Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht College Besluiten

dinsdag 15 oktober 2024

12:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
J.W.E. Spies

Agendapunten

  1. 1

    Op 15 december 2023 heeft de gemeente Alphen aan den Rijn een aanvraag omgevingsvergunning ontvangen voor het wijzigen van de aanduidingsmast van de horecagelegenheid aan de Gouwelandenlaan 15 in Alphen aan den Rijn. De zichtbaarheid van de huidige aanduidingsmast van 15 meter zal door de komst van een hotel naast het perceel en door de groei van de naastgelegen bomen verminderen. De initiatiefnemer wil daarom een nieuwe aanduidingsmast van 30 meter op een meer zichtbare plek.


    Voor de gronden in het plangebied geldt o.a. de beheersverordening ‘De Schans en De Vork’, vastgesteld door de raad van de gemeente Alphen aan den Rijn op 25 april 2013. In dit bestemmingsplan heeft de nieuwe locatie van de mast de bestemming ‘Groen’. Deze grond is bestemd voor o.a. groenvoorzieningen, waterpartijen en nutsvoorzieningen. Op deze grond zijn alleen bouwwerken, geen gebouwen, toegestaan met een maximale bouwhoogte variërend van 3 tot 6 meter. Een aanduidingsmast van 30 meter is binnen de bestemming ‘Groen’ niet toegestaan.


    Er zal daarom van de beheersverordening moeten worden afgeweken om het plan mogelijk te maken. In de wet is een mogelijkheid opgenomen om medewerking te verlenen aan een afwijking van de beheersverordening via een uitgebreide afwijkingsprocedure (uitgebreide Wabo procedure)
    mits het plan niet in strijd is met ‘een goede ruimtelijke ordening’ en de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen heeft afgegeven.


    De initiatiefnemer heeft een ruimtelijke onderbouwing laten opstellen, waarin is aangetoond dat er wordt voldaan aan een goede ruimtelijke ordening. Ter plaatse kan een aanvaardbaar woon- en leefklimaat worden gegarandeerd en daarnaast levert het project geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu op, waardoor een milieueffectrapport niet nodig is.


    Het college verleent medewerking aan de aanvraag door het opstarten van de procedure en verzoekt de gemeenteraad tot het afgeven van de vereiste ontwerp-verklaring van geen bedenkingen. Na afgifte van deze verklaring, worden de ontwerp-stukken ter inzage gelegd.
    Indien er geen zienswijzen of geen zienswijzen van ruimtelijke aard worden ingediend tegen de ontwerp-verklaring van geen bedenkingen, dan is de verklaring van de gemeenteraad definitief. De omgevingsvergunning kan dan worden verleend door het college.

    Voorgesteld besluit

    1. Medewerking te verlenen aan de aanvraag omgevingsvergunning om af te wijken van de beheersverordening ten behoeve van het wijzigen van de aanduidingsmast van de horecagelegenheid aan de Gouwelandenlaan 15 in Alphen aan den Rijn, door het opstarten van een procedure ex artikel 2.12 lid 1, sub a onder 3 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;
    2. De gemeenteraad voor te stellen om een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen af te geven en gelijktijdig de gemeenteraad voor te stellen bij geen zienswijzen of zienswijzen die niet van ruimtelijke aard zijn een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven;
    3. Na het besluit van de gemeenteraad de ontwerp-omgevingsvergunning met bijbehorende stukken voor een periode van zes weken ter inzage te leggen op grond van artikel 3.10 e.v. van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht juncto afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

  2. 2

    De heer van Kuijk van de fractie SGP heeft artikel 40 vragen over minicontainers voor oud papier gesteld. Met bijgevoegde brief beantwoordt het college deze vragen.

    Voorgesteld besluit

    De gestelde artikel 40 vragen over minicontainers voor oud papier met bijgevoegde conceptbrief te beantwoorden.

  3. 3

    Op 22 september 2024 heeft de fractie van GroenLinks op basis van artikel 40 van het reglement van orde vragen gesteld over de sloop en nieuwbouw Ashram College te Alphen aan den Rijn. Het college beantwoord de gestelde vragen via bijgevoegde brief.

    Voorgesteld besluit

    • De artikel 40 vragen over de sloop en nieuwbouw Ashram College Alphen aan den Rijn van de fractie van GroenLinks via bijgevoegde brief te beantwoorden.
  4. 4

    Het College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid-Holland heeft op 21 november 2023 een positieve integrale afweging gemaakt over het Contourenplan Gnephoek. De Provincie stelde toen vier voorwaarden, voordat zij de procedure gaat starten om het Provinciaal Omgevingsbeleid aan te passen. Aanpassing van het Provinciaal Omgevingsbeleid is nodig om ontwikkeling van de Gnephoek planologisch mogelijk te maken.
    Een van de voorwaarden is dat er een bestuursovereenkomst voor ontwikkeling van de Gnephoek wordt opgesteld tussen tenminste de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Alphen aan den Rijn. Ook het Hoogheemraadschap van Rijnland en de regio Holland Rijnland hebben meegewerkt aan het opstellen van deze overeenkomst.
    Op 9 juli van dit jaar heeft het college van B&W ingestemd met de Bestuursovereenkomst Ontwikkeling Gnephoek. Deze bestuursovereenkomst is vervolgens voor wensen en bedenkingen voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft het college voorgesteld de bestuursovereenkomst op twee punten aan te passen en de gemeenteraad goed te blijven betrekken bij de ontwikkeling van de Gnephoek. Dit neemt het college over.
    De bestuursovereenkomst wordt op 18 oktober a.s. ondertekend door de gemeente Alphen aan den Rijn, de Provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de regio Holland Rijnland.

    Voorgesteld besluit

    1. De door de gemeenteraad geuite wensen en bedenkingen over de Bestuursovereenkomst Ontwikkeling Gnephoek over te nemen, door:
    a. Het aanpassen van de formulering van de tekst in artikel 10.3, zodat er geen onduidelijkheid kan bestaan over de passage van de sociale woningbouw;
    b. Het schrappen van artikel 15.4 van de Bestuursovereenkomst over de verkenning naar een biobased productielandschap in de Noordrand;
    c. Het op adequate wijze blijven informeren van de gemeenteraad.
    2. De Bestuursovereenkomst Ontwikkeling Gnephoek aan te gaan met de Provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de regio Holland Rijnland.
    3. De burgemeester toestemming te verlenen om de portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling te machtigen voor de ondertekening van de Bestuursovereenkomst Ontwikkeling Gnephoek.
    4. In te stemmen met het Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit van de Provincie Zuid-Holland inzake aanbesteding milieueffectrapport ontwikkeling Gnephoek.

  5. 5

    Op 27 mei 2024 is het Anker als gemeentelijk monument aangemerkt door de raad. Het College is op 18 juni j.l. rondgeleid in het Anker en heeft de staat van het pand kunnen opmaken.
    Als gemeentelijk vastgoed is het gebouw niet rendabel te exploiteren. Uit voorgaande studies is gebleken dat verkoop van het pand aan de markt de enige overgebleven optie is. De verkoop van het gebouw tegen de minimale boekwaarde is moeilijk haalbaar in de huidige staat. Er is interesse vanuit de markt, maar dan zijn de kaders als verkoopprijs en mogelijke toekomstige bestemming van het gebouw van belang. Verkoop in de huidige staat met de bestaande maatschappelijke bestemming zal waarschijnlijk geen goede opbrengst opleveren en mogelijk zelfs verliesgevend zijn als restauratiekosten worden meegerekend. Voorgesteld wordt te besluiten tot het voornemen van verkoop.

    Voorgesteld besluit

    1. Akkoord te gaan met het voornemen tot verkoop van het gebouw Het Anker, Hazerswoude. (betreffende de adressen, Chopinlaan 2, oudbouw uit 1976 en Rhynenburcherlaan 1a, stukje aanbouw uit 1988)
    2. Akkoord te gaan met verkoopvoorstel scenario 3.

  6. 6

    De huidige Cao Gemeenten loopt af per 1 april 2025. De VNG heeft voor de inzet voor de onderhandelingen vanuit de VNG een concept arbeidsvoorwaardennota opgesteld.


    Er is behoefte aan een akkoord dat duidelijkheid en continuïteit biedt met arbeidsvoorwaarden die:
    * Effectief de beschikbare publieke middelen gebruiken
    * Marktconform en concurrerend zijn
    Ervoor zorgen dat de sector gemeenten één gezicht naar buiten heeft
    * Bijdragen aan o.a. diversiteit en inclusie van de medewerkers.


    De concept arbeidsvoorwaardennota beperkt zich daarom tot het uitwerken van de belangrijkste vraagstukken en biedt een balans tussen uitvoeringslast en verdere vernieuwing van de Cao Gemeenten. De nota bevat o.a voorstellen om te komen tot een meer inclusieve Cao, tot verdere harmonisatie van toelagen en tot doorontwikkeling van het loongebouw. Met als doel een betere aansluiting op de arbeidsmarkt en verbetering en vereenvoudiging van toelagen.


    Via de ledenraadpleging van de VNG krijgen gemeenten de mogelijkheid om aan te geven wat ze van de voorgenomen insteek van die onderhandelingen vinden. Er is de mogelijkheid om in zijn geheel met de concept arbeidsvoorwaardennota in te stemmen of niet. Daarnaast kunnen er opmerkingen meegegeven worden.


    Het college heeft besloten in te stemmen met de concept arbeidsvoorwaardennota en daarbij een aantal aanvullende opmerkingen mee te geven.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van de concept arbeidsvoorwaardennota 2025-2026;
    2. In te stemmen met de concept arbeidsvoorwaardennota 2025-2026;
    3. Akkoord te gaan met aanvullende opmerkingen per onderwerp.

  7. 7

    Op 12 oktober 2023 heeft de gemeenteraad het Contourenplan Gnephoek vastgesteld. In dit Contourenplan staat de ambitie om in de Gnephoek onder andere 5.500 woningen, bijbehorende voorzieningen en 60 hectare natuur te realiseren. Om dit planologisch mogelijk te maken moet de provincie het omgevingsbeleid aanpassen en wijzigt de gemeente het omgevingsplan. Hiervoor wordt de procedure van de milieueffectrapportage doorlopen. Deze procedure heeft als doel om het milieubelang een volwaardige rol te geven in de planologische besluitvorming. De eerste stap in deze procedure is het opstellen en publiceren van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Een NRD beschrijft op hoofdlijnen wat er in het Milieueffectrapport (MER) wordt onderzocht en op welke wijze dit onderzoek uitgevoerd wordt. Het college wordt gevraagd de NRD vast te stellen en ter inzage te leggen om reacties en adviezen te verzamelen. Deze worden meegenomen bij het opstellen van het MER voor de Gnephoek.

    Voorgesteld besluit

    1. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ten behoeve van de milieueffectrapportage Gnephoek vast te stellen;
    2. De NRD vrij te geven voor inspraak en voor advies toe te sturen aan de Commissie voor de MER; 
    3. De raad te informeren conform bijgevoegde raadsinformatiebrief; 
    4. De voorbereidende werkzaamheden voor het Milieueffectrapport (MER) te starten.

  8. 8

    In deze Septembercirculaire 2024 is de Miljoenennota 2025 van het Rijk verwerkt. In deze Miljoenennota is op basis van de CPB-ramingen het accres bijgesteld en is de voorlopige onderuitputting van het BTW-compensatiefonds 2024 verwerkt. Tevens zijn er enkele taakmutaties opgenomen. In dit voorstel worden de financiële consequenties voor de gemeente Alphen aan den Rijn inzichtelijk gemaakt.

    Voorgesteld besluit

    Door middel van bijgevoegd raadsvoorstel de gemeenteraad op de hoogte brengen van de uitkomsten van de septembercirculaire 2024, waarbij voorgesteld wordt:
    1.De uitkomsten van de septembercirculaire 2024, jaarschijf 2024 (en de daarbij behorende taakmutaties) voor een bedrag van € 343.000 negatief te verwerken in de Najaarsnota 2024;
    2.De uitkomsten van de septembercirculaire 2024 en de daarbij behorende taakmutaties 2025-2028 te verwerken in de begroting 2025 (na taakmutaties respectievelijk voor 2025 € 607.000 positief, 2026 € 783.000 positief, 2027 € 216.000 positief en 2028 € 249.000 negatief);
    3.De financiële consequenties van bovengenoemd punt 2 verwerken in de begroting 2025-2028 middels bijgevoegde begrotingswijziging.

  9. 9

    Voorgesteld besluit:
    1. Kennis te nemen van het jaarverslag en de jaarrekening Bibliotheek Rijn en Venen 2023 inclusief accountantsverklaring.
    2. In te stemmen met de volgende definitieve subsidieverleningen 2023:
    a. Kunst en Cultuur ad € 1.731.583 (conform voorlopig verleend)
    b. Huisvestingslasten ad € 892.949 (voorlopig verleend € 915.396)
    3. In te stemmen met het terugvorderen van € 22.447 aan te veel betaalde subsidie voor de huisvestingslasten.
    4. In te stemmen met het versturen van de definitieve beschikking.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van het jaarverslag en de jaarrekening Bibliotheek Rijn en Venen 2023 inclusief accountantsverklaring. 
    2. In te stemmen met de volgende definitieve subsidieverleningen 2023: 
    a. Kunst en Cultuur ad € 1.731.583 (conform voorlopig verleend) 
    b. Huisvestingslasten ad € 892.949 (voorlopig verleend € 915.396) 
    3. In te stemmen met het terugvorderen van € 22.447 aan te veel betaalde subsidie voor de huisvestingslasten. 
    4. In te stemmen met het versturen van de definitieve beschikking.

  10. 10

    Op 9 september 2024 is met één van de initiatiefnemers, de heer El Hannay van een nieuwe school (IBS Hakiem), opnieuw een bestuurlijk gesprek gevoerd. Als gemeente Alphen aan den Rijn zijn wij met de initiatiefnemers in dialoog sinds het eerste initiatief in 2022. Als gemeente kan er een zienswijze ingediend worden over het initiatief, waarin de gemeente aangeeft wat zij vindt van het nieuwe initiatief. DUO zal de zienswijze toevoegen aan de aanvraag, zodat de Inspectie van het Onderwijs die ook kan zien

    Voorgesteld besluit

    • Bijgesloten zienswijze te ondertekenen en verzenden naar DUO 
    • De raad en de initiatiefnemers hierover te informeren