Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Overzicht College Besluiten

dinsdag 19 november 2024

12:00
Locatie

Collegekamer

Voorzitter
J.W.E. Spies

Agendapunten

  1. 1

    De huidige Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs is in 2015 vastgesteld. In maart 2024 heeft de gemeente Alphen aan den Rijn het Integraal Huisvestingsplan (IHP) vastgesteld. Een meer planmatige aanpak van de gemeentelijke taak voor de onderwijshuisvesting vraagt om een efficiënte samenwerking met de betrokken schoolbesturen. Een vereenvoudiging van de in de geldende verordening opgenomen procedures draagt bij aan een versnelling van de noodzakelijke besluitvorming. Daarnaast is sinds inwerkingtreding van de huidige verordening nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van onderwijshuisvesting, die moet worden verwerkt in de gemeentelijke verordening. Met de voorgestelde wijziging wordt het IHP ook juridisch verankerd. De gemeente sorteert daarmee voor op een wetsvoorstel dat naar verwachting eind 2025/begin 2026 in werking treedt en waarbij gemeenten worden verplicht een IHP vast te stellen.

    Voorgesteld besluit

    De raad voorstellen:
    • Intrekken van de Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2015.
    • Vaststellen van de geactualiseerde Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2025.

  2. 2

    De heer Out heeft artikel-40-vragen gesteld over het door het Rijk stop gezette Nationaal Programma Landelijk Gebied. Het college beantwoordt deze vragen met een brief.

    Voorgesteld besluit

    De artikel 40 vragen van de heer Out (CDA) over het door het Rijk stop gezette Nationaal Programma Landelijk Gebied, te beantwoorden met bijgevoegde brief.

  3. 3

    Op grond van artikel 40 van het Reglement van Orde kunnen raadsleden schriftelijk vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Mevrouw Oosterman heeft namens de CDA-fractie vragen gesteld over het aanvragen van fietsen voor basisschoolleerlingen. Deze vragen worden met bijgaande brief beantwoord.

    Voorgesteld besluit

    1. Instemmen met de beantwoording van de artikel 40 vragen van mevrouw C. Oosterman (CDA).

  4. 4

    De verordening voorzieningen huisvesting onderwijs is aangepast en in de raadsvergadering van 12 december 2024 zal de gemeenteraad verzocht worden om de aangepaste verordening vast te stellen. 
    De Verordening is een uitwerking in regels van de Wet Primair Onderwijs, Wet Voortgezet Onderwijs en Wet op de Expertisecentra. Beleidsregels zijn concrete richtlijnen aanvullend op de Verordening waaraan het college, na vaststelling, zich moeten houden. 
    De beleidsregels, die bij Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs 2024 behoren, zijn:
    - Checklist uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek, voorafgaand aan het realiseren van (vervangende) nieuwbouw van een onderwijsgebouw. 
    - Herstel schade onderwijsgebouwen in geval van bijzondere omstandigheden. 
    - Verhuur en medegebruik primair onderwijs, waaronder de Vaststellingsovereenkomst financiering kindcentra gemeente en schoolbestuur.

    Voorgesteld besluit

    Vaststellen van de beleidsregels 'Herstel schade onderwijsgebouwen in geval van bijzondere omstandigheden', 'Verhuur en medegebruik primair onderwijs' en de 'Checklist uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek' bij de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs 2024.

  5. 5

    De veiligheidsregio Hollands Midden heeft medio 2023 besloten om deel te nemen aan de benchmark veiligheidsregio’s. Het doel van deze deelname was om meer inzicht te krijgen in kosten en formatie van de organisatie in verhouding tot andere veiligheidsregio’s. Ook is hiermee invulling gegeven aan artikel 56, tweede lid van de Wet Veiligheidsregio’s, dat verplicht tot een driejaarlijkse kostenevaluatie waarbij een vergelijking gemaakt wordt met andere veiligheidsregio’s.
    De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de uitkomsten van de benchmark veiligheidsregio’s Hollands Midden.

    Voorgesteld besluit

    De gemeenteraad te informeren over de uitkomsten van de benchmark veiligheidsregio’s Hollands Midden

  6. 6

    De Raad heeft op 30 mei 2024 ingestemd met de verhuizing van tennisvereniging (T.V.) Nieuwe Sloot naar sportpark De Bijlen en het verlenen van een gemeentegarantie, zodat de vereniging externe financiering kan aantrekken. Dit borgstellingsbesluit dat door het College van B&W wordt genomen, is een formele voorwaarde van de BNG Bank N.V. om een lening aan T.V. Nieuwe Sloot te verstrekken.

    Voorgesteld besluit

    1. Verklaart kennis te hebben genomen van het model van akte van borgtocht (met vermelding van de referentie E2a01122010) van de BNG Bank N.V.; 
    2. Om onder de in deze akte van borgtocht vermelde voorwaarden onherroepelijk en onvoorwaardelijk borg te staan jegens BNG Bank voor de richtige nakoming van alle verplichtingen van uit hoofde van de [daarin genoemde] lening, overeenkomstig de model akte van borgtocht met referentie E2a01122010, een en ander tot een maximum bedrag van EUR 1.100.000,-- (te vermeerderen met de pro rata parte aan dit bedrag toe te rekenen boeten, kosten en wettelijke en overeengekomen renten). 
    3. Een overeenkomst tot borgstelling aan te gaan met T.V. Nieuwe Sloot voor € 1.100.000,- -; 
    4. De teammanager Advies en Beleid Financiën, Hans Nieuwenhuis, te machtigen de Akte van borgtocht en de Overeenkomst tot borgstelling te ondertekenen;

  7. 7

    Organisaties die zijn opgericht door meerdere gemeenten en een Gemeenschappelijke regeling vormen, moeten worden aangepast aan de nieuwe Wet gemeenschappelijke regelingen die sinds 1 juli 2022 van kracht is. Bij dit soort samenwerkingen hebben we vaak te maken met grote belangen en veel financiële middelen. Daarom is het belangrijk om af te spreken wie de besluiten neemt en hoe die tot stand komen. Welke bevoegdheden krijgt het samenwerkingsverband en hoe wordt de samenwerking bekostigd? De deelnemers moeten hier vooraf goede afspraken over maken en die concreet vastleggen. De Wet Gemeenschappelijke Regelingen (WGR) bevat het kader voor deze afspraken. De deelnemers (meestal gemeenten) leggen vervolgens de afspraken conform dat kader vast in de Gemeenschappelijke Regeling (GR). Voor Promen heeft het College een gewijzigde Regeling vastgesteld onder voorbehoud van toestemming van de gemeenteraad.

    Voorgesteld besluit

    - De gemeenschappelijke regeling Promen te wijzigen conform bijgevoegd wijzigingsbesluit, onder voorbehoud van de toestemming van de raad. 
    - De raad toestemming te vragen om de gemeenschappelijke regeling Promen te wijzigen conform bijgevoegd wijzigingsbesluit.

  8. 8

    Jaarlijks zijn we verplicht een leerplichtverslag te maken over het afgelopen schooljaar. Bijgaand treft u het leerplichtverslag 2023-2024 aan.

    Voorgesteld besluit

    In te stemmen met het leerplichtverslag 2023-2024 en deze ter kennisgeving aan de gemeenteraad te sturen.

  9. 9

    Het hoogheemraadschap stelt in haar waterschapsverordening regels en verplichtingen. In leggers werkt zij het uit waar en op welke manier deze regels van toepassing zijn. Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft tussen 22 juli en 1 september 2024 de volgende leggers ter inzage:
    • Legger oppervlaktewateren;
    • Legger regionale waterkeringen;
    • Legger ondersteunende kunstwerken
    • Werkingsgebieden


    De gemeente heeft een zienswijze ingediend op de leggers m.u.v. de werkingsgebieden. De gemeente had vragen over de hoogte van een regionale kering, de verdeling tussen hoofdwatergang en overige water, de wenselijke slootdieptes en het beheer en onderhoud van diverse kunstwerken. Het hoogheemraadschap van Rijnland neemt in haar nota van beantwoording een groot deel van de voorgestelde wijzigingen over (bijlage 1). Over een aantal punten zoals de ligging van duikers en bruggen en de diepte van watergangen wil het hoogheemraadschap ambtelijk in overleg. Het hoogheemraadschap stelt voor om de verdeling hoofdwatergang en overig water mee te nemen in de gesprekken over het herzien van het convenant stedelijk water (2009). We gaan akkoord met het voorstel van het hoogheemraadschap van Rijnland.

    Voorgesteld besluit

    1. De nota van beantwoording voor kennisname aan te nemen
    2. De nota van beantwoording ambtelijk verder uit te werken.

  10. 10

    In augustus 2023 hebben de gemeente en Bébouw Midreth B.V. een koopovereenkomst ondertekend inzake de grondverkoop aan de Bosparkweg te Alphen aan den Rijn.
    Op deze locatie gaat Bébouw Midreth 120 appartementen, waarvan minimaal 108 middeldure huurwoningen, realiseren.
    Op de koopovereenkomst is een addendum opgesteld waarin enkele wijzigingen worden vastgelegd. Ten eerste is binnen het concern VolkerWessels, waaronder Bébouw Midreth valt, een nieuwe situatie ontstaan. Project Bospark gaat over naar een andere werkmaatschappij binnen het concern VolkerWessels, namelijk Kroon & de Koning. Volgens de gesloten koopovereenkomst dient de gemeente hiervoor toestemming te geven. De toestemming voor de contractovername wordt in het addendum vastgelegd. Voor de uitvoering van het project heeft de contractovername geen consequenties.
    Ten tweede wordt in het addendum opgenomen dat ten behoeve van de parkeerbehoefte van de ontwikkeling 9 parkeerplekken aan de ontwikkeling worden toegewezen.


    Ten behoeve van ontwikkeling is een gering stukje grond, dat nu gebruikt wordt door Stichting SCOPE Scholengroep, benodigd voor de inrichting van het buitenterrein van de ontwikkeling van Bébouw Midreth. Betreffend stuk grond komt van Stichting SCOPE Scholengroep terug bij de gemeente. Schoolbestuur en de gemeente ondertekenen hiervoor een verklaring, die vervolgens door het Kadaster wordt gebruikt om het eigendom over te schrijven.


    Verder draagt de gemeente aan Bébouw Midreth B.V. voor het project Bospark een zogenoemde dienst van algemeen economisch belang op. Daarbij verstrekt de gemeente aan Bébouw Midreth B.V. een tweetal subsidies voor de realisatie van het project Bospark.

    Voorgesteld besluit

    1 Met Bébouw Midreth B.V. bijgevoegde addendum op de koopovereenkomst te sluiten.
    2 Aan Bébouw Midreth B.V. een dienst van algemeen economisch belang op te dragen voor het project Bospark overeenkomstig het bepaalde in het als bijlage 1 aan dit voorstel gehechte aanwijzingsbesluit;
    3 Aan Bébouw Midreth B.V. subsidie te verlenen voor de uitvoering van de opgedragen dienst van algemeen economisch belang overeenkomstig het bepaalde in de als bijlage 2 aan dit voorstel gehechte subsidiebeschikkingen.
    4 De verklaring buitengebruikstelling van een klein stuk grond aan de Bosparkweg te Alphen aan den Rijn ex. Artikel 76u Wet op het Voortgezet Onderwijs vast te stellen en in te dienen bij het Kadaster;

  11. 11

    Met de val van het kabinet Rutte IV en de daaropvolgende verkiezingen en regeringsonderhandelingen is lang onduidelijk geweest hoe het Rijk verder invulling wenste te geven aan het NPLG. Midden september 2024 heeft het kabinet Schoof het besluit genomen om te stoppen met het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De raad wordt een brief geinformeerd over de actuele stand van zaken

    Voorgesteld besluit

    1. Instemmen met het versturen van de bijgevoegde informatiebrief aan de raad.

  12. 12

    Veel agrarische bedrijven kennen nevenactiviteiten. Daarbij gaat het een extra inkomstenbron die ondergeschikt is aan de primaire bedrijfstak. In het buitengebied zijn steeds vaker verkooppunten en recreatie- en overnachtingsmogelijkheden te vinden. Daarnaast neemt de vraag naar kamperen bij de boer toe, zowel vanuit de agrariër als de consument. Dit zijn ontwikkelingen waar vanuit de gemeente ook positief tegenaan wordt gekeken. Eén van de speerpunten van het gemeentelijk beleid is het laten toenemen van het aantal recreatieve overnachtingsplekken. Dit in de vorm van bijvoorbeeld minicampings en camperstandplaatsen. In een wijziging van het omgevingsplan worden hier gemeentebreed regels voor opgenomen. Vooruitlopend daarop worden richtlijnen vastgesteld.

    Voorgesteld besluit

    Richtlijnen minicampings en camperstandplaatsen vast te stellen;
    De raad met bijgaande brief informeren.

  13. 13

    De gemeente stelt de nieuwe Regeling Operatie Steenbreek 2024-2026 vast. De regeling richt zich op het vergroenen van voor- en geveltuinen van particuliere woningen, sociale huurwoningen en nieuwbouwwoningen. Deelnemers ontvangen een gratis plantenpakket voor in de voortuin en/of een aangelegde geveltuin zonder beplanting. Inwoners kunnen via deze regeling ook deelnemen aan inspirerende en informatieve workshops.
    Operatie Steenbreek is een initiatief van de landelijke organisatie Stichting Steenbreek waar gemeente Alphen aan den Rijn bij aangesloten is. Dit initiatief spoort inwoners aan om verharding in en om de privé buitenruimte te vervangen door groen. Deze vergroening draagt positief bij aan klimaatadaptatie en biodiversiteit.

    Voorgesteld besluit

    • Vaststellen van de Regeling Operatie Steenbreek 2024-2026; 
    • Voor de uitvoering van de regeling € 60.000,- per jaar als budget beschikbaar te stellen; 
    • Dit budget te dekken uit het reguliere werkbudget Duurzaamheidsprogramma; • Voorgaande financiële mutaties in de begroting te verwerken via een administratieve begrotingswijziging; 
    • De raad informeren over de vaststelling van de Operatie Steenbreek regeling via een raadsinformatiebrief.