploitatie) bijdrage te verstrekken voor de meerkosten van de hoveniersopleiding van Yuverta voor het schooljaar 2022-2023 ad € 49.798,65;
    · Dit te dekken vanuit het in de begroting 2023 beschikbare werkbudget Economische agenda;
    · De intentie uit te spreken om de hoveniersopleiding in deze opstart-fase en gezien het economische belang ook voor de aankomende 2 schooljaren (2023-2024 en 2024-2025) te willen ondersteunen (indien nodig) met een maximum van €35.000 per jaar (maximaal 5 leerlingen per jaar) en hiervoor budget te reserveren/labelen binnen het werkbudget Economische Agenda. Hiermee is een eventuele ondersteuning aan de orde voor een maximale periode van 3 schooljaren;
    · de inkomsten die Yuverta genereert met het aantal aanmeldingen boven de 20 leerlingen terug te vorderen tot een maximum bedrag van de totaal verstrekte financiële bijdrage in de voorgaande schooljaren;

    · de vraag voor een bijdrage voor de meerkosten van de hoveniersopleiding voor schooljaar 2024-2025 en verder neer te leggen bij de voorbereidingen in de Regiodeal 'Brede welvaart in de Greenportregio's Aalsmeer, Boskoop, Duin- en Bollenstreek (2023)'.

  2. 2

    Naar aanleiding van de ambities uit het coalitieakkoord is de gemeente in januari 2023 gestart met het opstellen van nieuw fietsbeleid: Programma Fietshart 2030. Het Programma Fietshart volgt het Programma Fiets 2019-2022 op. Het doel van het nieuwe programma is om onze ambitie om dé fietsgemeente van het Groene Hart en de Randstad te worden kracht bij te zetten.

    Middels bijgevoegde raadsbrief informeert het college de gemeenteraad over:
    · de stand van zaken omtrent het nieuwe Programma Fietshart 2030;
    · afscheid van Tot Fiets! en de nieuwe campagne Fietshart Alphen 2030;
    · de 1e resultaten van de fietsconferentie op 14 april 2023;
    · de resterende werkzaamheden tot en met het najaar 2023.

    Voorgesteld besluit

    1. Bijgevoegde informerende raadsbrief te versturen naar de gemeenteraad.

  3. 3

    Het participatietraject voor het ontwerp en de bouw van het station Hazerswoude-Rijndijk is in 2023 van start gegaan. De raad wordt gevraagd hiervoor het participatieplan vast te stellen. Het vaststellen van het participatieplan is een van de onderdelen uit het participatiekader 'Iedereen aan zet'. Met het vaststellen van het participatieplan bepaalt de raad op welke manier geparticipeerd kan worden bij het ontwerp van het station.

    Voorgesteld besluit

    De raad te vragen het participatieplan voor het station Hazerswoude-Rijndijk vast te stellen

  4. 4

    Sinds 2017 heeft de gemeente een eigen Erfgoedcommissie. Deze gemeentelijke Erfgoedcommissie adviseert onafhankelijk het college van B&W over erfgoedzaken zoals de toekenning van subsidie uit het Erfgoedfonds, de erkenning van immaterieel erfgoed en over het erfgoedbeleid in het algemeen. Van de werkzaamheden van de commissie wordt jaarlijks een verslag opgesteld. Dit jaarverslag ziet op het afgelopen jaar, 2022.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennisnemen van het ‘Jaarverslag 2022 Erfgoedcommissie Alphen aan den Rijn’; 
    2. dit jaarverslag ter informatie met begeleidende brief toe te zenden aan de raad.

  5. 5

    Op 1 januari 2018 is het ‘Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen’ (hierna Besluit BGBOP) in werking getreden. Het doel van dit besluit is om alle regels op het gebied van brandveiligheid landelijk te uniformeren. Sinds de inwerkingtreding van het besluit BGBOP gelden er landelijke regels voor zogenaamde ‘niet-bouwwerken’, zoals tenten op evenemententerreinen, tribunes en varende objecten. Daarnaast bevat het besluit BGBOP regels over de basishulpverlening op die plaatsen. Tot 1 januari 2018 hadden gemeenten deze onderwerpen geregeld in hun brandbeveiligingsverordening. Na de inwerkingtreding van het Besluit BGBOP had de Brandbeveiligingsverordening Alphen aan den Rijn 2015 moeten worden ingetrokken. Aangezien dit niet eerder is gedaan, wordt de Brandbeveiligingsverordening nu alsnog ingetrokken.

    Voorgesteld besluit

    De raad voor te stellen om de ‘Brandbeveiligingsverordening Alphen aan den Rijn 2015’ in te trekken.

  6. 6

    Op grond van het reglement van orde kunnen raadsleden schriftelijk vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. De heer Blom van Nieuw Elan heeft een aantal vragen gesteld over meerdere acute ziektegevallen van honden in Kerk en Zanen. Met bijgevoegde brief beantwoordt het college deze vragen.

    Voorgesteld besluit

    1. Instemmen met de beantwoording van de artikel 40 vragen middels bijgevoegde antwoordbrief.

  7. 7

    Mensenhandel is een vorm van ondermijning met verregaande gevolgen voor zijn slachtoffers. De beoogde uitbuiting is de kern van mensenhandel. Er zijn vier vormen van mensenhandel te onderscheiden: arbeidsuitbuiting, seksuele uitbuiting, criminele uitbuiting en gedwongen orgaanhandel. Mensenhandel komt meer voor dan dat veel mensen denken.
    Omdat gemeenten dicht bij inwoners staan, zijn zij een belangrijke partner in de zorg- en veiligheidsketen die zich bezighoudt met de bestrijding van mensenhandel. In 2018 werd dan ook in het Interbestuurlijk Programma besloten dat elke gemeente vanaf 2022 een duidelijke en geborgde aanpak van mensenhandel moet hebben.
    In de aanpak tegen mensenhandel richten we ons als gemeente in samenwerking met onze ketenpartners zorg- en veiligheid op de volgende onderdelen: signaleren, preventie, hulp en opvang bieden aan slachtoffers en de aanpak van daders.

    Voorgesteld besluit

    - In te stemmen met de aanpak tegen mensenhandel;
    - ter informatie aan de raad aanbieden via lijst ingekomen stukken.