Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht College Besluiten

vrijdag 6 oktober 2023

12:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
J.W.E. Spies

Agendapunten

  1. 1

    In de Programmabegroting 2024 zijn de voornemens van het gemeentebestuur opgenomen voor de voorbereiding en uitvoering van beleid in begrotingsjaar 2024 met een doorkijk naar de meerjarenperiode 2025-2027. Deze beleidsvoornemens zijn ingedeeld in zes programma's.
    Met het vaststellen van de begroting geeft de raad toestemming voor de totale baten en lasten per programma, het overzicht algemene dekkingsmiddelen en het in de begroting opgenomen MeerjarenInvesteringsProgramma (MIP). Met de goedkeuring van het MIP stelt de raad tevens de voor deze investeringen benodigde investeringskredieten beschikbaar. Ook stelt de raad de in de begroting opgenomen verplichte paragrafen vast.

    Voorgesteld besluit

    De raad voor te stellen: 
    1. De Programmabegroting 2024 vast te stellen; 
    2. Kennis te nemen van de Meerjarenraming 2025-2027. 
    3. De portefeuillehouder Financiën te machtigen om voor aanlevering aan de raad tekstuele wijzigingen in de Programmabegroting 2024 door te voeren

  2. 2

    Immaterieel erfgoed geniet een toenemende belangstelling. De officiële erkenning van het fenomeen volgt een trend van een breder wordend begrip van wat erfgoed allemaal kan ‘zijn’. Conservering en restauratie van (roerende) goederen is waar de 18e-eeuwse wortelen van de huidige erfgoedpraktijk liggen. Eind jarennegentig werden daar landschappelijk en immaterieel erfgoed door UNESCO aan toegevoegd. Immaterieel erfgoed wordt door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland omschreven als: ‘Cultuuruitingen die door erfgoedgemeenschappen worden beleefd als erfgoed en hen een gevoel van identiteit en continuïteit geven.’ Eenvoudiger geformuleerd betekent dit dat de waarde van (lokale) tradities en gebruiken van op een of andere wijze verbonden groepen personen belangrijk is voor het gevoel van samenhang, herkenbaarheid en identiteit van inwoners van onze gemeente.


    Sinds 2018 erkent de gemeente Alphen aan den Rijn immaterieel erfgoed. Het is dus belangrijk om verhalen, herinneringen, sociale gewoonten, tradities, rituelen, voorstellingen, uitdrukkingen, bijzondere kennis van de natuur en ambachtelijke vaardigheden die gemeenschappen en groepen te erkennen als een vorm van cultureel erfgoed.


    Tegenwoordig is de Gemeente Alphen aan den Rijn voorloper in het erkennen van deze waarde. Bovendien geeft het een kans voor inwoners van de gemeente om de gebruiken en tradities waar zij trots op zijn door te geven en meer bekendheid te verschaffen.

    Voorgesteld besluit

    1. De Bietenoptocht in Benthuizen erkennen als Gemeentelijk Immaterieel Erfgoed.