Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht College Besluiten

dinsdag 3 oktober 2023

12:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
J.W.E. Spies

Agendapunten

  1. 1

    De gemeente is bevoegd om straten en wegen te voorzien van een naam en huisnummers toe te wijzen. Op het Noordeinde 50 wordt een nieuwbouwplan met 13 woningen gerealiseerd. Gezien de ligging en omvang van dit project is het gewenst een nieuwe straatnaam te benoemen. Deze nieuwe straat wordt “Boerenerf”. Op de voormalige boerderijlocatie worden boerderij- en schuurwoningen, twee-onder-een kapwoningen en vrijstaande woningen gebouwd. De projectnaam is Het Erf Aarlanderveen. De straatnaam verwijst naar de oude functie van de locatie en sluit mooi aan bij de opzet van het nieuwbouwproject.

    Voorgesteld besluit

    Conform de bij dit besluit behorende tekeningen, op grond van de Verordening Naamgeving en Nummering 2015:
    Bij het nieuwbouwproject op het Noordeinde 50 te Aarlanderveen het beloop van de nieuwe straat vast te stellen conform de bij dit besluit behorende tekening en de straat te benoemen tot “Boerenerf”.

  2. 2

    De gemeenten in Holland Rijnland voeren per 2023 de taken op het gebied van maatschappelijke zorg zoveel mogelijk lokaal of in subregionaal verband uit. Een klein aantal taken blijft regionaal uitgevoerd worden. Afspraken over de inhoud, verantwoordelijkheid en de financiering van deze regionale taken zijn vastgelegd in een Samenwerkingsovereenkomst in de vorm van een centrumregeling.


    Elke gemeenteraad in Holland Rijnland heeft de mogelijkheid gehad een zienswijze te geven bij het treffen van een GR waaraan de colleges deelnemen. In de gemeenteraad van 15 december 2022 (kenmerk2945093) is besloten om geen zienswijze naar voren te brengen. De gemeenteraad van Leiden heeft wel een zienswijze ingediend. De gemeenteraad constateerde dat de artikelen over toe- en uittreding, opheffing en de geschillenregeling verduidelijking behoeften om de Samenwerkingsovereenkomst in overeenstemming te brengen met de Wgr. De herziene ontwerp-centrumregeling Samenwerkingsovereenkomst is op de zienswijze aangepast en daarmee in overeenstemming met de Wgr. Daarom wordt conform de wet nu aan de gemeenteraden gevraagd toestemming te verlenen om de Samenwerkingsovereenkomst Maatschappelijke zorg 2023 Holland Rijnland aan te gaan. In een Dienstverleningsovereenkomst onder de Samenwerkingsovereenkomst maken de gemeenten van Holland Rijnland afspraken met Gemeente Leiden over de uitvoering en financiering van de gezamenlijke specialistische voorzieningen maatschappelijke zorg.

    Voorgesteld besluit

    1. Bijgaand raadsvoorstel -waarin de raad gevraagd wordt toestemming te verlenen voor het aan gaan van de herziene ontwerp-centrumregeling Samenwerkingsovereenkomst Maatschappelijke zorg 2023 Holland Rijnland- ter besluitvorming voorleggen aan de raad. De herziene ontwerp-centrumregeling ziet toe op het in overeenstemming brengen met de aangepaste Wet gemeenschappelijke regeling per 1 juli 2022.
    2. Na toestemming van de gemeenteraad de Samenwerkingsovereenkomst Maatschappelijke zorg 2023 Holland Rijnland aan gaan.
    Onder voorbehoud van raadsbesluitvorming op beslispunt 1 de Dienstverleningsovereenkomst Maatschappelijke zorg 2023 Holland Rijnland vaststellen en ondertekenen.

  3. 3

    Middels dit besluit wordt beoogd de gemeenteraad te informeren over de start van een pilot om te onderzoeken welke onderdelen werkzaam zijn in het vormgeven van een toekomstbestendige huishoudelijke hulp. De verwachting is dat het beroep op de ondersteuning bij het huishouden de komende jaren toe blijft nemen, maar de beschikbare budgetten en personeel niet voldoende meegroeien. De gemeente Alphen aan den Rijn gaat daarom gezamenlijk met Tzorg, CSU, Participe en Tom in de Buurt onderzoeken welke stappen nog kunnen worden gezet om ook in de toekomst de kwetsbare inwoners te kunnen blijven ondersteunen. In de bijgevoegde documenten staat beschreven hoe de pilot wordt vorm gegeven.

    Voorgesteld besluit

    Akkoord gaan met het delen van de raadsinformatie omtrent de pilot toekomstbestendige huishoudelijke hulp

  4. 4

    In onze begroting kom je twee verschillende 'geldstromen' aan baten en lasten tegen: aan de ene kant een geldstroom van 'structurele baten en lasten' en aan de andere kant een geldstroom van 'incidentele baten en lasten'. Met de Nota incidentele baten en lasten 2024 stelt de raad de financiële spelregels vast voor welke baten en lasten we als incidenteel in de begroting 2024 en verder moeten verwerken en welke als structureel. Dit is van belang omdat je baten uit de ene geldstroom niet zomaar mag gebruiken om lasten uit de andere geldstroom mee te dekken. Bij evenveel baten in een jaar als dat er lasten zijn, kan een begroting door dit onderscheid toch niet sluitend zijn.
    Dit is een nieuw financieel kader. Deze spelregels zijn nodig omdat de externe regelgeving en de manier hoe je naar deze regelgeving moet kijken door de provinciale toezichthouder recent zijn aangescherpt. Door deze aanscherpingen voldoet de bestaande verwerking van incidentele baten en lasten in de begroting 2023 niet meer overal aan de regelgeving. Deze nota beschrijft waar deze afwijkingen zitten en hoe we deze kunnen herstellen. De financiële gevolgen van deze herstelmaatregelen zijn opgenomen in de kaderstelling voor de begroting 2024. Met de vaststelling van deze nota en de begroting 2024 voldoet onze gemeente weer volledig aan de regelgeving voor incidentele baten en lasten.

    Voorgesteld besluit

    1. Instemmen met het aan de raad ter vaststelling voorleggen van de Nota incidentele baten en lasten 2024; 
    2. Daarmee instemmen met de 10 'beslispunten' (spelregels) die in deze Nota zijn opgenomen en de verwerking van de hieruit voortvloeiende mutaties in de Kaderstelling voor de begroting 2024.
  5. 5

    Tijdens de raadsinformatiemarkt betreffende het Integraal Huisvestingsplan (IHP) op 22 juni jl. heeft de gemeenteraad het college verzocht om nadere informatie over de voortgang van de lopende projecten uit het Masterplan Voortgezet Onderwijs (VO) en het IHP. Met bijgaande brief informeert het college de gemeenteraad over de stand van zaken.

    Voorgesteld besluit

    Bijgevoegde brief aan de gemeenteraad te versturen.

  6. 6

    De gemeente is van plan om op locatie Nieuwe Sloot in de kern Alphen aan den Rijn alleen woningbouw te realiseren. Voor deze ontwikkeling is een Ruimtelijk Kader ontwikkeld in intensieve samenspraak met de omwonenden. Het Ruimtelijk Kader bevat de kaders voor het uiteindelijke ontwerp en realisatie voor de nog te selecteren marktpartij. De uiteindelijke marktpartij zal worden geselecteerd conform een gefaseerde aanbestedingsstrategie.
    Om woningbouw mogelijk te maken is de voorbereiding inmiddels gestart om de noodzakelijke herziening van het bestemmingsplan (vóór 1 jan. 2024) uit te voeren.

    Voorgesteld besluit

    1 In te stemmen met de totaalontwikkeling van de locatie Nieuwe Sloot naar (maximaal) 350 woningen (grondgebonden en gestapeld) op basis van het voorgestelde Ruimtelijk Kader;
    2 In te stemmen met de procedure wijziging bestemmingsplan;
    3 In te stemmen met voorgestelde aanbestedingsstrategie;
    4 Ex artikel 25 lid 2 Gemeentewet en artikel 5.1 lid 2 sub b Woo (Wet open overheid) geheimhouding op te leggen ten aanzien van de informatie in de bijlage ‘Rapportage grondexploitatie *Woningbouwlocatie Nieuwe Sloot* (GEHEIM)’
    5 De gemeenteraad voor te stellen:
    - de gewijzigde grondexploitatie voor de totaalontwikkeling Nieuwe Sloot vast te stellen;
    - de financiële gevolgen op te nemen en te verwerken in de begroting via een separate begrotingswijziging.

  7. 7

    De gemeente geeft een financiële bijdrage aan evenementen die een bijdrage leveren aan de sociale samenhang binnen de wijken en dorpskernen. Voor het organiseren van de tweedaagse braderie in Boskoop ontvangt Vereniging Dorpskernwinkels Boskoop een financiële bijdrage.

    Voorgesteld besluit

    Een bijdrage van € 2.500 toekennen aan de organisatoren van de tweedaagse Braderie in Boskoop op 22 en 23 september 2023, vanuit het budget Evenementen sociale samenhang.

  8. 8

    In deze rapportage geven wij beknopt een helder inzicht over de bevindingen en aanbevelingen van de afgeronde controle 2022 om zo een beeld te geven over de stand van zaken. Daarnaast informeren wij u over de ontwikkelingen binnen de VIC omdat wij binnen de VIC continue werken aan verbetering om de interne beheersing op het gebied van rechtmatigheid en getrouwheid verder te verbeteren.

    Voorgesteld besluit

    Ter kennisname: 
     • Eindrapportage VIC 2022 


    Besluit: 
    • Eindrapportage VIC 2022 ter kennisname aan te bieden aan de Auditcommissie en de Gemeenteraad.

  9. 9

    Naar aanleiding van weerstand van de bewoners aan de Dr. Sacharovlaan, voor het conform vergunning plaatsen van 10 bouwketen op een grasveldje voor een appartementen complex door Ouwehand Bouw B.V. te Katwijk, is het college in overleg gegaan met NS-Vastgoed om tot een alternatieve plek voor de bouwketen te komen. Dit heeft geleid tot het akkoord van NS-Vastgoed om Ouwehand Bouw B.V. tegen een vergoeding gebruik te laten maken van 10 parkeerplekken, op het terrein van NS-Vastgoed in beheer bij Q-Park.

    Voorgesteld besluit

    a. 50% van de kosten voor het gebruik van de parkeerplaatsen op het P+R terrein, in beheer bij Q-park en in eigendom van NS-Vastgoed, te betalen. Deze bijdrage van 50% geldt tot een maximum van €5000,-.
    b. De keetaansluitingen te realiseren.

  10. 10

    In de Aanpak vuurwerkoverlast 2023-2026 is beschreven op welke wijze vuurwerkoverlast rond de jaarwisseling de komende jaren zoveel mogelijk voorkomen zal worden. Uiteraard is deze aanpak niet rigide en vormt elke jaarwisseling een nieuw evaluatiemoment om te bezien of de voorgestelde aanpak nog volstaat.

    Voorgesteld besluit

    Instemmen met het raadsvoorstel Aanpak vuurwerkoverlast Alphen aan den Rijn 2023-2026